Autóval nyaralni buli – így nem lesz belőle rémálom

Utazás autóval
Forrás: InStyle Men

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Itt a jó idő, aki csak teheti, indul kirándulni, nyaralni. Sokan autóval teszik ezt, aminek számos előnye van: a magad ura vagy, nem kell járatokhoz igazodni, akkor és ott állsz meg, amikor és ahol kedved van. De pár dologra érdemes odafigyelni, hogy a kellemetlenségek ne keserítsék meg az életet.

A cikk támogatója az OSRAM.

Készülj fel – készítsd fel

Ha nyaralásról van szó, mindenkinek megvannak a bevett szokásai, a listája, hogy mit kell ellenőrizni, mit kell bepakolni. Ha autóval tervezünk utazni, e tekintetben is érdemes felkészülni. Nem arról van szó, hogy rögtönözzünk egy nagy szervizt, de nem árt azért átnézni a kocsit, hogy nem folyik-e, szivárog-e valamilyen folyadék, rendben vannak-e a gumik, a fékek. Ha hosszabb útra, akár külföldre indulunk, érdemes azt is átgondolni, nem pont erre az időszakra esik-e az olajcsere: 1-2 ezer kilométeres csúszás nem a világ, de egy spanyol vagy dél-olasz túrának ne villogó szervizjelzővel fussunk neki.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Utazás bőrönddel
forrás: InStyle Men
Mindenkinek van egy bejáratott listája, mi kerüljön a bőröndbe

A klímát már a nagy melegek beköszönte előtt ajánlatos átnézetni, fertőtleníteni, szükség esetén rátölteni, hogy ne a balatoni dugóban aszalódva essen le, hogy bizony már nem hűt rendesen. Mivel a mai autók többsége már nem túl könnyen szerelhető az út szélén, komoly szerszámkészletet fölösleges bedobni a flamingós matrac, a SUP deszka vagy a nyuszimotor rovására. Viszont biztonsági tartaléknak egy-egy literes olaj és fagyálló nem árt, hasznos az ablakmosó és a pótizzók.

Ami mégis jó, ha van

Egy jól karbantartott autóval kicsi a valószínűsége, hogy pont nyaralás közben, az otthontól távol robbanunk le, nem is kell rástresszelni a dologra, de azért vannak olyan problémák, amik bárhol utolérhetnek. A legkézenfekvőbb a defekt, a német autóklub, azaz az ADAC statisztikái szerint például évről évre emiatt maradnak a legtöbben az út szélén. Ha van rá mód, pótkerék legyen, a defektjavítókban kevésbé bízom. Nagyon hasznos holmi viszont a hordozható kompresszor: egyrészt a pót- vagy mankókerékhez is kellhet, de ha mondjuk lassú defektet szedtünk össze, segítségével eljuthatunk a következő gumisig. Az Osram kínálatából például a vezeték nélküli TYREinflate 6000 tökéletesen megfelel a célnak, autó- vagy kerékpárabroncsokkal is simán megbirkózik, mellette a kemping- vagy strandcuccokat is felfújja. Nem árt felkészülni az akku halálára: ennek a tél a szezonja, de nyertem már cellazárlatot júliusban is. Jó, ha van nálunk bikakábel, még jobb egy gyorsindító. Ha nekünk nem is kell, jó érzés másoknak segíteni.

Defekt hibaelhárítás
forrás: InStyle Men
Ha a bonyolultabb gondokra nem is tudunk felkészülni, egy defekt nem okozhat gondot

Komoly pech, ha pont az éj sötétjében ér minket a balszerencse, akár defekt formájában is. Ilyenkor különösen fontos, hogy legyen rajtunk láthatósági mellény, az elakadásjelző háromszöggel kellő távolságban jelezzük, hogy számítsanak ránk, és amíg csak lehet, a szalagkorláton kívül tartózkodjunk. Ám ha például kereket kell ilyenkor cserélni, jó szolgálatot tesz valamilyen lámpa. Még jobb, ha nem kézben kell tartani, hanem mondjuk a fejünkre tehetjük, mint az Osram LEDinspect Flexible Head Torch-ot, esetleg a nyakunkba, ahogy a LEDinspect Wearable Necklightot. De hogy ne gondoljunk mindig rosszra: ezek akár sátorállításnál is társaink lehetnek.

