Mégsem készülnek majd PET-palackból a Lego kockái

Lego kockák ömlesztve
Forrás: Xavi Cabrera / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A világ egyik legnagyobb játékgyártója két éve jelentette be, hogy újrahasznosított műanyagra áll át. Most úgy döntöttek, mégsem tesznek így.

A Lego szinte ontja magából az izgalmasabbnál izgalmasabb készleteket. 2021-ben viszont nem egy új szettet jelentettek be, hanem azt, hogy újrahasznosított PET-palackokat fognak használni a gyártás során. Azt tervezték, hogy két éven belül felhagynak a nyersolaj alapanyagként történő felhasználásával. A két év azóta eltelt, viszont a hangos sikerek helyett most azt közölték: mégsem csinálják műanyag palackból a kockákat.

Noha továbbra is elkötelezettek amellett, hogy fenntartható anyagokból kell készíteni a játékokat, időközben kikutatták, hogy az átállással sem csökkent volna a gyártási folyamat szén-dioxid-kibocsátása. Amikor 2021-ben elkészültek az első prototípusai a PET-Legónak, még bizakodtak, de újabb teszteket folytattak, ezek során jutottak el a mostani következtetésig. Be kellett iktatni ugyanis további lépéseket a gyártásba, így megnövekedett az energiafelhasználás.

Niels B. Christiansen vezérigazgató a Financial Timesnak mondta el, hogy több száz különböző anyagot próbáltak ki, de egyelőre nem jártak sikerrel, nem létezik olyan csoda-alapanyag, amely egy csapásra megoldást jelentene a környezettudatos törekvéseikre. Továbbra is fontos számukra a fenntarthatóság, 2032-re teljesen átállnának olyan alapanyagokra, amelyek ezt biztosítják, és segítenek a CO2-kibocsátást 37 százalékkal visszavágni. A következő négy évben 1,3 milliárd dollárt fektetnek be ezen a területen.

A Lego egyébként jelenleg is többféle műanyagból készíti játékait. A klasszikus kockák, valamint a Duplo építőelemek egyaránt ABS-ből, azaz olajalapú akrilnitril-butadién-sztirolból vannak. Éppen ezt szeretnék most kiváltani, de nem könnyű olyat találni, ami strapabíróságban, karcállóságban felveszi vele a versenyt. Ezen kívül az alaplapokhoz ütésálló polisztirént, a kerekekhez, tengelyekhez poliamidot, az átlátszó elemekhez MABS-t, a flexibilis apróságokhoz polietilént alkalmaznak, de említhetnénk a poliuretánt, a polikarbonátot és a polipropilént is.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!