Emberkísérlet: doppinggal tömi magát a korábbi világbajnok

James Magnussen
Forrás: Hannah Peters / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az Enhanced Games sportolói szabadon használhatnak bármilyen szert, James Magnussen így megy rá a gyorsúszás rekordjára.

A most 32 éves James Magnussen az ausztrálok igen sikeres úszója, három világbajnoki címe mellé összesen három olimpiai érmet is bezsebelt. 2012-ben 100 méter gyorson ezüst-, a 4x100-as vegyes váltóval bronz-, 2016-ban pedig a 4x100-as gyors váltó tagjaként ismét bronzérmet szerzett. 2019-ben visszavonult, most azonban elhatározta, hogy visszatér, méghozzá az Enhanced Games, azaz nagyjából a felpumpált olimpia kedvéért.

Az Enhanced Games lényege, hogy nincs doppingellenőrzés, így lényegében bárki szabadon szedhet tiltólistás szereket, nem lesz szankció, nem fogják kizárni, nem törlik az eredményeit. Ugye az igazi olimpián is elő-előfordul olykor – sajnos – doppingolás, nyilván abban az esetben egyenlőtlenné válnak az erőviszonyok a teljesítménynövelő szerek miatt, itt viszont erről szó nincs, mindenki egyenlő feltételekkel indul. Az egészségügyi hatásokba inkább most ne bonyolódjunk bele, elég annyi, hogy ezek a szerek általában károsak.

Magnussen nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy megdöntse az 50 méteres gyorsúszás világrekordját. Ezt jelenleg a brazil Cesar Cielo Filho tartja, aki hazája nemzeti bajnokságát nyerte meg 2009-ben 20,91 másodperces idővel, igaz, még abban a szuperdresszben, aminek használatát pár hónappal később betiltották. Az Enhanced Games időpontja egyelőre nem ismert, de Magnussen szerint fél év is elegendő lesz neki a felkészülésre, de természetesen ha sikerrel is jár, akkor sem lesz az övé a hivatalos világcsúcs. Viszont erőfeszítéseiért nem marad el a hála: egymillió dollárt, azaz úgy 360 millió forintot keres, nyilván elég jó a reklámértéke.

Az alternatív játékok kitalálója az úszó honfitársa, Aron D’Souza ausztrál üzletember. Eredetileg idén decemberre tervezte az eseményt, de a jelek szerint akkor még csak egy kisebb, kevés sportágat felvonultató bemutató valósul meg, a teljes Enhanced Games át fog csúszni 2025-re, és a helyszínt sem választották még ki.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!