Fejjel lefelé nyomták rá a repülőt, százmilliókat ért egy bélyeg

Peter Griffin és a bélyeggyűjtés
Forrás: Family Guy / Youtube

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az Inverted Jenny néven emlegetett bélyeg nem annak ellenére, hanem pont azért roppant értékes, mert hibás.

Bár többnyire az unalmas tevékenységek közmondásos szinonimájaként emlegetik, a bélyeggyűjtés valójában tartalmas és érdekes hobbi. Már magával a rendszerezéssel is el lehet tölteni az időt, de a legjobb része a ritka és érdekes darabok felkutatása, a különféle sorozatok történetének megismerése. Ez utóbbi adja talán a legnagyobb élményt, és alakít ki kötődést a gyűjteményhez. Most viszont álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg, Peter Griffin hogyan viszonyult a bélyegekhez:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ma már persze eleve annyira visszaszorult a postai levélben történő kommunikáció, hogy kimondottan keveset találkozunk bélyegekkel, kevesebb a gyűjtő is, de azért még így is sokan vadásznak a különlegességekre. És hogy mitől lehet vonzó egy-egy bélyeg? Például attól, hogy nagyon régi, ritka, esetleg hibás. A hiba alatt nem azt kell érteni, hogy a borítékkal együtt miszlikbe szaggatták, hanem azt, ha például valamilyen nyomdai pontatlanság miatt vált egyedivé.

Nem csoda, hogy igen nagy érdeklődés övezi az alábbi képen látható, Inverted Jenny névvel illetett bélyeget. Azt ugyanis több mint száz esztendeje, 1918-ban nyomták abból az alkalomból, hogy a Curtiss JN–4HM „Jenny” modellje szolgálatba állt a US Mailnél, első amerikai postarepülőgépként. Az első repülés tiszteletére adtak ki új bélyeget, csakhogy az idő szorította a nyomdászokat, így véletlenül fejjel lefelé került a duplafedelű repülő a bélyegekre.

Inverted Jenny bélyeg
forrás: Blank Archives / Getty Images
Mindössze száz darab került forgalomba belőle, ebből mindössze néhányról nem tudni, hol lehet

Csupán egyetlen ív, azaz száz darab került forgalomba ebből a változatból, amivel a legritkább és legértékesebb nyomdai hibás amerikai bélyegnek számít. Eredetileg 24 centes névértékkel adták ki, 2013-ban viszont készült egy kétdolláros újrakiadás belőle. Az eredeti széria egyik darabja 2007-ben 977500 dollárért, vagyis 340 millió forintért kelt el, egy ismert gyűjtő, Charles Hack vásárolta meg. Az amúgy az ív ötvenhetedik darabja volt.

Hacknek a jelek szerint erős becsípődése lehet az Inverted Jenny, ugyanis már az a példány sem az első volt a kollekciójában, most pedig vett egy újabbat, még drágábban. A negyvenkilences sorszámúról van szó, amelyet sokáig elveszettnek hittek, csak 2018-ban került elő. Mondhatjuk, hogy szerencsére, ugyanis ez a teljes ív legjobb állapotban fennmaradt darabja, mivel szinte végig egy széfben pihent érintetlenül, még a fénytől is védve. A Robert A. Siegel aukciósház elnöke, Scott Trepel szerint színei hibátlanok és frissek, egyszerűen tökéletes az egész, ahogy van.

Charles Hack már a 2018-as megtalálása után meg akarta kaparintani a bélyeget, de akkor 50 ezer dollárral lemaradt az 1,6 milliós nyertes licit mögött. Ezúttal viszont nem bízta a véletlenre, simán leszámolt érte kétmillió dollárt, azaz majdnem 700 millió forintot. Tervei szerint ő is széfbe zárja, és csak akkor veszi elő, ha rokonoknak, barátoknak mutatja meg. Annál ugyanis sokkal többet ér, mintsem közszemlére bocsássa.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!