A magyar Liverpool-szurkolók is büszkék Szoboszlai átigazolására

Liverpool-szurkolók az Anfield Roadon
Forrás: Clive Brunskill / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Liverpool Szurkolók Hivatalos Magyarországi Egyesületének elnökét, Takács István Pétert kérdeztük Szoboszlai Dominik átigazolásáról.

Valósággal lázba hozta a hazai futballszurkolókat és sportkedvelőket, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik az egyik legsikeresebb angol csapathoz, a Liverpoolhoz szerződött. Azóta már be is mutatkozott, a Karlsruhe elleni felkészülési mérkőzésen kezdőként kapott lehetőséget Jürgen Klopptól, egy félidőt játszott, és a beszámolók szerint aktív volt, jól mozgott. A klubnak természetesen hazánkban is hatalmas szurkolótábora van, ezért kíváncsiak voltunk, ők mit gondolnak a transzferről. A Liverpool Szurkolók Hivatalos Magyarországi Egyesületének elnökét, Takács István Pétert faggattuk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Gránitkő a stadionnál
forrás: Liverpool Szurkolók Magyarországi Egyesülete
Takács István Péter mutatja azt a gránitkövet, amelyet a Liverpool Szurkolók Magyarországi Egyesülete kapott a stadion körüli sétányon

Az átigazolási időszakban nyilván nagyon sok a pletyka a lehetséges érkezőkről, nem könnyű szelektálni, melyiknek lehet valóságalapja. Mennyire volt meglepő, amikor felmerült Szoboszlai Dominik neve?

Évek óta többször röppentek fel magyar LFC-szurkoló körökben éppen aktuálisan „szárnyaló” magyar focisták nevei találgatásként, de az utóbbi években a statisztikai mutatókat elemzők egyre hangosabban jelezték, hogy Dominik odaillő megoldás lehetne középpályás problémáinkra, így nem volt teljesen meglepetés. Mindezek ellenére én csak az utolsó napokban kezdtem el igazán hinni benne, különösen amikor a Lipcsének adtuk kölcsönbe a Dominik pozíciójára pályázó Carvalhót.

Hogyan fogadták a hazai Liverpool-szurkolók a hivatalos bejelentést?

Jellemzően még a régi LFC-drukkerek is pozitívan, illetve sokan, különösen a fiatal Szoboszlai-rajongók dupla büszkeséggel, mondhatni. Persze mindenki félti is Dominiket, nehogy sérülés vagy hasonlók miatt ne legyen sikeres a keménynek vélt angol bajnokságban.

Olvasd el interjúnkat Szoboszlai Dominik menedzserével:

Ha kapcsolatban vagytok az angliai drukkerekkel: ott mi a vélekedés?

Egyelőre csak a szomszédos országok LFC-szurkolóitól jöttek direkt visszajelzések, illetve a különböző nemzetközi LFC-fórumokon olvashattuk, hogy nagyon megörültek az igazolásának. Persze be kell vallani, hogy valószínűleg csak kevesen követték eddigi teljesítményét, így ez a pozitív szurkolói várakozás inkább a problémás középpályára igazolt 70 milliós játékosnak szól, ami valljuk be, lehet magas léc is későbbi elfogadásához.

Mit gondolsz Dominik játékáról, amit akár Lipcsében, akár a válogatottban mutatott az elmúlt időszakban?

Dominik fejlődését valamennyire mindig követtem, amióta külföldre igazolt, és azt láttam, hogy nyugat-európai szinten profin építették fel. Ez szerencsésen párosul a válogatott meccseken is látható tűzzel és lelkesedésével, illetve kitartó szorgalmával, így minden adott hozzá, hogy több mint 50 év után egy magyar játékos újra top játékosként fusson be nyugaton, és ott hosszú évekig azon a szinten teljesítsen.

