Úgy vásároljuk a klímákat, mintha nem lenne holnap

klíma
Forrás: Craig Hastings / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az elmúlt két évben megduplázódott a piac, a támogatások és az orosz-ukrán háború adott nagy lendületet.

Az elmúlt két évben megduplázódott a hőszivattyúk piaca, ráadásul nem csak a tavaszi-nyári időszakban, hanem még 2022 végén is ugrásszerűen nőtt a klímakészülékek eladása. Különösen azokat a modelleket keresték az ügyfelek, melyekkel a fűteni is lehet - ez a megoldás kimondottan költséghatékony, különösen azokban az esetekben, ahol a fűtéskorszerűsítés nagyobb beruházást igényelne, mert mondjuk hosszú szakaszon kéne kéményt bélelni, új kivezetést kéne kialakítani, vagy esetleg kompletten új gáztervre lenne szükség.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A nagy felfutás a klímaiparban 2021-ben kezdődött, köszönhetően annak, hogy a legtöbb európai országban jelentős állami támogatást kaptak a megújuló energiákra épülő megoldások - leginkább a napelemekről van szó -, a második nagy lökést pedig az orosz-ukrán háború adta, ami miatt egyre több ország elkezdett leválni az orosz földgázról. Ezek eredményeként 2020 óta a klímaberendezések piaca a duplájára nőtt.

Kozák Tamás, a Panasonic klímákkal foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy ha valaki a nyári hűtés miatt szeretne klímakészüléket venni, az ne építsen a bizonytalan állami támogatásra, és lépje meg minél hamarabb a vásárlást és a beszerelést. Mert várhatóan júniusban meg fog ugrani a kereslet - a nagy gyártók készülnek erre, így készlettel ki fogják tudni szolgálni a vevőket, de a telepítést végző szakemberekre viszont hirtelen nagyon sokat kell majd várni . Ugyanez vonatkozik az éves karbantartásra, kánikula idején nehezebb lesz rá embert találni.

A szakértő ezen felül rámutatott, hogy a klímapiac gyártói oldalról rendeződni látszik, egyre kevésbé tapasztalható elakadás az ellátási láncban - ezzel utalva arra, hogy tavaly több gyártó egyszerűen nem tudta kiszolgálni a beérkező rendeléseket.

Míg 2021 és 2022 hatalmas növekedést hozott a klímakereskedelemben, idén még nem látszik a várt, kiugró forgalom, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy sokan kivárnak a vásárlással, amire a bizonytalan gazdasági helyzet és a vonatkozó állami támogatások megszüntetése a magyarázat.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Kép
Életmód

Ezt jelzi, ha reggelente áll az árbóc

Nincs férfi, aki ne tapasztalná rendszeresen, de van-e köze az álmainkhoz?

Kép
Szórakozás

A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz

Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.

Kép
Tech

Autó helyett most okostelefont mutatott a Polestar

Következő elektromos autójuk csak jövőre jön, de addig is itt egy mobil.

Kép
Otthon

Hogyan fessünk térkövet?

Idővel minden térkő veszít a szépségéből, megkopik, elkoszolódik. Ha nem szeretnénk a költséges burkolatcsere mellett dönteni, mégis megújítanánk, felfrissítenénk a burkolatot, azt festéssel is megtehetjük. Cikkünkben utánajártunk, hogyan érdemes hozzáfognunk ehhez a munkálathoz.

Kép
Szórakozás

David Beckham beperelte Mark Wahlberg cégét

Az egykori futballsztár azt mondja, a színész érdekeltségébe számító vállalat tartozik neki, nem is kevéssel.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!