Száz év vagány: motorcsónakok a magyar vizeken

Motorcsónakázás
Forrás: Fortepan.hu / Magyar Rendőr

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Vízen a sebesség duplán számít: a hajón az ötven nagyon gyorsnak hat, a száz meg már fénysebességnek. Ennek ellenére, mióta az ember hajózik, hajszolja a tempót és a gályarabokat, növeli a vitorlák felületét, alakítja a test formáját. Az igazi száguldás azonban csak a huszadik századdal érkezett el – ezekről a legendás, diadalittas és boldog évekről szól a válogatásunk, amelyben a zseniális Fortepan.hu képarchívum volt a segítségünkre.

A hazai vizeken a csónakok, a bárkák mindennaposak voltak: a halászok dolgoztak, az áruszállítás nem állt meg – a zajos időszak azonban a motorizációval együtt érkezett. A Dunán, a Balatonon, a Tiszán megjelentek a kisebb-nagyobb merülésű gőzhajók, amelyek után nem sokkal a belső égésű csónakmotorok is felverték a part menti nádasokban szuszogva szálló szúnyogokat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A motorizált vízi járművek hangja szép lassan megszokottá vált: a Dunakanyar irányába rendszeresen kirándultak a pesti urak, de hamar megindultak a versenyek is. A hazai motorépítés is beindult – az igények nőttek, és olyan mesterek szolgálták ki őket, mint például a legendás Buday. 1930-ban alapították az Auto Club szárnyai alatt a Budapesti Motoros Yacht Clubot, ami összefogta nemcsak a hazai építésű sporthajókat, hanem a külföldről érkező szépségeket is. A klub első versenyét 1931-ben rendezték: 11 géposztályban álltak rajthoz a hajósok. A 100 köbcentis apró oldalmotoroktól kezdve a sokhengeres erőgépekig minden ott volt.

A Duna hazai szakaszának visszatérő eseménye az 1932 és 1937 között tartott Bécs-Pozsony-Budapest közötti távolsági, nemzetközi verseny volt, de bőven akadtak hazai megmérettetések is – a Szentendrei-sziget körüli futamok a hazai sportélet kedvenceivé váltak.

A világháború időszaka nemcsak a sporthajós, hanem az evezős életet is elsüllyesztette, de az ötvenes évekre szép lassan megteltek élettel a partok, a sólyák és a műhelyek is. A hazai igények kielégítése mellett külföldre is jutott a magyar motorcsónakokból. Az olyan nevek, mint a H-Kovács vagy a Karsai fahajók a mai napig a szakma csúcsát jelentik, de rajtuk kívül is több helyen készültek sportos vízi járművek Magyarországon. Egyik legismertebb a váci hajógyár volt, ahol motoros oldalkocsiktól kezdve a rohamcsónakokon át a személyszállító hajóig mindent gyártottak: az alumíniumtestű Nixy nemcsak a szocialista tábor, hanem Európa egyik legszebbje volt.

Görgessék végig a képeket, amiket kedvencként kiragadtunk a Fortepan bődületes gyűjteményéből – biztosan találnak olyat, amiben el tudják képzelni magukat, miközben a nap süt, és mosolyogva hasítják a folyó hűs vizét.

Motorcsónakos 1920-ból
forrás: Fortepan.hu / Kovács Györgyi
1920 - Ha megnézzük a ma motorcsónakosát, leginkább atlétát vagy fürdőgatyát látunk rajta: 103 évvel ezelőtt bezzeg még megadták a módját a csapatásnak!
Óbudai Hajógyár
forrás: Fortepan.hu / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
1930 - A helyszín az Óbudai Hajógyár, ahol egy nagytestű facsónak épül – bizony, az üvegszálas műanyag előtt is volt élet, nem is akármilyen!
Hajrá motorcsónak
forrás: Fortepan.hu / Óbudai Hajógyár gyűjteménye

1930 – A Hajrá motorcsónak a májusi vízen: a hazai hajók általában vörösfenyőből készültek, de a mesterek szívesen használtak egzótákat is

Chris Craft száguld motorcsónakjával
forrás: Fortepan.hu / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