Szoboszlai a Karlsruhe ellen
forrás: Matthias Hangst / Getty Images
Szoboszlai Dominik a Karlsruher SC elleni győztes meccsen, kezdőként mutatkozott be a Liverpoolban

Mit vársz tőle Liverpoolban?

Statisztikai mutatói és játékstílusa alapján elvileg jól fog illeni a játékszisztémánkba, és ebben Klopp, illetve megfigyelői szerencsére ritkán tévednek.

A 8-as mezt fogja viselni, ami korábban egy igazi klubikoné, Steven Gerrardé volt. Ezért van súlya is, ugyanakkor extra motivációt is jelenthet. Mi a véleményed a választásról?

Lehet nincs igazam, de nyilatkozataiból úgy látom, még nem teljesen érzi ennek liverpooli súlyát. Viszont ahogy őt ismerem, ez a kicsit véletlenül (a 10-es és 17-es számok elkeltével) létrejött váratlan kihívás még pluszt is adhat teljesítményéhez.

Szintén Gerrardnak tulajdonítják az idézetet, amit Dominik egyik tetoválása is megörökít: „A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér.” Mennyire fontosak ezek az értékek a szurkolók számára?

A szurkolók teljesen elájultak, amikor meghallották, hogy új játékosunk egy Gerrard-idézetet magára tetoválva érkezett, pedig az igazi üzenet Dominikról az idézet tartalma.

Nem ő az egyetlen magyar játékos a Pool történetében. A kilencvenes években Kozma István lépett pályára legutóbb mezőnyjátékosként, de nem is olyan régen Bogdán Ádámnak is jutott pár meccs a kapuban. Ezen kívül az utánpótlásban, a tartalékcsapatban is voltak magyarok. Milyen emlékeid vannak róluk?

Kozma és Gulácsi Péter sajnos nem sok emléket hagyott maga után, Bogdán pedig bár ne hagyott volna, viszont Németh Krisztián bajnok és gólkirály lett a cserecsapatban, ami után hatalmas csalódásként éltem meg, hogy nem jött szinte egyáltalán számításba a nagy csapatban.

Jürgen Klopp a világ egyik legjobb edzője, akinek a kezei alatt a tehetséges játékosok nagyot tudnak fejlődni. Így lehet ez Szoboszlai Dominik esetében is?

Azt gondolom, hogy Dominik további fejlődése szempontjából talán a legjobb nagy csapatba került, és kis túlzással mondhatni, ha itt nem tud befutni, akkor máshol se lenne sok esélye ilyen szinten.

Az átigazolásról itt írtunk bővebben:

Az elmúlt szezon nem sikerült túl jól a Poolnak. Most éppen nagyobb átalakításon megy keresztül a csapat, a középpályáról is többen távoztak. Lehet, hogy pont emiatt jó ennek a transzfernek az időzítése?

Valószínűleg az átlagosnál optimistábbként, én nem láttam a múlt szezont annyira tragikusnak, hisz egy (bár a szokásosnál hosszabb) hullámvölgy után jó hajrával épp csak lecsúsztunk a negyedik, még BL-t érő helyről a világ legerősebb bajnokságában, miközben bár idén csak a Charity Shield kupát nyertük meg, de a többiben se játszottunk reménytelenül rosszul. Ettől persze tény, hogy itt az idő a generációváltásra, de kicsit féltem a középpályánkat egy idei hirtelen nagy váltástól, különösen, ha a maradék tapasztalt rókánk is még Szaúd-Arábiába igazol.

Az eddigi hírek alapján milyen kezdőcsapatra számítasz ősztől (bár természetesen még az átigazolási időszak is tart)? Kinek/kiknek az érkezésére lehet számítani, és ki az, akit a szurkolók is nagy örömmel látnának? Egyáltalán mely posztok szorulnának erősítésre?

