A valóság íze a palackban - Natúr borok könyvajánló

A könyv képe
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Milyen ízű egy bor, ha él, ha nem ölték meg a benne csendben dolgozó mikroorganizmusokat? A natúr borokat alig ismerik Magyarországon, pedig, ha valamiben van kitörési lehetőség a nemzetközi piacra, akkor ez az.

A borfogyasztás, főleg a fiatalok körében, évről évre csökken. Nem segítenek rajta a központilag pénzelt reklámkampányok, a helyi fesztiválkák és a versenysikerek sem. Miközben egyre több borász adja fel vagy kényszerül a támogatások miatt beállni a sorba, van egy szegmens, ami köszöni, jól van annak ellenére, hogy az italaikat itthon csak a beavatottak ismerik. Őket a nemzetközi, egyre növekvő natúrboros piac tartja el: a természetesen érlelődő, vegyi beavatkozásoktól mentes tételek tényleg nagyon izgalmasak. Olyan ízek és árnyalatok maradnak meg bennük, amik az ipari és félipari változatokból huss, eltűnnek a munkák során.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Belső oldalpár
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A könyv nem siet sehova: szépen felépítve mutatja be ezt a világot és a folyamatokat

Isabelle Legeron magyarul is megjelent könyve a miértekre ad választ, tételesen megy végig az organikus és biodinamikus borok világán. Mivel a folyamat összetett, ő sem rohan: a szőlőnél kezdi, a pincében folytatja, hogy megértsük, mitől alakulnak ki az ízek a szőlő erjedésével, és hogyan lehet azokat lepalackozva is megőrizni.

A natúr piachoz rengeteg tévhit kapcsolódik, amelyekre részletesen fókuszál is a szerző. A HVG Könyvek által kiadott vaskos könyv előnye, hogy tartalmazza a Juhász Annamária által írt kitekintőt is, aminek segítségével a nemzetközi szcéna mellett megismerhetjük a magyar pincéket is.

Belső oldalpár
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Kiválóan kalauzol a szerző

Rendkívül olvasmányos és inspiráló: az elejétől fogva az volt a vágyam, hogy én is megnézzem mikroszkóp alatt a „hagyományos”, kereskedelmi tételeket, amiket úgy igazgatnak a borászok és labortechnikusok, hogy teljesítsék az üzleti célt, és mellettük azokat az organikus borokat, amiknél viszont a természetet hagyják dolgozni, hogy a fajélesztők, a savbontások, a szűrések, a termomacerálások helyett a valóság ízét kóstolhassuk.

A könyv borítója
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Végre magyar nyelven is olvasható

Ugyanezt fogalmazta meg a könyvben Gilles Vergé francia borász is: „ha mikroszkóp alatt nézzük, a natúr bor valóságos kis univerzumnak tűnik.” Ha nincs is itthon tárgylemezem, és a régi kis mikroszkópom is anyám szekrényében maradt, egy új világ már a könyvet olvasva is feltárult Isabelle Legeron jóvoltából. Érdemes belépni a természetes borok univerzumába – most már magyar nyelvű kalauzunk is van hozzá.

Kiadó: HVG Könyvek

Ár: 8900 Ft

Videók

Kép
Stílus

Stílusos keretekből 2025-ben sem lesz hiány: 5 napszemüvegtrend férfiaknak

Mutatjuk is, hogy idén milyen napszemüvegek érnek meg egy próbát!

Kép
Jármű

Alonso is aláírta ezt az őrületesen ritka Aston Martint

A DBR22-ből csupán néhány darab létezik világszerte, ez a példány viszont még ebben a mezőnyben is különlegesnek számít.

Kép
Szórakozás

Soha nem fizettek annyit Kobe-ereklyéért, mint ezért a mezért

Kobe Bryant újoncmeze szerénytelen összegért talált gazdára, de még így is elmaradt az előzetes becslésektől.

Kép
Életmód

Csendes kirúgás? Létezik, és talán téged is érint

Ha ezeket a jeleket tapasztalod, lehet, hogy már tőled is megválni készülnek a főnökeid.

Kép
Jármű

Ez a kicsi méregzsák lesz minden idők legdrágább Renault-ja

Megnyílt az előrendelés a Renault 5 Turbo 3E elektromos hot hatchre, az árából viszont egy Porsche 911 Carrerát is kaphatnánk.

Kép
Stílus

Az Adidas Samba már a múlt? Ez a cipő lehet az új sláger

Az egyszerű, minimalista cipő hatalmas siker, de most egy másik modell veheti át tőle a stafétát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!