Milliárdokat ért az F1-legenda, Jody Scheckter autógyűjteménye

Ferrari versenyautó 1979-ből
Forrás: RM Sotheby's

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Jody Scheckter saját kollekciójának tizenkét darabját kínálta eladásra, 1979-es világbajnok Ferrariján kaszált a legtöbbet.

A dél-afrikai Jody Scheckter élete igen sok érdekes részletet tartogat, de a legtöbben nyilván a Formula–1-es karrierje miatt ismerik. Az 1972-es USA Nagydíjon mutatkozott be a sorozatban, ahol ráadásul egy ideig dobogós helyen is autózott, de végül kilencedikként futott be. Akkor még nem futott teljes szezont, 1974-ben ellenben igen, sőt kapásból a harmadik lett az egyéni világbajnoki pontversenyben az Elf Team Tyrrell színeiben. Pedig korai szárnypróbálgatásai idején az akkori címvédő, Emerson Fittipaldi úgy fogalmazott egy baleset után: „Ez az őrült önmagára és mindenki másra is veszélyt jelent. Nem való a Formula–1-be.”

Scheckter tehetsége azonban utat tört magának. 1976-ban megismételte az összetett harmadik helyet, majd 1977-ben, immár a Walter Wolf Racing versenyzőjeként második lett. A csúcsra 1979-ben, a Ferrarival ért fel, négy ponttal előzte meg csapattársát, Gilles Villeneuve-öt a végelszámolásnál. Miután a következő évben alig tudott két pontot összekaparni, végül a visszavonulás mellett döntött – így is ő volt az utolsó Ferrari-pilóta, aki bajnoki címet tudott nyerni, egészen Michael Schumacher feltűnéséig.

Miután szögre akasztotta a bukósisakot, az F1-es közvetítésekben vállalt szerepet, feltűnt sportos tévé-vetélkedőben versenyzőként, valamint megalapította a FATS Inc. nevű cégét, amely fegyveres kiképzőrendszereket tervezett és gyártott. Később átnyargalt a biokertészkedésre és állattenyésztésre, a 2010-es évek elején saját pezsgőt is készített.

Scheckternek természetesen egész szép autógyűjteménye jött össze az évek során, még azt a Ferrari versenyautót is magáénak tudhatta, amellyel a világbajnokságot megnyerte. Azonban most úgy döntött, több különleges darabtól is megválik, ebben pedig az RM Sotheby’s aukciósház segített neki. A Grand Prix de Monaco Historique hétvégéjére időzített árverésen tizenkét, egyenként is izgalmas kocsira lehetett licitálni, és persze mindegyik el is kelt. A legnagyobbat a már említett Ferrari 312 T4-en kaszált, amelyért 7,655 millió eurót, átszámolva majdnem hárommilliárd forintot fizetett ki valaki. A tizenkét gép összesen csaknem ötmilliárdot ért.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Íme, Jody Scheckter elárverezett autói:

Galéria / 12 kép

Jody Scheckter autógyűjteménye árverésen

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!