Nem azért halogatsz, mert lusta vagy

Halogató ember
Forrás: Michael Blann / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Le kellene cserélni az olajat az autóban, megcsavarozni a régi székeket a konyhában, vagy lomtalanítani a padláson, de nem tudod rávenni magad? Ne félj, ettől még nem vagy automatikusan lusta, legalábbis ezt mondja a tudomány.

Lassan másfél éve, hogy beköltöztünk a családi házunkba, de csak december elején jutottam el oda, hogy felfúrjam a falra a polcokat, feltegyem a képeket. Pedig nem is tartom magam lustának, egy halom dolgot megcsinálok, ha cserébe valami mást egy kicsit elhalaszthatok. Ezzel nyilván nem vagyok egyedül, de a tudomány most jó hírrel tud szolgálni mindenkinek, aki beleesik néha hasonlóba. A halogatás ugyanis messze nem egyenlő a lustasággal.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Los Angeles-i Little Thinkers Center (amelynek nevéből, a Kis Gondolkodók Központjából ki lehet következtetni, hogy gyerekekkel foglalkozik) klinikai pszichológusa, Jenny Yip foglalkozott a problémával, természetesen nemcsak gyermekekre vetítve. Szerinte lényeges különbség, hogy míg lustaságról akkor beszélünk, ha valakiben egyáltalán nincs meg a késztetés, hogy legalább gondolkodjon a probléma megoldásán. A halogató viszont meg akarja csinálni, bosszantja, amikor eszébe jut a feladat.

Fontos a felismerés

A leghatékonyabban akkor emelkedhetünk felül a teendők elodázásán, ha kiderítjük, mire vezethető vissza. Ahogyan egy másik, a témával komolyan foglalkozó pszichológus, Linda Sapadin Hogyan győzzük le a halogatást a digitális korban című könyvéből kiderül, e téren is van ugyanis több embertípus: a perfekcionista, az álmodozó, az aggodalmas és az elutasító. Bár ezek nem feltétlenül határozhatók meg valamilyen vizsgálattal, azért magunkat többnyire be tudjuk sorolni.

Már csak azért is érdemes ezt megtenni, és dolgozni a megoldáson, mert a halogatásnak lehetnek kellemetlen következményei. Hátrányt szenvedhetünk a munkahelyünkön, magánéletünkben is problémákkal szembesülhetünk, és más teendők rovására mehet a viselkedésünk. Ráadásul érzelmi és mentális hatásokról is beszélhetünk, egy több mint 3500 egyetemi, főiskolai hallgató részvételével végzett kutatás eredményei depressziót, szorongást, megnövekedett stresszt, alvászavarokat, magányosságérzést mutattak ki egyebek mellett.

Halogató ember
forrás: Paul Bradbury / Getty Images

A perfekcionista és az aggódó

Ez a két típus sokban hasonlít egymásra. A perfekcionista mindenben a tökéletességre törekszik, ez pedig gyakran nagyon komoly energiabefektetést igényel. Sokszor az is hátráltatja az ebbe a típusba sorolható halogatókat, hogy ha nincs kész tervük a megoldáshoz, akkor elveszettnek érzik magukat, emiatt csúszik el a megvalósítás. Az aggódók pedig határozatlanok, mások tanácsaira, megerősítésére szorulnak, és nehezebben változtatnak, ragaszkodnak az ismert, megszokott dolgokhoz.

Azt már a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója, a Solving Procrastination (szabad fordításban Megoldás a halogatásra) weboldal létrehozója mondja, hogy a fenti két típus egyformán azért nem kezd neki bizonyos feladatoknak, mert félnek a kudarctól, a sikertelenségtől, a kritikáktól. Ilyenkor azt kellene elérni, hogy elengedjék a saját, kizárólag a tökéletességet elfogadó normáikat, engedjék meg maguknak a hibát. És szabjanak határidőket.

Az álmodozó

Ez a típus hajlamos megragadni az ötletek – sokszor nagyszabásúak – szintjén, a megvalósítást nehéznek vagy unalmasnak tartják, és a kivitelezéshez szükséges apróságok is visszavetik őket. Az álmodozás része lehet az is, ha külső beavatkozást, mondhatni csodát várnak, ami szükségtelenné teszi a befektetett kemény munkát és az erőfeszítéseket. De az is lehet, hogy egyben perfekcionisták is, mindig valami jobbat akarnak.

Esetükben a megoldást az jelentheti, ha különbséget tesznek az álmok és a célok között. Utóbbiakat konkrétabban körül kell írni, az álomban szereplő „hamarosan” vagy „majd egyszer” kifejezéseket is meghatározott időpontoknak kell felváltani. A kivitelezés folyamatát akár egy idővonalon is lehet rögzíteni, amit aztán lépésről lépésre követve elérhető a cél.

Az elutasító

Talán ez a típus zökkenthető ki a legnehezebben, az ide tartozó emberek úgy tekintenek az egész világra, benne a teendőikre, hogy mindent valaki más vár el vagy követel meg tőlük, nem pedig saját szándékukból akarják azt megtenni. Így aztán érthető módon a motivációjuk is igen gyenge.

Nekik azt kell fejben átkapcsolniuk, hogy ne valaki vagy valami ellen, hanem érte dolgozzanak. Ha például csapatban melóznak, és különböző vélemények ütköznek, a passzív-agresszív reakció és a háttérbe húzódás helyett beszélgetést kell kezdeményezni. Elismerni a jó ötleteket, érvelni a rosszakkal szemben. Az elutasító halogatók nehezen vágnak bele ilyen megbeszélésekbe, különösen azokkal, akiket a hierarchiában feljebb állónak gondolnak.

Halogató ember
forrás: Bradenton Herald / Getty Images

Mondani könnyű

A változást elérni természetesen nehéz, ebből a szempontból a halogatás sok más mentális problémára hasonlít. Van, hogy mélyebben gyökereznek az okok, mint hittük, és azt a gondolkodást sem könnyű átbillenteni, ha a bukástól, az eredménytelenségtől félünk. Segíthet, ha elképzeljük magunkat, amint megoldjuk azt a bizonyos feladatot. Önmagában persze nem olyan nagy baj, ha néha halogatunk, de ha már az olyan, fent is részletezett tüneteket tapasztaljuk magunkon, mint a szorongás vagy az álmatlanság, és önerőből nem tudunk kilépni ebből, érdemes szakember segítségét is kérni.

CNN

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!