Milyen mély az oroszok csapdája?

A könyv
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Vannak napok, amikre hosszú évek távlatából is emlékezünk. Pontosan fel tudjuk idézni, mit csináltunk aznap, hogyan indult, miként folytatódott.

Élesen megvan a fejemben, ültem a kollégium közösségi helyiségében, ki volt mellettem, mi volt rajta, amikor élőben néztük a 9/11-et. Gyanítom, azt az ébredést sem felejtem el, amikor belerúgtam a gerendákból ácsolt ágyamba, majd sajgó, zsibbadó lábujjakkal néztem a telefonom: a tankok átlépték az ukrán határt.

Orosznak lenni nem csak egy nyelvet jelent. Ahogy a magyar sem csak szavak halmaza, úgy a szlávság is inkább állapot, amit évszázados paranoia tart össze, és sovány habarccsal felépített idolok furcsa halmaza díszít – mindezt igazán szerethetővé teszi a néha megmagyarázhatatlan, őszinte szívélyesség, a só, a kenyér, a sokadik koccintás. Nem mondom, hogy mi különbek lennénk, de saját nemzeti pszichózisunkat nem tisztünk megítélni, nem is menne, ahhoz kell egy Kárpát-medencényi kanapé, amire ledől az ország, hogy a szomszédjai mint szakálvakaró freudisták analizálgassák az Ödipusz-komplexusunkat.

Azonban most nem a miénkről, hanem az orosz anyácskáról van szó – talán azért tud ilyen jól írni róla Mihail Hodorovszkij, mert kívülről figyeli, nincs az országban. Számos olyan könyv született az évtizedek során, ami a Szovjetunióval, annak szétesésével és utódállamaival foglalkozik. Ebbe a sorba beleilleszthető a Jaffa által kiadott is, igaz, sok mindenben ki is emelkedik azok közül – egy szerzőnek sem volt olyan rálátása a témára, mint a fején vérdíjjal éldegélő volt olajmágnásnak. Az egykori oligarcha jó tíz évet húzott le börtönben, megfosztották vagyonától, elüldözték a határon túlra, és gyakorlatilag bármikor előfordulhat, hogy megfekszi gyomrát a novicsokkal felütött tea.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A kétezres évek elején Hodorovszkij a Jukosz vezetője volt, gyakorlatilag az ország leggazdagabb embere, de a Forbes szerint világszinten is a 16. legvagyonosabbnak számított. Elkövette azt a hibát, hogy túlságosan ragaszkodott ahhoz a vékony és törékeny látszat-demokráciához, amit Putyin hétről hétre olvasztott el. A könyvet társszerzőként jegyző Martin Sixsmith is fekete öves abban, hogy romantikusan szeresse az Eurázsia nagy részét elfoglaló országot: a szlavisztika és az orosz költészet a szakterülete, több évet élt Moszkvában tudósítóként.

Az Oroszország-feladvány alcíme súlyos kérdést fogalmaz meg: hogyan esett bele a nyugat Putyin hatalmi játszmájának a csapdájába? Nem egyszerű a válasz arra sem, hogyan lehet kiszabadulni belőle. Sokszor ijesztő olvasni, mert óhatatlanul tovább gondoljuk azt, milyen átkozottul törékeny az a rend, amiben élünk. Hodorovszkij nem fenyeget, csak leír, kifejt, hideg fényű zseblámpát kapcsol az összefüggésekre. Nem jósol, de mutat lehetséges válaszutakat, amik különösen borzongatóak, mert ennyire közel vagyunk Oroszországhoz földrajzilag és politikailag is.

Az Oroszország-feladvány annak íródott, aki szeretné a politikai történéseket összefüggésében megérteni, mert abban páratlan, hisz aki írta, olyan tábortűz mellé ült le, ami kis híján a máglyájává is vált. Az orosz–ukrán háború nem ma és nem holnap fog véget érni, azok a horcruxok, amiket Putyin és köre a világban elhelyez, biztosítják azt, hogy a nagyvonalú, hímzett kendővel letakart bőségkosarat kínáló orosz kultúra helyett egy idegmérget, rakétákat kínáló pszichopata szomszédot ismerjünk meg, aki kopogás helyett inkább berúgja az ajtót.

Biztos, hogy az eredetileg angolul megjelent könyv mást ad a kinti olvasónak, mint nekünk, akik némileg jogos előítélettel pislogunk a putyini rezsim irányába. 1848, 1945 és 1956 után tudjuk, ha nagyapát szétszaggatta, ha apám karját letépte, és ha a bátyámat is örökre berángatta a barlangjába a medve, akkor már nem kéne újra belesimítani abba a fényes barna bundába.

Közel 350 oldal, de elképesztően gyorsan lehet falni, annak ellenére, hogy Hodorovszkijt nem jó olvasni. Nem arról van szó, hogy rosszul ír vagy vacak a fordítás, egyszerűen csak felkavaró. Magyarországon túlságosan is érintettek vagyunk a témában, túl közelről nézzük a történéseket: egy másik országot analizálnak a lapokon, de sajnos közben nem lehet elhessegetni a saját történelmi nyomorunkat, a téves döntéseket, a rossz választásokat, amik pont oda vezettek el, hogy a két nemzet történelme ennyiszer és így kapcsolódott össze.

Jaffa kiadó, 4999 Ft

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Kép
Jármű

Mika Häkkinen megtanít vezetni – ha megveszed a kocsiját

A finn exversenyző egy különleges McLaren P1-et bocsát árverésre, a 780 milliós árba egy kis extrát is bújtat.

Kép
Szórakozás

Van egy Harry Potter-jelenet, amit 95-ször kellett felvenni

És harminc kamerát is használtak hozzá, hogy minden olyan legyen, amilyennek akarják.

Kép
Életmód

Kilenc hónapig a reptéren élt egy olasz férfi

Igen, Tom Hanksnek valóban van egy ilyen filmje, de ez most a valóság: a 83 éves bácsi Bologna repterén ütött tábort.

Kép
Szórakozás

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!