Mindenképp folyamatos rotálásra számitok, különösen az Európa Liga-részvételünk miatti sok kupameccsünket figyelembe véve. A kapus pozíció egyelőre nem kérdés, az alapvédelemben is egyelőre maximum az, hogy ha Alexander-Arnold az év végihez hasonlóan a középpályára toltan játszik, akkor ki lehet jobb szélső hátvéd helyette, bár szerintem bizonyos meccseken visszatér majd a régi pozíciójába is. Középpályánkon Dominiken kívül is sok fiatal van, ezért folyamatos rotáció mellett nem is biztos, hogy idén még kijelenthető lesz egy elsődleges felállás. Szerencsére csatársorunkban is marad bőven lehetőség rotálásra, ami Núñez különböző pozicionálása függvényében teljesen különböző játékszisztémákat is jelenthet.

Liverpool szurkolók a Puskásban
forrás: Richard Heathcote / Getty Images
Liverpool-szurkolók a Puskás Ferenc Stadionban, a Debrecen elleni 2009-es BL-meccsen

A Liverpool tradicionális nagy csapat, nagyon sok szurkolója van idehaza is. Egy ilyen igazolás után megugrik az érdeklődés Magyarországon a csapat és a szurkolói klub iránt?

Évtizedes szurkolótáborunkban voltak visszatérő felfutások, különösen BL-győzelmeink után, de a mostani láthatóan mindet meghaladhatja. Ami különbözik nálunk más, mondhatni „divatcsapatok” szurkolóbázisához képest, hogy aki egyszer belekóstol az Anfield stadion atmoszférájába, megérti a csapat szellemiségét, az egy-két éven belül jellemzően nem áll tovább akkor sem, amikor Dominik (reméljük nem a közeljövőben) esetleg eligazol, vagy ha más lesz a BL/PL győztes.

Lehet arra számítani, hogy több szervezett, meccsnézős túra indul hazánkból az Anfieldre?

Egyesületünk sajnos viszonylag fix számú jegyellátmányt kap a klubtól évente, így nálunk a várhatóan több jelentkező miatt az igazságos jegyelosztás kihívása lesz nagyobb, viszont aki meg tud engedni névértéken felüli költséget, az erre szakosodott utazási irodákon keresztül is eljuthat az Anfieldre.

Az új szezonban mire lehet képes ez az átformálódó csapat? A PL-ben van egy nagyon erős Manchester City, a nemrég véget ért idényben az Arsenal is nagyot ment, bár a végére elfogyott. A Manchester United és a Newcastle is komolyan erősít, a Chelsea ellenben igencsak alulteljesített. Hova várjátok a Liverpoolt?

A PL a világ legerősebb bajnoksága, így ott az első háromba kerülni mindig szép teljesítmény, viszont mindenképp újra BL-t érő helyezés kell legyen a cél. Emellett, ha bármely kupát győzelemmel tudnánk zárni, akkor elégedett lennék egy ilyen átmeneti évben.

Bajnokok Ligája ezúttal nem lesz, helyette az Európa Ligában kell helytállni. Ott mi lehet a realitás?

Sokakkal ellentétben azt gondolom, az idei építkező évünkben az Európa Liga talán még ideálisabb nekünk, mint a BL, hiszen itt kisebb ellenfelek ellen lehetőség lehet a többi kupához hasonlóan rotálni, és különböző felállásokat kipróbálni. Mindezek ellenére a cél az kell legyen, hogy bő 20 év után újra megnyerjük Európa második legrangosabb kupáját, amire a csapat elmúlt évtizedekbeli soha-semmit-fel-nem-adó mentalitását nézve jó esélyünk is lehet.

(A borítókép illusztráció. Liverpool-szurkolók az Anfield Roadon. Fotó: Clive Brunskill/ Getty Images)

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Afrikai kisgyermekből nemzetközi fitneszsztár és Will Smith edzője

A fitneszipar az egyik leggyorsabban változó iparág a világon, ahol nem könnyű állócsillagnak lenni. Ulisses Jr.-nak kemény munkával sikerült.

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!