Aprósütemény a színészlegendának

huszárpufi
Forrás: Zirig Árpád

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Promóció

Laptop táska – hogyan tedd praktikus és stílusos kiegészítővé?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Kabátbélésbe varrta vagyonát, majd kabát nélkül halt meg a Gulágon a magyar színész, akit imádtak Hollywoodban, mégis a Dunakanyarban lelt igazi otthonra. Innen indult egy jobb élet reményében keletre, hogy a túlélést jelentő Amerika helyett egy munkatáborban végezze. Hogy mégsem szomorkodva emlegetjük, az az örök jókedvének köszönhető, mert senki sem tudott úgy mulatni, mint a legendás Huszár Pufi.

Verőce közepén húzódik Börzsöny egyik első hegygerince. Aki felnéz, nem tévesztheti szem elől a gyönyörű villát, számtalan úri tivornya színhelyét. Egykori gazdája a legjelentősebb színészi sikereit nem idehaza aratta, de olyan sokat tett a mozi világáért, a filmes szakma meghonosodásáért, hogy ideje emléket állítani neki. Bár megérdemelné, szobrot nem tudunk, de úgy döntöttünk feleségemmel, hogy verőceiként egy ünnepi süteménykét dedikálunk neki. Kicsit, gömbölyűt édeset, ami pont úgy mosolyog, mint ő az archív képeken.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ki volt Pufi?

Aki felsorolja életének legfontosabb földrajzi állomásait, láthatja, nem egy hétköznapi pálya zajlott Budapest, Berlin, Hollywood érintésével és egy szomorú végkifejlettel a Szovjetunióban. Pufi igazi nevére már a kortársai se nagyon emlékeztek: 1884-ben Budapesten született Hochstein Károlyként. Apja zsidó orvos volt, aki hiába szerette volna, ha a fiai követik – de őt csak az élet, a mulatozás, a színpadok bohém világa érdekelte.

Huszár Pufi
forrás: ujsagmuzeum.hu

Sosem volt vékony. Egyszer valaki rákérdezett, nem szeretne-e sovány lenni? Ő azonban élvezte az életét, ahogyan az volt, s hitte, az emberek is így szeretik őt. Ránézünk a fotójára és tényleg: minden képéről, minden beszámolóból sugárzik a pozitivitás. Pont ez a karakter tette önazonos színésszé, aki jókor volt jó helyen, hiszen 1914-ben az első magyar némafilm főszereplőjeként került be Kabos Gyulával a köztudatba. Művésznevét akkor már legalább hat éve használta, a film címe is innen jött: Pufi cipőt vesz.

Nem lehet rá azt mondani, hogy nem dolgozott meg a sikerért. A szórakoztatást nem csak bevilágított színpadokon vagy mozivásznon tudta elképzelni. Az első világháborúban még a frontra is elment, hogy a katonákat szórakoztassa. Nyitott volt az újra, ő lett az első magyar színész, aki összecsomagolt és elindult és szerencsét próbált Amerikában. Szerencséje volt, a tomboló burleszk-hullámot képes meglovagolni: 1917-ben már kinn forgat, ahonnan még visszatér Európába, s Karl Huszar néven kiveszi részét a berlini filmipar megteremtéséből.

Ingázik a két kontinens között – másodjára már öt évet húz le Hollywoodban, ahol negyven filmben szerepel – a munkát szereti társasággal kipihenni, háza gyakorlatilag nonstop partiszínhely, ahol felesége húslevessel, pörkölttel és galuskával várja a vendégeket. Amikor besokall, az Egyesült Államokból visszatér Berlinbe, ami akkor nem csak egy éjszakai élettől hangos város, hanem már az európai filmipar centruma is. Mivel jelentős tapasztalata volt kabarészerepekkel, izgalmas megkeresést kap, mikor a hangosfilm technikája megérkezik. Az első ilyen mozi Európában A kék angyal volt, amiben Huszár Pufi is szerepet kapott.

Hiába van meg a közönsége, zsidó származása miatt nehezen viseli a hitleri Németország kiépülését. Úgy gondolja, itthon jobb lesz, ezért Budapestre tart, majd megveszi a már akkor is a Dunakanyar egyik legszebb épületének tartott verőcei Swadló-villát és kijelenti, végleg Magyarországon telepedik le.

A helyiek már láttak néhány mulatságot a már akkor is üdülőterületnek számító faluban, de olyat, amit Pufi tudott, még ők sem. Maximális fordulaton ment a nyolchengeres bulimotor, sivított rajta a két turbó: a hazai kulturális élet színe-java megfordult a hegygerincen, sőt, még Hollywoodból is eljöttek a barátai a helyiek által csak Huszár-laktanyának hívott házba.

A vidám időszaknak a hazai zsidóüldözés vetett véget. Huszár Pufi túl sokáig halogatta az indulást, így a legkézenfekvőbb megoldásról, az Atlanti-óceán áthajózásáról a német tengeralattjárók miatt már lemondott. Helyette Japán felé szeretett volna kerülni, ehhez azonban el kellett vonatoznia Vlagyivosztokig. A verőcei legendák szerint, amit lehetett, idehaza pénzzé tett vagy ékszerre cserélt és bevarrta a kabátjába.

