Lehet, hogy te is túl gyakran mosod a hajad?

Férfi a zuhany alatt
Forrás: Victor Furtuna / Unsplash

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A szakember szerint sokan hajlamosak túlzásokba esni, mert attól félnek, zsíros lesz a hajuk. Pedig sokszor alaptalan a félelem.

Nemrégiben rákkeltő vegyületek jelenlétére bukkantak a kutatók bizonyos száraz samponok esetében, a vizsgálatnak azonban nemcsak az adott termékek használata szempontjából van jelentősége. A szakemberek ugyanis egyúttal rávilágítanak arra, hogy érdemes átgondolni a hajápolási szokásainkat. Azt mondják, nem létezik egyetlen általános igazság, hogy milyen gyakran kellene hajat mosni, de jó tanácsot azért meg lehet fogalmazni.

A témában dr. Anthony Rossi, a New York-i Memorial Sloan Rákközpont és az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia munkatársa szólalt meg a CNN-nek. A szakember szerint sokan esnek abba a hibába, hogy minden nap megmossák a hajukat, mert attól tartanak, egyébként zsírosodna. Érdemes viszont tenni egy próbát a kevesebb mosással, ugyanis az esetek többségében kiderülne, hogy valójában nincs szó ilyen problémáról. Persze még mindig lehetnek olyanok, akik viszont nem fogják tudni tartani ezt a ritkább ütemet, mert folyton olyan érzésük lesz, mintha nem lenne tiszta a hajuk vagy a fejbőrük.

Arra viszont ő sem tud egyértelmű és általános érvényű választ adni, hogy milyen az ideális gyakoriság. Elmondása szerint ez nagyban függ a hajtípustól, de a hajviselettől, az életkortól, sőt attól is, hogy mennyit mozgunk, mivel foglalkozunk. Pácienseinek többnyire azt javasolja, heti egyszer, legfeljebb kétszer mossák meg a hajukat, viszont ha olyan beavatkozások is becsúsznak, amelyek szárítják azt (például a szőkítés, dauerolás, kiegyenesítés), akkor érdemes még tovább ritkítani, hogy elkerüljük a haj károsodását, törékennyé válását, a végek töredezését.

A napi rendszerességet kizárólag azoknak lehet jó szívvel tanácsolni, akiknek valóban nagyon zsíros a haja. Serdülőkorban például a megnövekedett hormonszint fokozott zsírtermelődést okoz. Ez pedig nemcsak pattanásos bőrben, hanem zsírosabb hajban is megmutatkozik. Az akadémia szerint viszont az öregedéssel együtt általában a zsírtermelődés is csökken. Kiszáradásra hajlamosabb lehet a göndör, illetve hullámos haj. Ilyen esetekben két-háromhetente is elegendő a samponos tisztítás. A klóros víz, például strandon vagy uszodában, szintúgy szárító hatású.

Dr. Rossi ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a haj és a fejbőr ápolása nem merül ki a mosásban, nem leszünk igénytelenek pusztán attól, ha ezt ritkábban tesszük. A fésülködés például fellazítja és segít eltávolítani az elhalt hámsejteket – ez amúgy természetesen a szakállra is igaz. Ugyanilyen hatása lehet a fejbőr, vagy az arcszőrzet alatti bőrfelület masszírozásának. Szükség esetén nedvesíthetünk, vagy tápláló, hidratáló kozmetikumokat is használhatunk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Az orvosok szerint van az a pont, amikor már nem érdemes magunkon kísérletezni. Ha állandó vagy gyakran visszatérő problémát tapasztalunk a hajunkkal, fejbőrünkkel, legyen szó korpásodásról, gyenge, törékeny hajról, vagy annak hullásáról, javasolt felkeresni a bőrgyógyászt.

Forrás: CNN

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!