Három évre eltűnt, aztán gólt rúgott az észak-koreai focista

Kvang-szong Han
Forrás: Tullio M. Puglia / Getty Images

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Kvang-szong Han hatalmas tehetségnek indult, pár éve a Juventus igazolta le. Aztán nemes egyszerűséggel eltűnt. De most előkerült.

A durván elszigetelt, diktatórikus vezetésű Észak-Koreából nem könnyű komoly nemzetközi sportkarriert befutni. Igaz, időnként odahaza pont ezt hazudja a média, állítólag volt olyan világbajnokság, amelyről simán bemondták, hogy megnyerték. Mondjuk, miután 2010-ben három vereséggel zúgott ki a csapat a tornáról, nem maradt el a nyilvános megszégyenítés sem.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ki ez a Han?

Ennek tükrében különösen nagy dolog, hogy a phenjani születésű Kvang-szong Han eljutott az olasz Cagliari csapatáig, sőt nemcsak pályára lépett, hanem gólt is szerzett a Serie A-ban, azaz az olasz élvonalban, mindössze 18 évesen. Ezzel ő lett az első észak-koreai, aki betalált valamelyik olasz topligában, és nem is akárki ellen: a Torino kapuját akkoriban az angol Joe Hart védte. Mégsem lett alapember, előbb a másodosztályú Perugia vette kölcsön, majd a Juventus U23-as együttese, 2020-ban aztán le is szerződtette a Juve.

Kvang-szong Han a kispadon
forrás: Maurizio Lagana / Getty Images
A Juventusba már eljutni is nagy szó - végül soha nem lépett pályára a felnőtt csapatban

Torinóban még meg sem melegedett, máris indulhatott tovább a katari Al-Duhailhoz: mindössze pár nap után továbbpasszolta a Juventus. Úgy festett, itt megtalálta a helyét, tíz bajnokin háromszor volt eredményes, aktív szerepet játszott a klub bajnoki címében, aztán hirtelen eltűnt. Az Al-Ahli elleni szezonzárón, 2020. augusztus 21-én még csereként pályára küldték, azután viszont nem hallatott magáról. Pedig öt évre szólt volna a megállapodása, és a szakértők is elismerően beszéltek a játékáról. Aztán amilyen váratlanul nyoma veszett, annyira meglepő volt a visszatérése is: november 16-án Szíria ellen ott volt a válogatottban, 21-én Mianmar ellen gólt is fejelt. Mintha nem történt volna semmi különös.

Akkor hol volt eddig?

Az ügyet a CNN kezdte felgöngyölíteni, nyomozásukból igen érdekes történet rajzolódik ki. Miután az említett idényzárót követően sem a kezdőcsapatban nem volt ott, sem a kispadra nem nevezték, és az átigazolási hírekben sem szerepelt, adta magát, hogy az Al-Duhail szerződést bontott vele. Ezt egyáltalán nem szakmai érvek, illetve a játékos teljesítménye miatt tették, hanem azért, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vetett ki Észak-Koreára annak atomprogramja és nukleáris tesztjei miatt. A tagállamok elkezdték kiutasítani észak-koreai munkavállalóikat, ennek lett áldozata Han is.

Gólöröm a Perugia színeiben
forrás: Danilo Di Giovanni / NurPhoto / Getty Images
Gólöröm a Perugia színeiben

A háttérben azok az aggodalmak álltak, melyek szerint a külföldön dolgozó észak-koreaiak Kim Dzsongun rezsimjének javára utalnak haza pénzt, még ha nem is feltétlenül önszántukból teszik. Különösen kényes kérdés lehet ez az olyan jól kereső emberek esetében, mint egy futballista: Kvang-szong Han például 4,6 millió dolláros szerződést írt alá Katarban. Őt is érték olyan vádak, hogy azonnal továbbküldte fizetését a diktátornak, de ez azóta sem nyert minden kétséget kizáró bizonyítást, sőt előkerült egy dokumentum a focista kézjegyével, amelyben kifejezetten megtiltotta egy katari banknak, hogy bármekkora összeget utaljon Észak-Koreába.

Az tehát már megvolt, miért kellett elhagynia katari csapatát, de vajon hová tűnt? 2021. január 26-án felszállt egy gépre a dohai repülőtéren, viszont addigra már hazája teljesen lezárta határait a koronavírus-járvány miatt, így ő sem utazhatott be. Végül Rómában landolt. Abban az évben egy meg nem nevezett nagykövetségen élt, várva a lehetőségre, hogy végre hazarepülhessen. Közben Észak-Korea amúgy vissza is lépett a 2022-es világbajnokság selejtezőitől. Mivel a korlátozásokat csak nemrég oldották fel, így Han is csak mostanság tudott visszatérni, nemcsak az országba, hanem a nemzeti csapatba is.

Ott folytatja, ahol...

A tehetség persze nem vész el, de nagyon sokat számít, ha valaki ilyen hosszú időre kiesik a játékból. Arról semmit nem tudni, Han bármilyen formában edzésben maradt-e, legalább egyéni tréningeket végzett-e, de tétmérkőzéseken egészen biztosan nem szerepelt 2020 nyara óta. Mégis beválogatták, és ahogy fent írtuk, Mianmar ellen gólt is szerzett. Korábbi edzője, a Cagliari utánpótlásában vele dolgozó Max Canzi úgy fogalmazott, nagyon örül a visszatérésének, ám egyben kíváncsi is, hogyan teljesít ekkora kihagyás után. Egykori csapattársa, Nicholas Pennington pedig reméli, szem előtt marad, és idővel újra eljut oda, ahol helye lenne – itt nyilván egy komoly bajnokságra gondolt.

Kvang-szong Han
forrás: Matthew Ashton / AMA / Getty Images
Kvang-szong Han a válogatott mezében, egy 2019-es meccsen

Han mindenesetre még mindig csak 25 éves, a válogatottban tizenkétszer szerepelt. A csapat most második helyen áll selejtezőcsoportjában Japán mögött, még minden esélyük megvan arra, hogy a következő fordulóba jussanak. Ami viszont a játékos karrierjét illeti, sajnos várhatóan nagyobb részben múlik majd a politikán, és kisebb részben az ő szorgalmán és képességein, hogy futballozhat-e még valaha magasan jegyzett klubban.

(forrás: CNN)

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Kép
Szórakozás

Újra hív minket a Zóna! Erre lehet számítani a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyltól

A sugárzásmérő recseg már egy ideje, de most végre kijött egy igazi gameplay-videó is a játékról!

Kép
Jármű

Ez már kabaré: most az ablaktörlővel van gond a Cybertruckon

Ekkora felhajtással és ilyen drágán ritkán adnak olyan autót, amivel már az elején ennyire sok baj van.

Kép
Tech

Sztárok bikinis kamufotói bukkannak fel a Google képkeresőjében

Ezeken kívül MI-generált, hamis gyerekkori képeket is mutatnak a celebekről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!