Kerti ösvény egy finomabb világhoz - Horváth Gábor – Török Patrícia: Séfasztal a kert végében

Horváth Gábor – Török Patrícia: Séfasztal a kert végében
Forrás: Zirig Árpád/InStyle Men

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Otthon

Öt okos eszköz, amitől jobb lesz az otthonod

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Erre a könyvre már tényleg szükség volt. Unikális párosítása napfénynek, talajnak, tűznek és aromáknak: jól jön a kertészkedőknek, de fontos ott is, ahol tudatos konyhát vinnének. Elengedhetetlen azoknak, akik szeretik az életet, a zöld környezetet és a vibráló ízeket.

Amikor Horváth Gábort 2016-ban megismertem, a Gault&Millau kalauzában éppen az év éttermének megválasztott mádi Gusteau Kulináris Élményműhely séfje volt. Elég volt egy látogatás, hogy engem is meggyőzzön – az a lencsés kecskenyak maradandó élménynek bizonyult. Nem sokkal később megjelent a Furmint című első szakácskönyve, amit izgalommal vettem kézbe, de a meglepetés simán felülírta a várakozásaimat. Gyakorlatilag az első olyan magyar szakmunka volt, ami ugyan nem akart többet, mint egy étterem munkájára koncentrálni, de azt olyan higgadt profizmussal és önfényezéstől mentesen tette, mint azok a külföldi kiadványok, amiket sóhajtozva lapozgatunk a dedikáltan szakácskönyvekkel foglalkozó kereskedésekben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Horváth Gábor – Török Patrícia: Séfasztal a kert végében
forrás: Zirig Árpád/InStyle Men
Horváth Gábor – Török Patrícia: Séfasztal a kert végében

Amikor megneszeltem, hogy Török Patríciával együtt vágtak bele egy olyan kert kialakításába, ahol a növények egyforma hangsúlyt kapnak az ételekkel, éreztem, jó úton járnak. A tudósítások, az újságcikkek, a televíziós bevillanások is azt mutatták, hogy boldognak tűnnek a szerepben, sikeresnek abban, amit közösen kitaláltak: a kertész meg a séf képes együtt tenni azért, hogy a termény finomabb végeredményt adjon a tányéron.

Kertészkedős életmódot propagáló szakkönyvet tartunk a kezükben, ami felében zseniális recepteket vonultat fel. Egy pillanatra sem válik zavarossá vagy túlzóvá: a két tartalmi tömb egymásra épül és egy egészet hoz létre. Aki már termelt valaha zöldséget kertben vagy balkonládában, tudja, micsoda izgalom napról napra figyelni a beérést, majd a tökéletes pillanatban bekapni, megrágni, érezni nemcsak a munkánk teremtő erejét, hanem a beleolvadást a világ körforgásába is.

Részlet a könyvből
forrás: Zirig Árpád/InStyle Men
A kertészkedés és a receptek tökéletesen megférnek egymás mellett, egymást kiegészítve a kötetben

Egy szép kert még annak is öröm, aki soha egy rögöt nem túrt odébb. A zöld környezet szeretete belénk van kódolva, genetikai örökségünk: ellágyulunk és megnyugszunk a fák és virágok között. Ebből a szempontból a Séfasztal a kert végében nem szimplán egy könyv vagy útmutatás, hanem kilincs egy olyan világ ajtaján, ahol mindenki boldogabb lehet.

Kaunitz Tamás fotói zseniálisak, látszik, hogy nem szimplán lekapott pár padlizsánt meg a terített asztalt. Minden képében ott a szeretet, hiszen egy évig kísérte végig a történéseket talaj- és asztalmagasságban. Nem tudná letagadni, hogy őt is beszippantotta ez a világ katicástól, mulcsostól, gilisztástól. Látásmódja kiegészíti Török Patrícia és Horváth Gábor mondanivalóját – amire a betű nem képes, megteszi a fotó.

Belelapozunk a könyvbe
forrás: Zirig Árpád/InStyle Men
A zseniális fotókat Kaunitz Tamás jegyzi

A kétpólusú könyv logikája jól nyomon követhető: az első felében a kert szerepét mesélik a növénytermesztésen túl, majd a gondoskodás, a konkrét tippek és a társítások jönnek a kertlakó növények ismertetése előtt. A másik oldal a séfé: szezonális szemlélettel, magabiztos technológiával kapunk recepteket vagy komplett menüjavaslatokat.

Horváth Gábor ügyel arra, hogy a profinak és az átlagos háziasszonynak ugyanúgy érthető és elkészíthető legyen minden – a megfogalmazás, az alapanyagok listázása, a szakmai útmutatás széles körben használhatóvá teszi a Séfasztal a kert végébent. Ahogy az első szakácskönyve is fölfele feszegette a kereteket, úgy itt is az ég irányába rugaszkodtak el Patríciával. A zöldségcentrikus, de nem vega kiadvány ismét kiemelkedik az amúgy egyre erősebb hazai gasztrós könyvkínálatból. Érdemes megvenni: még csak a szezon elején vagyunk, az őszi zöldségekig még nagyon sok van hátra.

Recept a könyvben
forrás: Zirig Árpád/InStyle Men
A kert szerepétől az ízletes fogásokig vezet minket

Kiadó: HVG könyvek

Ár: 8900 Ft

Lapozz bele a könyvbe galériánk segítségével:

Galéria / 6 kép

Horváth Gábor – Török Patrícia: Séfasztal a kert végében

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Otthon

Öt okos eszköz, amitől jobb lesz az otthonod

Kép
Szórakozás

A focicsapat menedzsere Patek Philippe-re és Teslára szórta a lopott pénzt

Közel nyolcmilliárd forintnyi dollárt sikkasztott el, amit aztán nem sikerült jól befektetni.

Kép
Tech

Elon Musk azonnal kirúgatná a Disney vezérigazgatóját, mert az nem hirdet nála

Elon Musk továbbra is csúcsformában van, pedig az elmúlt hetekben is nagyot ment.

Kép
Jármű

A Cybertruck még Porschét vontatva is lenyomott egy Porschét

Pedig a 911-es nem is húzott maga után Cybertruckot.

Kép
Jármű

Mohó volt a tulaj, rajta maradt a törött Lamborghini

Senki nem adta meg a vágyott 1,5 millió dollárt, 1,35-ért meg hülye lett volna odaadni.

Kép
Stílus

13 óra, amiből kiderül, hogy tart ma az óraipar

Összeszedtük az idei év legfontosabb újdonságait, amelyekből kiderül, mit gondolnak a világról a gyártók.

Kép
Szórakozás

Három új Marvel-sorozat jön a Disney Plusra

Két spinoffot és egy animációs szériát kapunk, az egyik már januárban megérkezik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!