Gondjaid vannak a vizeléssel? Lehet, hogy az étrended a hibás

Férfi urológusnál
Forrás: Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Sokan kapásból a prosztatájukat kezdenék okolni, pedig lehet, hogy egy kis szemléletváltással is lehetne változtatni.

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy az étrend mekkora hatással szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására. Viszont kevesebben tudnak róla, hogy akár a vizelési problémák is összefüggésben lehetnek azzal, mit eszünk vagy iszunk. A leggyakoribb panaszok közt az inkontinenciát, illetve a gyakori vizelési ingert említhetjük, utóbbi különösen akkor zavaró, ha éjszaka lép fel, ezzel is rontva az alvásminőséget. De felléphet fájdalmas hólyag szindróma is. Függetlenül attól, hogy valakinek hiperaktív vagy érzékeny-e a húgyhólyagja, esetleg teljesen egészséges, a nem megfelelő táplálkozás okozhat kellemetlenségeket, súlyosbíthatja a meglévő tüneteket.

A szakemberek szerint vannak olyan ételek és italok, amelyek gyakran okolhatók efféle panaszok miatt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Kávé

A koffein önmagában is vizelethajtó hatású, emellett a visszatartást is megnehezítheti, erős vizelési ingert okozhat. Ezen kívül a kávéban található sav is irritálhatja a hólyagot.

Citrusfélék

Ezek esetében is a savasságban keresendő a megoldás, szóval ha tapasztaljuk magunkon a kellemetlen tüneteket, visszább kell szorítani a mennyiséget. Aki pedig valamilyen alapbetegséggel is rendelkezik ebben a témában, jobb, ha száműzi őket.

Paradicsom

Nagyon sokféle felhasználása van, mert nemcsak nyersen, hanem szószokban, vagy simán a ketchupban is találkozunk vele. Csakhogy ennek is jelentős a savtartalma, ami ugyancsak irritálja a hólyagot. Ráadásul a főzéstől csak fokozódik a savasságuk, frissen kevésbé irritálóak a hólyag számára.

Feldolgozott húsok

Akár felvágottakról, akár virsliről vagy egyebekről van szó, ezek esetében az eltarthatóságot növelő, valamint az ízeket fokozó adalékanyagok jelentik a problémát. Ráadásul egyes összetevők rákkeltőek is lehetnek.

Fűszeres ételek

Beszélhetünk csípős szószokról vagy erősen fűszeres ételekről, ezek irritálják a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, gyakoribb vizelési ingert kiváltva. Különösen azoknak érdemes kerülni ezeket, akik fájdalmas hólyag szindrómától szenvednek.

Kóla

A nagyon kedvelt üdítő amúgy is közellenség státuszban van az egészséges táplálkozást népszerűsítők szemében, mivel szív- és érrendszeri problémák, elhízás és még számos más kiváltó okai közt említik, de a cukor, a koffein és a szénsav együttese bizony a hólyagot is piszkálja. Egyszerre érvényesül az irritatív és vizelethajtó hatás.

Dohányzás

Oké, ez nem kimondottan étrend, inkább életmód kérdése, de a dohányzás nemcsak a tüdő, hanem számos más szervünk esetében is fokozza a daganatos megbetegedések kockázatát, így a húgyhólyagrák kialakulásához is hozzájárulhat.

A szakemberek kiemelik, hogy az egészséges hólyag érdekében erősen ajánlott a bőséges vízfogyasztás. Ez furán hangozhat, ha a panasz például a túl gyakori vizelés, az igazság viszont az, hogy a nap folyamán jól elosztva ettől nem kell gyakrabban kimennünk, viszont enyhíti a hólyag irritációját. A legfontosabb pedig, hogy nem minden élelmiszer hat egyformán mindenkire, ezért figyelni kell a testünk jelzéseire, és ha gondjaink vannak, megkeresni azok okait. Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak, erősen ajánlott urológust felkeresni.

(forrás: HuffPost)

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!