Leáll Hollywood, sztrájkolnak a színészek is

Hollywood-felirat
Forrás: Venti Views

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A színészeket tömörítő SAG-AFTRA szakszervezet tagjai csatlakoznak a forgatókönyvírókhoz, megbénul a filmkészítés.

Több mint két hónapja kezdtek sztrájkba Amerikában a forgatókönyvírók, egészen pontosan a Writers Guild of America (WGA) tagjai. Nem tudtak ugyanis megegyezni a nagy stúdiókkal és producerekkel az alapszerződésük esedékes felülvizsgálatáról. Az írók bevételei a streaming erősödésével és a teljes filmes és tévés piac ebből adódó átrendeződésével zuhanásba kezdtek, ezért szerettek volna kompenzációt kiharcolni. Továbbá a mesterséges intelligencia jelenleg is zajló térnyerése miatt azt is próbálták elérni, hogy a stúdiók nem íratnak forgatókönyveket az MI-vel, és a WGA-tagok munkáit sem használják annak tanítására.

Mivel a stúdiók nevében tárgyaló csoportok, valamint a film- és televíziós producerek szövetsége (AMPTP) nem tudott megfelelő ajánlattal előállni, a sztrájk azóta is húzódik. Egy ideje már a színészek is tüntetnek az írók mellett, ám eddig esetükben nem beszélhettünk sztrájkról. Eddig. Ugyanis már többször belengették, hogy hivatalosan is csatlakozhatnak, most pedig az egyik legjelentősebb színész-szakszervezet, a 160 ezer tagot számláló SAG-AFTRA belső szavazást tartott az ügyben, amely során a tagok 98 százaléka döntött a sztrájk mellett.

A szakszervezet elnöke, Fran Drescher – akit például A dadus c. sorozatból ismerhetünk – szerint nem volt más választásuk, és úgy érzi, a rajongók is teljes mértékben támogatják kedvenceiket döntésükben. Hozzátette, a stúdiók ajánlatai sértőek és tiszteletlenek voltak. Ha most nem állnak ki magukért, mindannyian bajba kerülnek, kihasználják őket, és annak a veszélye is valós, hogy idővel gépek veszik át a munkájukat. Előbb-utóbb ez rajtuk kívül másokkal is megtörténhet. Kollégáikat már olyan sztárok is szolidaritásukról biztosították, mint Margot Robbie, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Kenneth Branagh vagy Matt Damon, utóbbi ráadásul nemrég alapított produkciós céget Ben Affleckkel közösen, az a vállalkozás is megérzi majd a sztrájk hatásait. Az Oppenheimer londoni premiervetítése közben pedig a film stábja tiltakozása jeléül kivonult a moziteremből.

A kettős munkabeszüntetés jelentőségét jól mutatja a tény, hogy 63 éve nem volt példa hasonlóra, de ilyen átfogó színészsztrájk sem történt mintegy negyven esztendeje. A színészek tiltakozása hivatalosan ma, azaz csütörtökön 12 óra 1 perckor kezdődik a csendes-óceáni időzóna szerint. Az első számítások szerint a WGA és a SAG-AFTRA akciója hozzávetőleg négymilliárd dolláros kárt okozhat. Hollywood lényegében teljesen leáll, ez mind a filmeket, mind a televíziós produkciókat, mind pedig a streaminget érinti. A hatások nemcsak az Egyesült Államokban lesznek érezhetők.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!