Kinyitották a hétéves háborúból származó, 18. századi leveleket

Részletek a levelekből
Forrás: The National Archives

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy francia hadihajó legénységének címezték a leveleket szeretteik, de azok soha nem értek célba.

A hétéves háború történéseit nem könnyű tömören összefoglalni, de talán mindent elmond jelentőségéről, hogy később Winston Churchill az első világháborúként hivatkozott rá, nem is alaptalanul: három kontinensre terjedt ki. Európában a porosz-osztrák konfliktus, Észak-Amerikában és Indiában pedig a britek és a franciák gyarmatok fölött vívott hatalmi harca határozta meg.

1756-tól 1763-ig számítják, noha az amerikai hadszíntéren régebbre nyúlnak vissza az események. A háború időszakából származnak azok a levelek, amelyeket Renaud Morieux, a Cambridge-i Egyetem professzora talált meg a brit Nemzeti Levéltárban. 1757-58-ban írták őket a Galatée francia hadihajón szolgáló katonák hozzátartozói, a kézbesítést a postaszolgálat többször, több kikötőben is megkísérelte, de nem jártak sikerrel.

A hajót aztán a britek a Bordeaux-ból Québecbe vezető úton elfoglalták, ennek hírére a leveleket a francia illetékesek Angliába küldték, de ott nemigen foglalkoztak azzal, hogy a címzettekhez juttassák, helyette raktárba kerültek. Mivel nem tulajdonítottak azoknak katonai jelentőséget, egyáltalán nem is érezték fontosnak a sorsukat. Morieux professzor most, évszázadokkal később puszta kíváncsiságból akadt a küldeményekre, és ő lett az első, aki ezeket az igen személyes leveleket valaha is kinyithatta. Az olvasgatást komoly kutatómunka is követte, igyekezett feltárni az emberi sorsokat.

104 levélről van szó, amelyek a Galatée 181 fős legénységének mintegy negyedéhez szóltak. Louis Chambrelan főhadnagynak például felesége, Marie Dubosc írt arról, hogy örökké hűséges lesz – de soha nem láthatták egymást újra, a nő egy évvel később elhunyt, Chambrelan hazatérve újraházasodott. Jean Topsent tiszthelyettesnek házastársa, Anne Le Cerf azt üzente, alig várja, hogy újra együtt legyenek. A kutató úgy fogalmazott, minden levél egyetemes emberi érzelmekről, tapasztalásokról, élményekről szólt, azt mutatják, hogyan birkózhatunk meg az élet nagy kihívásaival. Úgy véli, máig érvényesek a gondolatok, számos olyan akadály lehet, ami elválasztja egymástól az összetartozókat, legyen az háború vagy világjárvány. Csak éppen míg ma már rendelkezésre áll a Zoom, a Whatsapp és számos egyéb netes szolgáltatás, a 18. században még csak a levél létezett.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!