Robot tölti fel a Hyundai villanyautóját

Hyundai töltőrobot
Forrás: Hyundai

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Az ötlet jó, nyilván kényelmesebbé teszi a folyamatot, de azért ennyire lusták ne legyünk már.

Az autóipar egyik fő fejlesztési iránya mostanság az önvezetés. Részsikerek már vannak, ugyanis a távolságtartó tempomat már régóta velünk van, sok autó képes a saját sávjában maradni, sőt vannak olyan rendszerek, amelyek már a sávváltást is megoldják. Egyre több kocsi parkol be magától a kiválasztott helyre, és akkor a vészfékasszisztensről és társairól nem is beszéltünk. Néhány márkánál egész komplex szolgáltatás áll már rendelkezésre, még ha egyelőre mindegyiknek meg is vannak a saját korlátai. Gondoljunk csak a Tesla Full Self Drivingra, amely lenyűgöző, néha mégis nagyot hibázik.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Hyundai ARC
forrás: Hyundai
A Hyundai robotja automatikusan csatlakoztatja a töltőt az elektromos autóhoz

De úgy fest, az autógyártók nem érik be annyival, hogy a járművek megoldják helyettünk az eljutást A-ból B-be. A Hyundai egy elektromos autókhoz kifejlesztett tankolórobotot mutatott be, ami mindenféle emberi beavatkozás nélkül el tudja intézni a teljes procedúrát. Zseniális ötlet, nagyszerű kivitelezéssel, és egyértelműen kényelmesebbé teszi a töltést, mégis van egy olyan mellékíze, hogy azért ennyire végtelenül lusták mégsem lehetünk.

A közzétett rövid videóban látható, hogy a sofőr megérkezik Ioniq 6-osával a töltőállomásra, aktiválja az autonóm parkolást, az autó magától beáll az oszlophoz, amellyel kapcsolatot létesít. Ennek köszönhetően kinyílik a töltőaljzat fedele, a robotkar pedig egy 3D-s kamera segítségével becélozza a csatlakozót, dugaszol egy kellemeset, majd elkezdi az akkumulátorcsomag feltöltését. Végül kihúzza a töltőt, küld egy értesítést a tulaj telefonjára, ha elkészült, és már folytatódhat is az utazás. Amennyiben időközben valamilyen probléma lép fel, azt is jelzi.

A rendszernek nagy precizitásra van szüksége, hiszen először is fel kell mérnie az autó pontos helyzetét, majd tökéletesen be kell céloznia a dugaszolóaljzatot is. De az ACR, azaz Automatic Charging Robot nem is hibázik. Elsőre persze könnyű a lustasággal magyarázni az efféle megoldásokat, de a fejlesztők szerint a szerkezet egyfelől a gyengén megvilágított, sötétebb helyeken jelenthet nagy segítséget, másrészt meg a mozgásukban korlátozott emberek számára lehet nagyon nagy könnyítés, mert nem kell megkerülniük az autót, aztán az esetenként nehéz és vastag kábelekkel tornázni.

A közeljövőben amúgy egyáltalán nem kell meglepődni, ha a Hyundaitól különféle robotikai újdonságokat kapunk. A dél-koreai autógyártó ugyanis 2020-ban felvásárolta a területen komoly tapasztalatokkal bíró, a Massachusettsi Műszaki Egyetemtől elszakadva 1992-ben megalapított Boston Dynamicst. Ők azok, akiknek Atlas nevű robotjáról korábban mi is írtunk.

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!