Fejjel lefelé nyomták rá a repülőt, százmilliókat ért egy bélyeg

Peter Griffin és a bélyeggyűjtés
Forrás: Family Guy / Youtube

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Az Inverted Jenny néven emlegetett bélyeg nem annak ellenére, hanem pont azért roppant értékes, mert hibás.

Bár többnyire az unalmas tevékenységek közmondásos szinonimájaként emlegetik, a bélyeggyűjtés valójában tartalmas és érdekes hobbi. Már magával a rendszerezéssel is el lehet tölteni az időt, de a legjobb része a ritka és érdekes darabok felkutatása, a különféle sorozatok történetének megismerése. Ez utóbbi adja talán a legnagyobb élményt, és alakít ki kötődést a gyűjteményhez. Most viszont álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg, Peter Griffin hogyan viszonyult a bélyegekhez:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ma már persze eleve annyira visszaszorult a postai levélben történő kommunikáció, hogy kimondottan keveset találkozunk bélyegekkel, kevesebb a gyűjtő is, de azért még így is sokan vadásznak a különlegességekre. És hogy mitől lehet vonzó egy-egy bélyeg? Például attól, hogy nagyon régi, ritka, esetleg hibás. A hiba alatt nem azt kell érteni, hogy a borítékkal együtt miszlikbe szaggatták, hanem azt, ha például valamilyen nyomdai pontatlanság miatt vált egyedivé.

Nem csoda, hogy igen nagy érdeklődés övezi az alábbi képen látható, Inverted Jenny névvel illetett bélyeget. Azt ugyanis több mint száz esztendeje, 1918-ban nyomták abból az alkalomból, hogy a Curtiss JN–4HM „Jenny” modellje szolgálatba állt a US Mailnél, első amerikai postarepülőgépként. Az első repülés tiszteletére adtak ki új bélyeget, csakhogy az idő szorította a nyomdászokat, így véletlenül fejjel lefelé került a duplafedelű repülő a bélyegekre.

Inverted Jenny bélyeg
forrás: Blank Archives / Getty Images
Mindössze száz darab került forgalomba belőle, ebből mindössze néhányról nem tudni, hol lehet

Csupán egyetlen ív, azaz száz darab került forgalomba ebből a változatból, amivel a legritkább és legértékesebb nyomdai hibás amerikai bélyegnek számít. Eredetileg 24 centes névértékkel adták ki, 2013-ban viszont készült egy kétdolláros újrakiadás belőle. Az eredeti széria egyik darabja 2007-ben 977500 dollárért, vagyis 340 millió forintért kelt el, egy ismert gyűjtő, Charles Hack vásárolta meg. Az amúgy az ív ötvenhetedik darabja volt.

Hacknek a jelek szerint erős becsípődése lehet az Inverted Jenny, ugyanis már az a példány sem az első volt a kollekciójában, most pedig vett egy újabbat, még drágábban. A negyvenkilences sorszámúról van szó, amelyet sokáig elveszettnek hittek, csak 2018-ban került elő. Mondhatjuk, hogy szerencsére, ugyanis ez a teljes ív legjobb állapotban fennmaradt darabja, mivel szinte végig egy széfben pihent érintetlenül, még a fénytől is védve. A Robert A. Siegel aukciósház elnöke, Scott Trepel szerint színei hibátlanok és frissek, egyszerűen tökéletes az egész, ahogy van.

Charles Hack már a 2018-as megtalálása után meg akarta kaparintani a bélyeget, de akkor 50 ezer dollárral lemaradt az 1,6 milliós nyertes licit mögött. Ezúttal viszont nem bízta a véletlenre, simán leszámolt érte kétmillió dollárt, azaz majdnem 700 millió forintot. Tervei szerint ő is széfbe zárja, és csak akkor veszi elő, ha rokonoknak, barátoknak mutatja meg. Annál ugyanis sokkal többet ér, mintsem közszemlére bocsássa.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!