Így lehetsz biztonságban az interneten

Kiberbűnöző
Forrás: Dee / Unsplash

Jármű

Bringával ingázni nemcsak gazdaságos, menő is

Stílus

Rég nem volt ilyen sima az arcom - Teszt: Braun Series 9 Pro+ 9565cc elektromos borotva

Promóció

Így lépi át az elektromos autózás korlátait a Porsche Taycan

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Tökéletes parfümöt keresel a forró nyári napokra? Nézd meg összeállításunkat, hogy megtaláld kedvenc nyári illatodat!

Promóció

Kívül-belül élénk

Facebook
Twitter
Pinterest

A legtöbben szórakozásra, tanulásra vagy munkára használják a világhálót, de elég néhány óvatlan kattintás, hogy pórul járjunk.

Noha az internet már igen tekintélyes múltra tekint vissza, és az első magyarországi domaint is a kilencvenes évek elején jegyezték be, az igazán nagy népszerűségre és a gyors terjedésre még várni kellett. Talán mondhatjuk, hogy a kétezres évek közepén következett be nagyobb ugrás, 2007-re a hazai háztartások több mint harmada rendelkezett már előfizetéssel. Újabb lökést a mobilinternet fejlődése és lefedettségének bővülése adott, 2022-ben már a háztartások háromnegyedében volt helyhez kötött internet, ehhez hasonlóan alakult az okostelefonos elérés is.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Abba viszont talán kevesebben gondolnak bele, milyen veszélyek fenyegetik az internetezőket. Pedig sajnos a világháló sem egy tökéletesen biztonságos környezet, és ha konkrét fizikai atrocitás nem is érhet minket, lehetünk bántalmazás áldozatai, és akár csalók is lecsaphatnak ránk. Az alábbiakban a legjellemzőbb veszélyekkel foglalkozunk.

Online bántalmazás

Elsősorban, de nem kizárólag a gyerekek vannak ennek kitéve. Akár egymás között is előfordulhat a bántalmazás, ami komoly lelki sérüléseket okozhat, de az sem ritka sajnos, hogy felnőttek próbálnak a bizalmukba férkőzni, akár szexuális kizsákmányolás céljából is. A megelőzésben a legtöbbet a jó szülő-gyermek kapcsolat számít, a nyitott kommunikáció, és az őszinte beszélgetés. Emellett bizonyos felületek látogatását akár technikai megoldásokkal is tilthatjuk adott kor alatt.

Adathalászat

Manapság nagyon elterjedt csalási forma. Akár e-mailben, akár a közösségimédia-oldalakon előfordulhat. A bűnözők akár valamely nagy cég (telekommunikációs vagy közüzemi szolgáltató, csomagküldő) azonosítóit felhasználva is kiküldenek leveleket, ha pedig az azokban található linkre kattintunk, vagy megadunk személyes adatokat, máris visszaélnek ezekkel az információkkal. De ugyanezt nemcsak az interneten, hanem telefonon vagy sms-ben is gyakran megpróbálják. Nagyon résen kell lenni, kétes eredetű leveleket nem szabad megnyitni, bankkártyaadatokat kizárólag biztonságos, titkosított felületeken szabad megadni.

Internetes vásárlások

Nagyon kényelmes és sokszor olcsó módja a vásárlásnak, különösen ruhák, műszaki cikkek, használati tárgyak esetében. Nagyon lényeges, hogy csak megbízható webshopokból rendeljünk, ugyanis magukat eladónak vagy vevőnek álcázó csalók is pályázhatnak az adatainkra, a pénzünkre. Előre utalva kérik az áru ellenértékét, majd eltűnnek, mi pedig hoppon maradunk, rosszabb esetben a kártyaadatainkat kaparintják meg, és szabadon költenek a számlánkról.

Trükkös webshopok

Biztosan mindenki találkozott már hatalmas online akciókkal, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy semmit nem adnak ingyen. A gyanúsan olcsón kínált termékek vagy nem léteznek, vagy gagyik, és azzal is sok webáruház trükközik, hogy feltüntet egy visszaszámlálót vagy kiírja, hogy az adott cikkből csak az utolsó darabok vannak már készleten, ezzel gyors döntésre sarkallják a vevőt, aki nem fontolja meg, tényleg szüksége van-e arra a termékre.

