Kinyitották a hétéves háborúból származó, 18. századi leveleket

Részletek a levelekből
Forrás: The National Archives

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Egy francia hadihajó legénységének címezték a leveleket szeretteik, de azok soha nem értek célba.

A hétéves háború történéseit nem könnyű tömören összefoglalni, de talán mindent elmond jelentőségéről, hogy később Winston Churchill az első világháborúként hivatkozott rá, nem is alaptalanul: három kontinensre terjedt ki. Európában a porosz-osztrák konfliktus, Észak-Amerikában és Indiában pedig a britek és a franciák gyarmatok fölött vívott hatalmi harca határozta meg.

1756-tól 1763-ig számítják, noha az amerikai hadszíntéren régebbre nyúlnak vissza az események. A háború időszakából származnak azok a levelek, amelyeket Renaud Morieux, a Cambridge-i Egyetem professzora talált meg a brit Nemzeti Levéltárban. 1757-58-ban írták őket a Galatée francia hadihajón szolgáló katonák hozzátartozói, a kézbesítést a postaszolgálat többször, több kikötőben is megkísérelte, de nem jártak sikerrel.

A hajót aztán a britek a Bordeaux-ból Québecbe vezető úton elfoglalták, ennek hírére a leveleket a francia illetékesek Angliába küldték, de ott nemigen foglalkoztak azzal, hogy a címzettekhez juttassák, helyette raktárba kerültek. Mivel nem tulajdonítottak azoknak katonai jelentőséget, egyáltalán nem is érezték fontosnak a sorsukat. Morieux professzor most, évszázadokkal később puszta kíváncsiságból akadt a küldeményekre, és ő lett az első, aki ezeket az igen személyes leveleket valaha is kinyithatta. Az olvasgatást komoly kutatómunka is követte, igyekezett feltárni az emberi sorsokat.

104 levélről van szó, amelyek a Galatée 181 fős legénységének mintegy negyedéhez szóltak. Louis Chambrelan főhadnagynak például felesége, Marie Dubosc írt arról, hogy örökké hűséges lesz – de soha nem láthatták egymást újra, a nő egy évvel később elhunyt, Chambrelan hazatérve újraházasodott. Jean Topsent tiszthelyettesnek házastársa, Anne Le Cerf azt üzente, alig várja, hogy újra együtt legyenek. A kutató úgy fogalmazott, minden levél egyetemes emberi érzelmekről, tapasztalásokról, élményekről szólt, azt mutatják, hogyan birkózhatunk meg az élet nagy kihívásaival. Úgy véli, máig érvényesek a gondolatok, számos olyan akadály lehet, ami elválasztja egymástól az összetartozókat, legyen az háború vagy világjárvány. Csak éppen míg ma már rendelkezésre áll a Zoom, a Whatsapp és számos egyéb netes szolgáltatás, a 18. században még csak a levél létezett.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!