A Transzibériai expresszen 1941-ben sikeresen eljutottak feleségével a moszkvai Jaroszlavszkij pályaudvarról 9289 kilométerre levő Vlagyivosztokba. Egy dolgot nem vett számításba: mivel Magyarország hadba lépett Szovjetunióval, hirtelen ellenség lett belőlük és a Vörös Hadsereg katonái leszállították őket a vagonból, hogy nagyon más komfortfokozatúba tereljék át a házaspárt. Huszárékat a kazahsztáni Karaganda mellett zárták táborba, ahol feltehetőleg már kabát nélkül, éhezve, betegségei kezelését nélkülözve hunyt el az ünnepelt színész.

Huszár Pufi egykori villája
forrás: Wikipédia
Huszár Pufi egykori villája

Legyen inkább édes az emlék

Pufira Verőcén a mai napig szeretettel, a legendákat felemlegetve gondolnak. Mikor odaköltöztem, több remek anekdotát hallottam róla az öregektől és szép lassan a saját falusi identitásom részéve vált az, hogy ilyen remek, szórakoztató figura élt pár saroknyira tőlem. Titkon természetesen bízom benne, hogy mihamarabb szobrot kap a faluban, de addig feleségemmel vettük kézbe az emlékállítást.

Ennek az apropója, hogy nejem minden évben ugyanazt a hét karácsonyi aprósüteményt készíti, kisipari mennyiségben – ezek egyike a huszárcsók, ami isteni mogyorós tésztával készült falat, közepén fanyar ribizlilekvárral. Ez a desszert is az ideköltözésünkkel lett az ünnepek része – a szintén verőcei Marschall Katalin receptgyűjteményéből, az Ádventi ízekből származik.

Csak pár betű választja el a huszárcsókot a huszárpufitól – miért ne lehetne a klasszikus aprósütiből egy hedonista, kerekded, vidám csemegét csinálni, ami pont olyan szeretnivaló és édes, mint a Dunakanyar bulibárója? Nincs ebben semmi megfejtés, csak egy kis plusz meringue, ami fáklyával karamellizálunk, amitől rögtön olyanná válik, mint a színész szépen ondolált haja.

huszárpufi
forrás: Zirig Árpád

Huszárpufi

Hozzávalók kb. 60 darabhoz

1 vaníliarúd

200 g vaj

100 g porcukor

2 db tojássárgája

1 csipet só

300 g liszt

100 g darált mogyoró

150 g ribizlilekvár

tojásfehérje

porcukor

3 tojásfehérje

170 g kristálycukor

A mogyorót, a lisztet, a cukrot, a sót tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. A vaníliarudat az edénybe kaparjuk és meggyúrjuk a tésztát. Fóliába tekerve a hűtőben két órát pihentetjük.

A tésztából százforintos átmérőjű hengerkéket gyúrunk, és ujjnyi vastag korongokat vágunk: kézzel megformázzuk, majd a közepükbe fakanállal fészket nyomunk a lekvár számára. 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Közben a lekvárt felmelegítjük, hogy adagolható legyen s kiskanállal a korpuszban levő mélyedésbe púpozzuk.

A meringue elkészítéséhez öntsük a tojásfehérjéket a keverőtálba, majd hozzáadjuk a 170 gramm kristálycukrot. Vízgőz fölött 75 fokra melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor emeljük le a gőzről, két percig alacsony fokozaton, utána teljes fokozaton addig verjük, míg a kés nyomot nem hagy benne.

Innentől két út áll előttünk: ha puha krémet szeretnénk a huszárpufi tetejére, nyomjuk rá habzsákból. Érdemes gázfáklyával kicsit rászínezni, hogy gusztusosabb legyen, mielőtt frissen megesszük mindent. A másik lehetőség, hogy sütőpapírral leterített tepsire nyomjuk a kis habkoronákat, majd 100 fokon 60 perc alatt kiszárítjuk. Az így kapott habcsókocskák szintén megijeszthetők fáklyával.

Galéria / 7 kép

Huszár Pufi süti

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Promóció

Laptop táska – hogyan tedd praktikus és stílusos kiegészítővé?

Kép
Szórakozás

Ezek a filmek kaszálták a legnagyobbat minimális büdzséből

Ha kevés a pénz, kreatívnak kell lenni a siker érdekében.

Kép
Szórakozás

Mutatjuk az amerikai izomautókat, amiket Hollywood miatt szerettünk meg

A benzinfaló szörnyetegek közül néhány kimondottan kedveltek a rendezők.

Kép
Jármű

Megújult a Porsche 911, először készült belőle hibrid is

Kevés jellegzetesebb formájú autót ismerünk, a modellfrissítés elsősorban műszaki szempontból hozott sok újdonságot.

Kép
Szórakozás

A világ legcudarabb motorversenyéről forgat Brad Pitt

Úgy tűnik, nem elég neki a Formula–1, a Man TT-t is megfilmesítené. Ebben Channing Tatum lesz a társa.

Kép
Szórakozás

Cseh milliárdos veszi meg a brit királyi postát

Az intézmény közel négyszáz éves története során először kerül külföldi kézbe.

Kép
Szórakozás

10 zseniális karakter a Marvel-univerzumban, akit méltatlanul elvesztegettek

Jöjjenek a Marvel-univerzum tömeggyártásának legnagyobb károsultjai, avagy karakterek, akiket elvesztegettek!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!