Promóció
Tökéletes otthoni kávé? Nem lehetetlen!

Azt hiszem, még most, az első igazi bekezdés előtt főzök egy feketét, mert ahogy belemélyedek James Hoffmann könyvébe, tudom, koffeinhiányom lesz.
A hazai kávés szakirodalom eddig leginkább jól-rosszul lefordított színes albumokat, enciklopédiákat jelentett. Voltak benne mindenféle unalmas, félig hasznos, esetleg ímmel-ámmal használható tények, de ahhoz, hogy jobb ízű legyen a poharunkban az ital, nem nagyon segítettek hozzá.
Hoffmann az az ember, aki a nemzetközi kávés közösség leginkább elfogadott megmondóembere. Az egykori barista világbajnok nemcsak kedves, de szórakoztató is, nem az idegesítő önjelölt próféták egyike – Youtube-ját közel kettő, Instáját majdnem félmillió ember követi, okkal. A pasi tényleg tud, évek óta tesztel, ismertet, kutakodik, legyen szó a kávébabról vagy a főzéshez szükséges eszközökről.

A HVG által kiadott könyv attól praktikus, hogy nem akar túl nagyot meríteni, nem indít időszámításunk előtt akármennyiben a bóklászó arab kecskepásztoroktól, békén hagyja a törököket, egyszerűen csak tételesen végigmegy azon, amit a cím is ígér: hogyan főzzünk tökéletes kávét otthon? Egyre több helyen van korrekt fekete szerte Közép-Európában. Akár a szektás speciality, akár a klasszikus olasz pörkölés az ember kedvence, már mind karnyújtásnyira van – a háztartásban elérhető lehetőségek viszont jóval szűkebbek, a büdzsé is más, mint egy kereskedelmi létesítményben.

Hoffmann minden fejezetet az íz, annak javítása szemszögéből közelít meg: akár a fajtákról, akár a szüretről, akár a tárolásról beszél, ez a vezérszál. Imádom, hogy tolakodás nélkül rakja ki a fejében levő elképesztő tudást, amit az évek során tapasztalati úton összeszedett. Legyen szó vízről vagy a kávéőrlőről, tömören, érthetően tereli az olvasót előre.

Pozitív, hogy nem eszközfasiszta, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy az átlag magyar kávégeektől megszokhattuk: mindegy, hogy french press, nagynyomású presszógép vagy kotyogó van otthon, bármelyikhez odailleszti azokat a mesterfogásokat, amik segítenek abban, hogy a reggeli, szükségből betolt kávé ne csak puszta koffeinlöket legyen, hanem élvezeti értéket hordozó kortyok sora.

Az összes ilyen jellegű könyv legidegesítőbb tulajdonsága, hogy a lapok legalább fele idegesítő bulsitelés – Hoffmann jó menedzsermódszerrel viszont a lényegre szorítkozik, nem lesz terjengős, nem habosítja feleslegesen a sztorit. Az van, amit a cím ígér, éppen ettől lesz használható, lép túl az elődökön és válik szakkönyvé. Nincs alkímia, nincs ezoterika, nincsenek szerintemek – 6800 forintért megtanít minket arra, amit sok-sok kávés kurzus ennek az ötszöröséért kínál.
Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó
Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.
Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.
Soha nem volt ilyen drága az arany
Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.
Filléres építés méregdrágán: Deus W650
A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.
Három egészen elképesztő új Breitling
Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.
Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban
Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.