Utcára szabadított szörnyeteg az 1030 lovas Ferrari SF90 XX

Ferrari SF90 XX Stradale
Forrás: Ferrari

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az XX-jelzésű Ferrarik eddig kizárólag versenypályán körözhettek, az SF90 XX Stradale és Spider viszont megtöri ezt a hagyományt.

Vadiúj hibrid szupersportautót mutatott be a Ferrari: az SF90-ből készült el a még inkább hergelt, XX-jelzésű változat, amiből lesz zárt kasznis Stradale és nyitható tetejű Spider is. Az olaszok egyszerre két hagyománnyal is szakítanak, ugyanis eddig az XX-ek szigorúan csak versenypályán használható célgépek voltak, ezek viszont rendszámot is kapnak, utcán is minden további nélkül lehet velük villogni. Másrészt pedig a kilencvenes évek F50-ese óta ez az első közútra jóváhagyott modelljük, amely fix hátsó szárnyat kapott.

Amúgy a gigantikus szárnyon kívül az átdolgozott, jókora légbeömlőkkel ellátott orr, valamint az első és hátsó kopoltyúk jelentik a leginkább szembetűnő változást a sima SF90-hez képest, egyébként viszont nagyrészt hűek maradtak a Centro Stile Ferrarinál Flavio Manzoni irányításával megrajzolt formához. Amúgy a beömlőknek kettős funkciójuk van, mivel nemcsak az elektromos komponensek hűtését szolgálják, hanem leszorítóerőt is termelnek az első tengelyen. Összességében is kulcsfontosságú volt a fejlesztés során a minél jobb aerodinamikai tulajdonságok elérése.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Ferrari SF90 XX Stradale
forrás: Ferrari
Aerodinamika mindenek felett - ez lehetett a jelszó

Teljesítményben nincs ugrásszerű növekedés az alap SF90-hez képest, de mondjuk annak kerek ezer lóereje sem volt kevés. Erre még harmincat dobtak rá az XX-nél, méghozzá úgy, hogy a négyliteres V8-as 780 helyett immár 797 lóerőt tud, a villanymotorok összesen 233 lovat raknak hozzá ehhez a korábbi 220 helyett. Ebből áll össze az 1030 lóerős rendszerteljesítmény, a 0-100 km/h-s sprint pedig két tizeddel, 2,3 másodpercre javult, kétszázra 6,5 másodperc alatt gyorsul az SF90 XX.

Aki azt gondolja, a V8-as esetében ezt a teljesítménytöbbletet mindössze új szoftverrel érték el, téved: új dugattyúkat, még finomabban megmunkált szívócsatornát, tovább optimalizált égésteret reszelgettek hozzá az olasz mérnökök. A folyamat végén egy 3,5 kilogrammal könnyebb blokkot kaptak a plusz lóerők mellé. Van továbbá egy Extra Boost funkció, amely gombnyomásra két másodpercig ad még némi kraftot – ezt kvalifikációs üzemmódban aktiválhatjuk. A megállást elöl 398, hátul 390 milliméteres karbon-kerámia tárcsák oldják meg, a 296 GTB-ből ismert ABS EVO-val kiegészülve. Százról 29,2 méteres távon áll meg az új Ferrari, kétszázról pedig 108,1 méteren lehet állóra fékezni.

Ferrari SF90 XX Spider
forrás: Ferrari
Természetesen nyitható tetejű variáns is készül

A beltérben a szénszál és az alcantara az uralkodó anyagok, és úgy tűnik, sikerült jó egyensúlyt találni az egyszerű célszerűség és a kényelem között. A versenyülések bizonyos keretek közt állíthatók, így akár a magasabb sofőrök is megtalálják benne a helyüket, miközben szemmel láthatóan komoly az oldaltartásuk is.

Az SF90 XX kétféle kivitelben készül. A zárt Stradale ára 770 ezer euró, vagyis átszámolva 290 millió forint, még ennél is jóval drágább a 850 ezer eurós, azaz 315 millió forintos Spider. Az előbbiből 2024 második negyedévében, utóbbiból 2024 utolsó negyedében kezdik leszállítani az elkészült példányokat, összesen csupán 1398-at terveznek. Mielőtt gőzerővel spórolni vagy lottózni kezdenénk: természetesen már mindnek megvan a gazdája.

Nézd meg galériánkban az utcára szabadított Ferrari-szörnyet:

Galéria / 15 kép

Ferrari SF90 XX Stradale és Spider

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!