1935 – Meglepő felvétel, hisz a siófoki kikötőben megrendezett Nemzetközi Sporthéten egy amerikai Chris Craft száguld. A céget 1874-ben alapították és máig létezik, a háború előtti modelljei sokmilliós gyűjtői csemegék

Korbuly Károly és unokája
forrás: Fortepan.hu / Korbuly

1936 – Talán minden nagypapa álma, hogy az unokával szállhasson vízre - Korbuly Károlynak, a világhírű konstruktőrnek és feltalálónak megadatott a csoda. A fotó a Botond nevű motorcsónakján, Balatonföldvár térségében készült

Versenykatamarán csillagmotorral
forrás: Fortepan.hu / Nagy István
1937 – A Bécs-Budapest verseny egy indulóját láthatjuk: a versenykatamaránra egy repülőgépről származó csillagmotort szereltek. Elképesztően szexi
Sas hajó
forrás: Fortepan.hu / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

1939 - Nagyon elegáns a Sas akkor is, ha éppen leszáll. Hasonlóan kecses hajókat a mai napig láthatunk az olasz Garda-tavon, kár, hogy idehaza nem maradt ezekből

Napozás a hajó orrán
forrás: Fortepan.hu / Nagy József
1941 – Három óra huszonkettő, ilyenkor már hőség sincs, jólesik a napozás a hajó orrán
Motorcsónakok készülnek
forrás: Fortepan.hu / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

1949 - Motorcsónakok készültek szovjet megrendelésre, a nevet már itt felfestették: RUBEZS. A műhely az épülő Árpád-híd lábánál volt

Hajókázás
forrás: Fortepan.hu / Szent-Tamási Mihály
1957 – Mindenki élvezi a hajókázást., de legjobban a kisasszony a faron elnyúlva
Mephisto hajó
forrás: Fortepan.hu / Márton Gábor

1960 - Mohács, Duna-part – meglepő név egy hajónak, azonnal megakad rajta a szem. De hoppá, mi történik az orrban, melyik matróz fáradt meg a rumtól?

Bajai kikötő
forrás: Fortepan.hu / Kotnyek Antal

1960 - Baja, Sugovica, Huzovics-féle kikötő, jobbra az 1982-ben felrobbantott szigeti híd. Érdekes, hogy milyen takaros kis dobozzal fedték le a külmotorokat. Az esőtől féltek vagy a tolvajoktól?

Motorcsónak egy csettegővel
forrás: Fortepan.hu / Chuckyeager tumblr

1963 - Badacsonytomaj: nem a motorcsónak szépsége a megkapó, hanem az elképesztően szexi csettegőé. Érdemes elbogarászni a részleteken!

Volga 343
forrás: Fortepan.hu / Erdős Ferenc
1963 - A világ egyik legszebb csónakja a Volga 343. A hordszárnyas csodát autómotor hajtotta, a műszerfala is onnan jött. A gyönyörű hajóból a mai napig elég sok fennmaradt, de sokan a tágas motortérbe izmosabb blokkot tettek a Dodge-származék szovjet helyett
Váci rohamcsónakok
forrás: Fortepan.hu / Nagy Gyula

1964 - Váci gyártású rohamcsónakok, azaz rocsók a Dunán az Erzsébet híd építésekor. Érdemes vetni egy pillantást a brutális Kováts-féle legyezős hajómotorra: a bokszer hengerűrtartalma meghaladta az 1600 köbcentit

Aranyélet csónakkal
forrás: Fortepan.hu / Márton Gábor

1971: Duna a Sió-torkolatnál. Kávé, cigi, aranyélet

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Tanuld meg az alapokat a Driving Campen! Éles helyzetben ez sokkal drágább lenne!


A 4 órás Alap Tréninget elsősorban azoknak a vezetőknek ajánljuk, aki eddig még nem jártak vezetéstechnikai tréningen. Profi tréner irányításával száraz és csúszós úton egyaránt, saját autóddal sajátíthatod el a biztonságos vezetéshez szükséges alapvető készségeket. Csúszik? Sodródik? Alul-vagy túlkormányzott? Tanuld meg kezelni! Urald az autód, érezd az utat!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!