Tökéletes otthoni kávé? Nem lehetetlen!

A könyv egy kávéfőző mellett
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Azt hiszem, még most, az első igazi bekezdés előtt főzök egy feketét, mert ahogy belemélyedek James Hoffmann könyvébe, tudom, koffeinhiányom lesz.

A hazai kávés szakirodalom eddig leginkább jól-rosszul lefordított színes albumokat, enciklopédiákat jelentett. Voltak benne mindenféle unalmas, félig hasznos, esetleg ímmel-ámmal használható tények, de ahhoz, hogy jobb ízű legyen a poharunkban az ital, nem nagyon segítettek hozzá.

Hoffmann az az ember, aki a nemzetközi kávés közösség leginkább elfogadott megmondóembere. Az egykori barista világbajnok nemcsak kedves, de szórakoztató is, nem az idegesítő önjelölt próféták egyike – Youtube-ját közel kettő, Instáját majdnem félmillió ember követi, okkal. A pasi tényleg tud, évek óta tesztel, ismertet, kutakodik, legyen szó a kávébabról vagy a főzéshez szükséges eszközökről.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Belső oldalpár a kávé tulajdonságaival
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Nem a kályhától indul, igen gyakorlatias

A HVG által kiadott könyv attól praktikus, hogy nem akar túl nagyot meríteni, nem indít időszámításunk előtt akármennyiben a bóklászó arab kecskepásztoroktól, békén hagyja a törököket, egyszerűen csak tételesen végigmegy azon, amit a cím is ígér: hogyan főzzünk tökéletes kávét otthon? Egyre több helyen van korrekt fekete szerte Közép-Európában. Akár a szektás speciality, akár a klasszikus olasz pörkölés az ember kedvence, már mind karnyújtásnyira van – a háztartásban elérhető lehetőségek viszont jóval szűkebbek, a büdzsé is más, mint egy kereskedelmi létesítményben.

Belső oldalpár az eszközökről
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Mindenféle kávéfőzőhöz tud tippeket adni

Hoffmann minden fejezetet az íz, annak javítása szemszögéből közelít meg: akár a fajtákról, akár a szüretről, akár a tárolásról beszél, ez a vezérszál. Imádom, hogy tolakodás nélkül rakja ki a fejében levő elképesztő tudást, amit az évek során tapasztalati úton összeszedett. Legyen szó vízről vagy a kávéőrlőről, tömören, érthetően tereli az olvasót előre.

Belső oldalpár egy kávéfőzővel
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Szemléletesen bemutatja a lépéseket

Pozitív, hogy nem eszközfasiszta, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy az átlag magyar kávégeektől megszokhattuk: mindegy, hogy french press, nagynyomású presszógép vagy kotyogó van otthon, bármelyikhez odailleszti azokat a mesterfogásokat, amik segítenek abban, hogy a reggeli, szükségből betolt kávé ne csak puszta koffeinlöket legyen, hanem élvezeti értéket hordozó kortyok sora.

Belső oldalpár
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A lényegre szorítkozik, nem a tölteléket habosítja

Az összes ilyen jellegű könyv legidegesítőbb tulajdonsága, hogy a lapok legalább fele idegesítő bulsitelés – Hoffmann jó menedzsermódszerrel viszont a lényegre szorítkozik, nem lesz terjengős, nem habosítja feleslegesen a sztorit. Az van, amit a cím ígér, éppen ettől lesz használható, lép túl az elődökön és válik szakkönyvé. Nincs alkímia, nincs ezoterika, nincsenek szerintemek – 6800 forintért megtanít minket arra, amit sok-sok kávés kurzus ennek az ötszöröséért kínál.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!