A világ legfürgébb autója: Pininfarina Battista

Pininfarina Battista
Forrás: Pininfarina

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Két újabb rekordot gyűjtött be a szuperautó, amiről eddig is tudtuk, hogy nem lassú.

A Pininfarinát leginkább dizájnstúdióként ismerhetjük, vagyis nem saját márkanevük alatt találkozhatunk a munkáikkal, hanem különféle autógyártók számára készítenek formaterveket. Hogy csak néhány zseniális és kortalan csodát említsünk, például a Ferrari Testarossa, a Peugeot 504, az Alfa Romeo Spider, vagy a Lancia 037 vonalvezetése is ott született. Születtek persze kevésbé ámulatba ejtő tervek is, mint mondjuk a Daewoo Tacuma. Időről időre azért saját modellel – főként tanulmányokkal – is előállnak, ilyen volt 2013-ban a Sergio. Ma már az indiai Mahindra csoport a tulajdonos, így már az ő felügyeletük alatt jelentették be 2018-ban, hogy Battista néven szupersportkocsin dolgoznak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ha pedig már belevágtak, nem is aprózták el. A 2021 nyarán bemutatott autó hajtását a Rimac közreműködésével fejlesztették, tengelyenként két villanymotorral hoztak ki belőle igen szerénytelen 1899 lóerőt és 2300 newtonmétert. A számok önmagukban nem sokat mondanak, mert ettől még lehetne egy tohonya, semmire nem való dög, de természetesen nem lett az. Ezt pedig rekorddöntéssel bizonyították, először a 0-60 mérföld per órát (0-97 km/h) csinálták meg vele 1,79 másodperc alatt, szépen faragva az addigi csúcstartó Rimac Nevera 1,86 másodperces idejéből. Aztán a 0-200 km/h-t teljesítették 4,75 másodperc alatt – összehasonlításképpen: ennek a duplája még viszonylag tisztességes nulla-száznak számít egy hétköznapi autóban.

Pininfarina Battista
forrás: Pininfarina
Ezzel már összesen négy rekordot tartanak a gyorsulásra vonatkozóan

De ennyinél nem álltak meg, most közölték, hogy két újabb világrekord jött össze a Battistának. Stefano Costa tesztpilóta vezetésével ugyanis az indiai Natrax tesztközpontban 8,55 másodperc alatt futotta meg a negyed mérföldet, azaz három századot faragott a Nevera 8,58-as idejéből. A táv dupláján, tehát fél mérföldön 13,38-at mentek vele, ami szintén csúcs. Hogy ezek miért fontos adatok? A negyed mérföldes (402 méteres) táv a gyorsulási versenyek hagyományos versenytávja, így az itt elért eredmények jól összevethetőek más autókéval.

Ezekkel a rekordokkal elég egyértelművé tették, hogy ma a Pininfarina Battista a Föld legjobban gyorsuló autója. Ugyanakkor nem a leggyorsabb, végsebessége ugyanis 349 km/h (nem mintha ezt szégyellni kellene), miközben a már említett Rimac Neveráé 412 km/h. E téren tehát behozhatatlannak tűnik egyelőre a különbség, de mint minden rekordot, úgy előbb-utóbb ezt is felülmúlják. Mindenesetre a Battista nemcsak a gyorsulása miatt exkluzív. Mindössze 150 darabot gyártanak, 870 millió forint körüli áron kerülnek majd a gyűjtőkhöz.

Tanuld meg az alapokat a Driving Campen! Éles helyzetben ez sokkal drágább lenne!


A 4 órás Alap Tréninget elsősorban azoknak a vezetőknek ajánljuk, aki eddig még nem jártak vezetéstechnikai tréningen. Profi tréner irányításával száraz és csúszós úton egyaránt, saját autóddal sajátíthatod el a biztonságos vezetéshez szükséges alapvető készségeket. Csúszik? Sodródik? Alul-vagy túlkormányzott? Tanuld meg kezelni! Urald az autód, érezd az utat!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!