Készülj az autós nyaralásra az Osram termékeivel!


Szerelőlámpa, hordozható kompresszor vagy defektjavító? Jó, ha tartunk magunknál egy kisebb túlélőkészletet. Lapozd végig galériánkat!

Galéria / 12 kép

Osram autós túlélőkészlet

Megnézem a galériát

Ha segítség kell

Nem kell akkor sem elkeseredni, ha egy szimpla defektnél komolyabb a probléma. Ugyan ahogy már említettük, a modern autókat jó eséllyel nem fogjuk az út szélén megjavítani, meg úgy általában sem biztos, hogy az ismereteink megvannak hozzá. De feltöltött telefonunk és megbízható autós töltőnk azért legyen, úgy már közel sem leszünk annyira elveszettek.

Indítás gyorsindítóval
forrás: InStyle Men
Ha az akku adja be a kulcsot, egy gyorsindítónak vehetjük nagy hasznát. Bár a legtöbb ilyen eset télen történik, azért nyáron se példa nélküli

Amíg a segítséget várjuk, segít biztonságban maradni az Osram LEDguardian ROAD FLARE vészjelző. Narancssárga fénye 360 fokban látható, az autó tetején elhelyezve jól kiegészíti az elakadásjelző háromszöget – de mindenképpen utána kell járni, az adott országban nyugodtan és szabályosan használható-e. Németországban például teljesen elfogadott.

Vészjelző az aszfalton
forrás: InStyle Men
Amíg a hibaelhárítással molyolunk, fontos jelezni a többi közlekedőnek, hogy számítsanak a váratlan akadályra

Pakolj be, és érezd jól magad

Indulás előtt mindenképpen nézzük át saját, az útitársak és az autó iratait. Legyen minden érvényes, feleljen meg a választott úti célunk szerinti követelményeknek. És ha már szóba került az úti cél: Európában is országonként eltérhetnek a szabályok, nézzünk utána a fizetős utaknak, a vezetés közben tiltott tevékenységeknek, az itthon megszokottól eltérő előírásoknak. Különösen ismeretlen helyeken fontos, hogy figyeljük az üzemanyagszintet, inkább hamarabb tankoljunk, mint hogy kifogyjon a benzin, ha túl ritkán vannak kutak.

Túlélőkosár autós utazáshoz
forrás: InStyle Men
Érdemes rendszeresíteni egy kosarat vagy dobozt, amelyben a legfontosabb szerszámok és kütyük helyet kapnak

A kocsiban a fentieken kívül mindenképpen tartsunk ivóvizet, és nem árt egy-két pléd sem, mert bár nyár van és meleg, mégis jól jöhet, ha van. Ha gyerekekkel utazunk, a megfelelő ülés vagy magasító mellett gondoskodjunk árnyékolásról is, erre a célra sokféle termék közül választhatunk. Parkolásnál keressük az árnyékos helyeket, ezek híján használjunk fényvisszaverő napvédőt, indulás előtt szellőztessük át a kocsit, és a klímát csak módjával, ne a testünkre irányítva élvezzük.

Pakolás a csomagtartóba
forrás: InStyle Men
Gondos pakolás után jobban eligazodunk a csomagok között

És a legfontosabb: érezzük jól magunkat. Ha ezeket a jó tanácsokat megfogadva gondosan felkészülünk, akkor nem útközben kell aggódni, nyugodtan átadhatjuk magunkat a nyárnak, a pihenésnek. Használjuk ki az autós utazás előnyeit. Ha megtetszik valamilyen látnivaló, csobbannánk vagy megéhezünk, esetleg csak nyújtóznánk egyet, álljunk meg. Eszünkbe jut valami? Tegyünk kitérőt. Nem köt menetrend, nem indul a repülő, nem késsük le az átszállást. Autóval utazni buli!

Hangolódj a nyaralásra, és pakolj velünk galériánk segítségével:

Galéria / 26 kép

Készülj az autós nyaralásra az Osrammal!

Megnézem a galériát

A személyautós nyaralásnál is nagyobb buli a lakóautózás. Ha nincs sajátod, bérelhetsz is, videónkban pedig elmondjuk, mire kell nagyon figyelni:

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!