Úgy vásároljuk a klímákat, mintha nem lenne holnap

klíma
Forrás: Craig Hastings / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az elmúlt két évben megduplázódott a piac, a támogatások és az orosz-ukrán háború adott nagy lendületet.

Az elmúlt két évben megduplázódott a hőszivattyúk piaca, ráadásul nem csak a tavaszi-nyári időszakban, hanem még 2022 végén is ugrásszerűen nőtt a klímakészülékek eladása. Különösen azokat a modelleket keresték az ügyfelek, melyekkel a fűteni is lehet - ez a megoldás kimondottan költséghatékony, különösen azokban az esetekben, ahol a fűtéskorszerűsítés nagyobb beruházást igényelne, mert mondjuk hosszú szakaszon kéne kéményt bélelni, új kivezetést kéne kialakítani, vagy esetleg kompletten új gáztervre lenne szükség.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A nagy felfutás a klímaiparban 2021-ben kezdődött, köszönhetően annak, hogy a legtöbb európai országban jelentős állami támogatást kaptak a megújuló energiákra épülő megoldások - leginkább a napelemekről van szó -, a második nagy lökést pedig az orosz-ukrán háború adta, ami miatt egyre több ország elkezdett leválni az orosz földgázról. Ezek eredményeként 2020 óta a klímaberendezések piaca a duplájára nőtt.

Kozák Tamás, a Panasonic klímákkal foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy ha valaki a nyári hűtés miatt szeretne klímakészüléket venni, az ne építsen a bizonytalan állami támogatásra, és lépje meg minél hamarabb a vásárlást és a beszerelést. Mert várhatóan júniusban meg fog ugrani a kereslet - a nagy gyártók készülnek erre, így készlettel ki fogják tudni szolgálni a vevőket, de a telepítést végző szakemberekre viszont hirtelen nagyon sokat kell majd várni . Ugyanez vonatkozik az éves karbantartásra, kánikula idején nehezebb lesz rá embert találni.

A szakértő ezen felül rámutatott, hogy a klímapiac gyártói oldalról rendeződni látszik, egyre kevésbé tapasztalható elakadás az ellátási láncban - ezzel utalva arra, hogy tavaly több gyártó egyszerűen nem tudta kiszolgálni a beérkező rendeléseket.

Míg 2021 és 2022 hatalmas növekedést hozott a klímakereskedelemben, idén még nem látszik a várt, kiugró forgalom, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy sokan kivárnak a vásárlással, amire a bizonytalan gazdasági helyzet és a vonatkozó állami támogatások megszüntetése a magyarázat.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!