Nehéz megszokni, de a mentes is lehet finom

Egy nap azt vettem észre, hogy jé, gluténérzékeny vagyok. Egy szoftos kettes típusú diabétesz már megelőzte, így nagy váltást nem okozott az életemben: kenyeret addig se nagyon ettem már, a lisztes dolgokból leginkább a jó pasták, mintsem a kényelmi szendvicsek hiányoznak. Néha persze bűnözik az ember egyet, de amúgy tök jól elvagyok a pufikenyérrel meg az ázsiai rizstésztákkal.
Az édességeknél viszont nem szívlelem a mentes és helyettesítő dolgokat, így inkább lemondtam a cukorról, ahol csak lehet. Bár tény, hogy nemesebb és hősiesebb az elengedést választani, de a mártírokat csak az oroszlánok szeretik: mindenki másnak remek alternatíva Horváth Judit és Egri Katalin könyve, a Fenséges mentes sütemények – aki még így hirtelen, karácsony előtt, esetleg a szilveszter ürügyén villantana magának vagy szeretteinek egy olyan édességet, ami megbocsátható vétekként tenné széppé az ünnepi perceket, ebben a könyvben nem csalódhat.

Az a baj, hogy nagyon sokan máig félnek szakkönyvhöz nyúlni, inkább az internetes csoportok ezerszer ragozott, egymástól másolt receptjei alapján állítanak elő kakaós fűrészport – mondjuk ilyeneket kóstolva legalább nem nehéz tartani magunkat, és lemondani a további nassolásról. Pedig pont a tudományos alapossággal és cukrászati professzionalistással összeállított gyűjtemények segíthetnek abban, hogy a pacsmagolás helyett szintet lépjen az is, akinek eddig egyik mentes desszert sem tudott őszinte mosolyt csalni az arcára.

Jól megírt összefoglalóval indít a szerzőpáros, olyan alapanyagokat is beemelve a rendszerbe, amelyek hasznosak, de nem magától értetődőek az otthoni sütögető számára. A felsoroláson túl a működésről, a hatásokról is szó van – tanácsos nem átugrani, mert az a száz recept, ami a kötetbe került, abszolút épít az ott közöltekre.
A szerkezet egyszerű és értelmezhető: édes reggelik, tízóraik, déli desszertek, teasütemények, alkonyati finomságok követik egymást. A képek igazán hangulatkeltőek – könnyű elmerengeni fölöttük, hogy aztán előbb a hozzávalókban, majd a jól megfogalmazott technológiai szakaszban is elmélyedjünk.

Horváth Judit és Egri Katalin receptjei működnek, világos analógiák mentén, pontokba fogalmazva vezetnek be minket a mentes édességek világába. Nem könnyű olvasmány azoknak, akik a diétát egyszerű lemondásként intéznék el, mert a sütijeik beszippantanak, és elindítanak a konyha felé, hogy összeüssünk valami gyorsat és finomat. Vagy valami lassút, és még finomabbat.
Kiadó: HVG Könyvek
Ár: 8500 Ft
10 videójáték, amiből megnéznénk egy filmváltozatot
Nemhiába mondják néhány alkotásra, hogy vászonra termett.
Hétfő estétől érdemes lesz az éjszakai égboltot figyelni
Látványos meteorzáporral érkezik meg hazánk fölé is a Lyridák.
A Revuelto inspirálta ezt a limitált Ducatit
A Panigale V4-ből készül pár ilyen különleges példány, amit bárki a saját Lamborghinijéhez igazíthat.
Ezért hagyta el Hollywoodot az Amerikai pite sztárja
Shannon Elizabeth egy teljes generáció számára marad örökre a dögös cserediák, de talált valamit, ami a filmezésnél sokkal fontosabb.
Hordozható lemezjátszóval készül a nyárra a Toshiba
Pontosabban az Aurex almárka dobta piacra az AX–RP10-et, aminek bár létjogosultsága kérdéses, mégis roppant figyelemreméltó.
Ha egy elmélet elindul! Paul Mescal megjelenése rögtön új James Bond-pletykákat indított útjára
Paul Mescal Londonban eléggé hozta a 007-es hangulatot!