Egy szót sem szólt, mégis a TikTok királya lett Khaby Lame

Khaby Lame
Forrás: Lexie Moreland/WWD via Getty Images

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A szenegáli-olasz srác a pandémia miatt elvesztette munkáját, de talán nem is történhetett volna vele jobb dolog.

Ha valaki öt percnél többet töltött már el egyfolytában az interneten, szinte biztosan találkozott Khaby Lame valamelyik videójával. Ha nem lenne meg: egy magas, vékony fiatal srác zseniálisnak szánt lifehack videókat és trükköket figuráz ki, pusztán a józan paraszti észre és az egyszerű logikára támaszkodva. Védjegyévé vált az a mozdulat, amikor jellegzetesen széttárja a kezét. De honnan indult, és hogyan jutott az online ismertség csúcsára?

Ha ma megnézzük, ki az a Khabane Lame, azt látjuk, bő 162 millió követőjével már 2022 óta ő a legnépszerűbb tiktoker, ám persze nemcsak ott, hanem szinte minden közösségimédia-platformon lehet találkozni vele. A 162 milliós számot érdemes kontextusba helyezni: hazájában, Olaszországban mintegy 60 millióan élnek. Tavaly már 16,5 millió dollárt kaszált vállalkozása, ugyanis olyan világcégek reklámoznak vele, mint mondjuk a Hugo Boss, a Pepsi vagy a Google. Sőt, sztársportolók is vendégszerepelnek rövid videóiban, ráadásul az olasz rekordbajnok Juventus pár éve az ő közreműködésével jelentette be az Európa-bajnok Manuel Locatelli leigazolását.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Klipjeinek több tíz-, esetenként százmilliós megtekintését úgy érte el, hogy közben meg sem szólalt. Csupán az éppen pellengérre állított felvételekre adott reakciói, mesteri mimikája és gesztusai beszélnek helyette, és talán éppen ez a titka. Egy olyan platformot hódított meg beszéd nélkül, ahol egyébként a hangoknak és zenéknek kifejezetten nagy szerepük van.

Idáig persze rögös út vezetett. Khaby 2000-ben született Szenegálban, de már nem ott nőtt föl. Egyéves volt, amikor családja Olaszországba költözött, a Torinóhoz közeli Chivassóban éltek szüleivel három testvérével, iskolába is Itáliában járt, majd tizennégy évesen átmenetileg szülőhazájának fővárosába, Dakarba küldték őt tanulni. Visszatérve CNC-gépkezelőként vállalt munkát, ám a pandémia idején egy leépítésnek esett áldozatul. Amikor elkezdett befutni az online világban, Milánóba költözött. Érdekes részlet, hogy az olasz állampolgárságot csak 2022-ben kapta meg – mindig is olasznak érezte magát, de azt nem tartotta fontosnak, hogy ezt egy darab papír is igazolja. Fura módon amúgy olasz szponzorai aligha vannak.

Anélkül amúgy semmilyen szerződést nem ír alá, hogy édesapjának megmutatná, de szüleire nemcsak e tekintetben gondol: amikor elkezdett pénzt keresni videóival, az első célja az volt, hogy vegyen nekik egy házat. Első feltöltéseiben amúgy még nem is ez a mára már a nevével teljesen összenőtt formátum jelent meg, hanem táncolt vagy videójátékokkal játszott, ám a világhírt már a humoros reakciók hozták meg neki. De hogy sikere nemcsak az interneten számít, azt jól mutatja, hogy 2022-ben már a Fortune-féle 40 Under 40, valamint a Forbes által jegyzett 30 Under 30 listákra is felkerült. Szakértők szerint népszerűsége nagyrészt a jó értelemben vett egyszerűségből, természetességből fakad, nem izzadságszagú, és könnyű vele azonosulni.

Noha idén januárban már a TikTok 25 legtöbbet lájkolt videója közül hat is az övé volt, és persze a közösségi médiában tapasztalt ismertséggel, a fent is említett szponzori és márkanagyköveti megállapodásokkal súlyos pénzek járnak, állítása szerint őt nem a bevétel motiválja elsősorban. Nagy álma a mozi, a filmezés, és már e téren is vannak bizakodásra okot adó lehetőségei. A Fekete Párduc 2 olasz szinkronjában volt egy hangkameója, míg a mozikba idén júniusban érkező Bad Boys – Mindent vagy többet népszerűsítésében saját videóval vállalt szerepet Will Smith és Martin Lawrence oldalán:

Mostanság rengeteget repül Milánó és Los Angeles között, mert azon dolgozik, hogy megvesse a lábát Amerikában, kivéltképp Hollywoodban. Nem olyan régen hivatalosan is bejelentették, hogy főszereplésével nagyjátékfilm készül: a 00Khaby egy kémvígjáték lesz, júliusban már el is kezdik forgatni az ismert olasz producerrel, Marco Belardival. A vígjátékon kívül sportfilmekben, drámákban is szívesen játszana, minden műfajban kipróbálná magát, de nemcsak színészként. Az írás is érdekli, dolgozik is egy forgatókönyvön, amely egy apa és lánya életét dolgozná fel.

Egy biztos: miközben gyári munkásból dollármilliomossá küzdötte fel magát kreativitásának és humorának köszönhetően, látszólag megmaradt ugyanolyan szerény, visszafogott srácnak, amilyen mindig is volt – megérdemli a sikereket.

(forrás: Business Insider, Forbes)

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Kép
Szórakozás

Újra hív minket a Zóna! Erre lehet számítani a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyltól

A sugárzásmérő recseg már egy ideje, de most végre kijött egy igazi gameplay-videó is a játékról!

Kép
Jármű

Ez már kabaré: most az ablaktörlővel van gond a Cybertruckon

Ekkora felhajtással és ilyen drágán ritkán adnak olyan autót, amivel már az elején ennyire sok baj van.

Kép
Tech

Sztárok bikinis kamufotói bukkannak fel a Google képkeresőjében

Ezeken kívül MI-generált, hamis gyerekkori képeket is mutatnak a celebekről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!