Leáll Hollywood, sztrájkolnak a színészek is

Hollywood-felirat
Forrás: Venti Views

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A színészeket tömörítő SAG-AFTRA szakszervezet tagjai csatlakoznak a forgatókönyvírókhoz, megbénul a filmkészítés.

Több mint két hónapja kezdtek sztrájkba Amerikában a forgatókönyvírók, egészen pontosan a Writers Guild of America (WGA) tagjai. Nem tudtak ugyanis megegyezni a nagy stúdiókkal és producerekkel az alapszerződésük esedékes felülvizsgálatáról. Az írók bevételei a streaming erősödésével és a teljes filmes és tévés piac ebből adódó átrendeződésével zuhanásba kezdtek, ezért szerettek volna kompenzációt kiharcolni. Továbbá a mesterséges intelligencia jelenleg is zajló térnyerése miatt azt is próbálták elérni, hogy a stúdiók nem íratnak forgatókönyveket az MI-vel, és a WGA-tagok munkáit sem használják annak tanítására.

Mivel a stúdiók nevében tárgyaló csoportok, valamint a film- és televíziós producerek szövetsége (AMPTP) nem tudott megfelelő ajánlattal előállni, a sztrájk azóta is húzódik. Egy ideje már a színészek is tüntetnek az írók mellett, ám eddig esetükben nem beszélhettünk sztrájkról. Eddig. Ugyanis már többször belengették, hogy hivatalosan is csatlakozhatnak, most pedig az egyik legjelentősebb színész-szakszervezet, a 160 ezer tagot számláló SAG-AFTRA belső szavazást tartott az ügyben, amely során a tagok 98 százaléka döntött a sztrájk mellett.

A szakszervezet elnöke, Fran Drescher – akit például A dadus c. sorozatból ismerhetünk – szerint nem volt más választásuk, és úgy érzi, a rajongók is teljes mértékben támogatják kedvenceiket döntésükben. Hozzátette, a stúdiók ajánlatai sértőek és tiszteletlenek voltak. Ha most nem állnak ki magukért, mindannyian bajba kerülnek, kihasználják őket, és annak a veszélye is valós, hogy idővel gépek veszik át a munkájukat. Előbb-utóbb ez rajtuk kívül másokkal is megtörténhet. Kollégáikat már olyan sztárok is szolidaritásukról biztosították, mint Margot Robbie, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Kenneth Branagh vagy Matt Damon, utóbbi ráadásul nemrég alapított produkciós céget Ben Affleckkel közösen, az a vállalkozás is megérzi majd a sztrájk hatásait. Az Oppenheimer londoni premiervetítése közben pedig a film stábja tiltakozása jeléül kivonult a moziteremből.

A kettős munkabeszüntetés jelentőségét jól mutatja a tény, hogy 63 éve nem volt példa hasonlóra, de ilyen átfogó színészsztrájk sem történt mintegy negyven esztendeje. A színészek tiltakozása hivatalosan ma, azaz csütörtökön 12 óra 1 perckor kezdődik a csendes-óceáni időzóna szerint. Az első számítások szerint a WGA és a SAG-AFTRA akciója hozzávetőleg négymilliárd dolláros kárt okozhat. Hollywood lényegében teljesen leáll, ez mind a filmeket, mind a televíziós produkciókat, mind pedig a streaminget érinti. A hatások nemcsak az Egyesült Államokban lesznek érezhetők.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!