Társkeresős csalók

Szintén nem ritka, hogy valaki a társkereső oldalakon jelenik meg kamuprofillal. Még ha nem is szexuális ragadozóról van szó, akkor is fennáll az esélye annak, hogy valamilyen módon hasznot próbál húzni az ismerkedésből. Találkozó előtt vonatra vagy buszjegyre kér kölcsön, hogy el tudjon jönni, esetleg nagyobb összeget akar kicsalni kitalált indokkal.

Rémhírek és álhírek

Különösen a közösségi oldalak térnyerésével vált mindenki előtt szabadabbá az út, hogy tartalomkészítővé váljon. Ugyanakkor ezzel együtt megszaporodtak az olyan ellenőrizetlen források is, amelyekből részinformációkat vagy teljesen eltorzított tényeket kapunk, saját érdekeik szerint alakítják tartalmaikat, akár a valóság elhallgatásával. Roppant lényeges ezek felismerése és a kellő forráskritika.

Vírusok

Itt valójában nagyon sokféle kártevőről beszélhetünk, attól függően, milyen operációs rendszeren és milyen módszerrel működnek. Vannak, amelyek egyszerűen csak kellemetlenséget okoznak, mások akár adatainkhoz, fájljainkhoz is hozzáférnek, vagy egyenesen zárolják azokat, hogy pénzt követeljenek azok visszaadásáért. Interneten, hálózaton vagy adathordozókon keresztül is képesek terjedni.

Függőség

Végül pedig egy olyan veszély, ami bárkit érinthet, és amely ellen már sokkal nehezebb technikai megoldásokkal védekezni. Rengeteg időt töltünk el a képernyők előtt, de legalább a mobilunkat nyomkodva, gyakran igazából céltalanul. Részben az úgynevezett FOMO, azaz a kimaradástól, lemaradástól való félelem mozgatja ezt a magatartást, ám sokszor csak pótcselekvés. Vannak jó praktikák, érdemes saját magunk számára korlátokat és kereteket kialakítani, míg a gyerekek számára akár szoftveresen is limitálható a képernyőidő.

Galériánkban mutatunk néhány megoldást, ami segít az internetezés biztonságosabbá tételében:

Megvédenéd a gépedet? Akkor szuper hírünk van! A június 6. és 9. között megrendezésre kerülő JOY-napok során akár kedvezményesen is hozzájuthatsz ezekhez a szoftverekhez.

Galéria / 5 kép

Tippek a számítógép védelméért

Megnézem a galériát

Videók

Jármű

Bringával ingázni nemcsak gazdaságos, menő is

Stílus

Rég nem volt ilyen sima az arcom - Teszt: Braun Series 9 Pro+ 9565cc elektromos borotva

Promóció

Így lépi át az elektromos autózás korlátait a Porsche Taycan

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Tökéletes parfümöt keresel a forró nyári napokra? Nézd meg összeállításunkat, hogy megtaláld kedvenc nyári illatodat!

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Szórakozás

Varga Barnabást megműtik, szerdán hagyhatja el a kórházat

Friss hírek érkeztek a skótok ellen súlyosan megsérülő csatár állapotáról.

Kép
Stílus

Rég nem volt ilyen sima az arcom - Teszt: Braun Series 9 Pro+ 9565cc elektromos borotva

A borotválkozás nagyon kényes kérdés: a nem megfelelő eszközökkel könnyen megvághatjuk magunkat, de a bőrirritáció is csak egy hajszállal kevésbé kellemetlen.

Kép
Jármű

Bringával ingázni nemcsak gazdaságos, menő is

Egy jól kiválasztott elektromos kerékpár segít leküzdeni a nehezebb akadályokat is, miközben sokkal gazdaságosabb, mint az autó.

Kép
Jármű

Szívfacsaró: új gazdát keres Paul Walker projektautója

A tragikus balesetben elhunyt színész barátjával közösen vette a Camarót, de soha nem tudták befejezni.

Kép
Stílus

Menő Omega Seamastert kapott a rúdugrás királya

A svéd Armand Duplantis a szám legnagyobb esélyese a párizsi olimpián is, kijár neki egy svájci luxusóra.

Kép
Tech

Mesterséges intelligencia tanítja randizni a kínai fiatalokat

A szerelmi tanácsadóknak ráadásul fizetnek is. Így vajon felpörög a házasságkötések száma?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!