Új-Zélandon már mérlegelik a repülők utasait

Mérlegelés a reptéren
Forrás: Air New Zealand

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nyugi, nem súly alapján fogják megszabni a jegyárakat, és nem is kell nyilvános megszégyenüléstől tartani.

Aki utazott már repülőn, jól tudja, hogy a poggyászoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Légitársaságonként eltérő, mekkora táskát lehet felvinni a fedélzetre, és mi az a határ, amit átlépve már csak feladott csomagban gondolkodhatunk. Új-Zéland nemzeti légitársasága, az Air New Zealand azonban most egy meglepő húzással már nemcsak a bőröndök súlyát méri, hanem az utasokét is. Ez elsőre sokakat felháboríthat, de félni azért nem kell.

Mindenek előtt fontos megjegyezni, hogy nem egy állandó új ellenőrzéssel bővült a zsebek kipakolásával és a fémdetektoros kapun átsétálással többeknek már így is elég kellemetlen biztonsági protokoll, és még csak nem is arról van szó, hogy a nehezebb utasoknak majd többet kell fizetniük a repjegyért. A mérlegelés május utolsó napjától július 2-ig van érvényben az aucklandi nemzetközi repülőtéren, kutatási céllal.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Új-Zéland 2026-ban indítja az első karbonsemleges repülőt:

Az Air New Zealand közlése szerint ugyanis ebben az időszakban mindent megmérnek, ami a repülőkre kerül, így szeretnének teljesebb képet kapni a gépek pontos terheléséről, a felkerülő súly eloszlásáról. A rakományt, a felszolgált ételeket és italokat, valamint most már az utasokat is mérlegre állítják ennek érdekében. Mivel a terhelés tekintetében átlagos értékekkel számolnak, ezeket az átlagokat tudják most pontosítani és frissíteni.

Mivel azonban sok ember számára saját testtömege elég érzékeny adat, amit nem szívesen oszt meg másokkal, különösen nagyobb nyilvánosság előtt, ez esetben is igyekeznek bizalmasan kezelni a számokat. Az utasok a beszállítás során ugyan ráállnak a mérlegre, de arról sem ott helyben, sem máshol nem lehet leolvasni a mért értéket, tehát még a folyamatot felügyelő dolgozók sem látják, ki mennyit nyomott. A mérés csupán bekerül a központi rendszerbe. A következő állomáson a poggyászukat mérik meg, de lényeges, hogy a két mérés elkülönüljön egymástól.

Nem ez az első ilyen akció már Új-Zélandon. A légitársaság 2021-ben a belföldi járatokon végzett hasonló felmérést, a nemzetközi utasok monitorozását azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Videók

Kép
Szórakozás

A repülőgép szárnya fejezte le a siklóruhás férfit

A pilótát emberöléssel vádolják, de ő határozottan tagadja, hogy hibázott volna.

Kép
Szórakozás

Rafael Nadal ügyesen kikerülte, hogy Djokovicot a valaha volt legjobb teniszezőnek nevezze

Úgy tudott pozitívan és elismerően nyilatkozni Djokovicról, hogy nem nevezte minden idők legjobbjának.

Kép
Jármű

Michelisz Norbi indul a rali Eb magyar futamán

Raliversenyzőként is kipróbálja magát Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, természetesen egy Hyundaijal.

Kép
Stílus

Premier League focisták kötelező kellékét mutatta be az IWC

A Big Pilot két speciális kiadásával ünneplik a Mercedes-AMG-vel 20 éve tartó együttműködésüket.

Kép
Jármű

Nem elég egyedi a villany-Porschék műhangja

Visszadobták a Porsche szabadalmi kérelmét, amellyel az elektromos autók szintetikus motorhangját szerették volna levédetni.

Kép
Szórakozás

Izolálták az erszényesfarkas RNS-ét, és ebből baj is lehet

Genetikusoknak először sikerült dekódolniuk a réges-rég kihalt állatfaj RNS-ét. Közben egy másik tudóscsoport feltámasztaná.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!