17 évesen elbringázott Alaszkából Argentínába

Liam Garner kerékpárjával
Forrás: Liam Garner

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ötször kirabolták, egyszer kórházba is került, de egy pillanatra sem bánta meg a kalandot.

Az érettségi utáni nyáron rengeteget bicikliztünk a haverokkal. Szinte minden nap mentünk, volt, hogy csak 20-30 kilométert, de előfordult, hogy kábé százat is tekertünk. Közben hülyéskedtünk, megálltunk néhol nézelődni, kajálni egy jót. Persze nem voltak ezek olyan hatalmas túrák, nagy távokkal, de mindig jólesett nyeregbe ülni, jó volt a társaság, szépek a tájak, estére kellemesen elfáradtunk. Az amerikai Liam Garner viszont nem ilyen kispályán játszik: 17 évesen eltekert Alaszkából Argentínába.

A kaliforniai Long Beachen élő Liam tapasztalt bringásnak számít, eleinte azért kerékpározott, mert nem volt autója, később viszont teljesen átkattant a fejében a dolog, beleszeretett, és már úgy vallja, ez a közlekedés legjobb módja. Korábban Los Angelesből már elhajtott San Franciscóig, ami nagyjából 675 kilométert jelent, de ennél többre is vágyott. Amikor tehát minden osztálytársa az érettségire készült, ő egy egészen másfajta kalandot tervezgetett. Elolvasta Jedidiah Jenkins könyvét, aki Oregonból (ez az állam az USA északnyugati részén fekszik) Argentínába bicajozott, ez is inspirálta.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Csak éppen még Jenkinst is felül akarta múlni, így azt találta ki, hogy az Egyesült Államok közúton elérhető legészakibb pontjáról, Prudhoe Bayből rajtol, és Dél-Amerika legdélebbi városát, Ushuaiát célozza meg. Az érettségi után egy hónapot töltött a felszerelés beszerzésével, majd nekiindult. Nem pakolt fel túlságosan: vitt magával egy sátrat, egy hálózsákot, néhány pótaksit, pár tartalék alkatrészt, elsősegélycsomagot, és úgy egy napra elegendő kaját és innivalót. Szüleit – akik amúgy elváltak – sem igazán avatta be: amikor anyjának beszélt az ötletéről, ő talán nem is hitte, hogy komolyan gondolja, apjának inkább el se mondta, mert érezte, hogy ellenezné. Őt csak később hívta fel, már útközben.

Kerékpárja egy KHS Zaca, nem különösebben spéci gép, úgy 200 ezer forintnyi dollárba kerül egy ilyen. 2021. augusztus elsején indult el, az út nagy részét a Pánamerikai főútvonalon, a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ leghosszabb autózható útján tette meg. A tizennégy országot érintő túrát dokumentálta is, többek közt a TikTokon is rendszeresen bejelentkezett, ott nagyon sokan még a korábbi, San Franciscó-i útja idején kezdték követni.

Önmagában Mexikó átszelése is négy és fél hónapig tartott, és Liam azt mondja, ez volt élete eddigi legmeghatározóbb élménye. Családja ugyanis onnan származik, gyerekkorában nagyon sokat jártak oda, a nyelvet viszont soha nem tanulta meg. Ekkor viszont már ott, helyben tanulgatta – ez, és a találkozás az ottani kultúrával, a gyökereivel nagyon fontos és különleges volt számára. Ez a szál már csak azért is nagyon fontos, mert sokan azzal támadták, csakis azért tudta megvalósítani ezt a túrát, mert gazdag, fehér srác. Ezzel szemben igazából első generációs mexikói bevándorló. Úgy fogalmazott, a túra nem is került sokba, de ez azért megközelítés kérdése, a havi 430 dolláros, azaz úgy 150 ezer forintos költségvetést egy átlagos magyar gimis aligha tudta volna belerakni a projektbe - de itt most nem ez a lényeg.

Az utazás nem volt mindig könnyű. A fiú úgy saccolja, legalább ötször kirabolták közben, az egyik mexikói eset után, miközben 40 Celsius fok körüli hőségben kerekezett, a feladás is eszébe jutott. Egyszer pedig kórházba is került: Kolumbiában járt, amikor bukott egy nagyot. Negyedórát volt eszméletlen, és néhány óra kellett ahhoz is, hogy újra összeszedje magát, és beszéljen. Alaposan összetört, mintegy negyven öltéssel kellett a sebeit összevarrni. Ekkor végrendeletet írt.

Végül azonban mindig tovább tudott menni, egy hosszabb szakaszon, néhány hónapon keresztül útitársa is volt egy Logan nevű srác személyében. Az utolsó hetekben már nem tudott másra gondolni, mint hogy hamarosan megteszi a végső métereket, és eléri célját. Ez végül idén január 10-én történt meg, amikor 527 nap és 32 ezer kilométer után befutott Ushuaiába. Itt az tűnt fel neki, hogy rengeteg a turista, és nem tud sehol egyedül tölteni néhány nyugis percet. Végül néhány napra egy nemzeti parkba húzódott, ahol a hihetetlen teljesítményt próbálta békében feldolgozni. Később barátnője, Chloe is csatlakozott hozzá, akivel hátizsákos turistaként mennek majd vissza Kaliforniába, a biciklit egy chilei barátjával küldte haza. Otthon könyvet írna élményeiről és kalandjairól, abban bízva, hátha másokat is motivál majd. Több követője már most elindult a nyomdokain.

Forrás: CNN

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!