A Loch Ness-i szörny keresésére toboroznak önkénteseket

A Loch Ness-i szörny egy kamu képen
Forrás: Keystone / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Azt mondják, az elmúlt ötven év legnagyobb horderejű kutatása lesz ez a témában.

Minden idők egyik legismertebb mitikus lénye a Loch Ness-i szörny, aligha marad el népszerűsége a koboldok, egyszarvúk és a jeti mögött. Első írásos említése 565-ből származik, Szent Kolumba legendájában bukkant fel először. Írország védőszentje egy embert mentett meg a vérengző szörnytől, de az ilyen történetek hitelessége enyhén megkérdőjelezhető, tekintve, hogy máskor ugyanez a szent pusztán a hangjával pusztított el egy vaddisznót. A modern kori Nessie-ről 1933-as az első említés.

Sajnálatos módon a lényről készült eddigi képek valahogy mindig borzasztó minőségűek voltak, az egyik leghíresebbről, a Robert Wilsonnak tulajdonított 1934-es fotóról pedig ki is derült, hogy a rettentő zajos és elmosódott fénykép igazából nem félelmetes vízi szörnyet, hanem játék tengeralattjárót ábrázol. Ez persze nem akadályozza meg az embereket abban, hogy időről időre megpillantsák Nessie-t – csak ebben az évben már hárman is látni vélték. Legutóbb júniusban találkozott vele Étienne Camel francia gyógyszerész és felesége, akik egy hozzávetőleg húszméteres alakot láttak úszkálni a vízfelszín alatt. Az észleléseknek hivatalos oldala is van, az Official Loch Ness Monster Sightings Register.

Szintén idén nyáron egy brit vállalkozó 25 ezer fontos jutalmat ajánlott fel annak, aki minden kétséget kizáró bizonyítékot mutat be a szörny létezéséről, most pedig a titokzatos teremtmény mítosza köré felépített turisztikai központ, a Loch Ness Centre hirdette meg az elmúlt ötven év legnagyobb hajtóvadászatát. A Loch Ness Explorationhöz önkénteseket is toboroznak, lényegében bárki csatlakozhat, hogy az augusztus 26-27-i hétvégén egy hatalmas csapat tagjaként kutasson Nessie után. Bevetnek majd hőkamerás drónokat, valamint hidrofonokat is.

Az eddigi legnagyobb szabású hasonló akció 1972-ben volt, akkor a Loch Ness Investigation Bureau tanulmányozta a tavat nagy erőkkel, de a hetvenes évek végén olyan tervek is voltak, hogy beidomított, valamint kamerákkal és reflektorokkal felszerelt palackorrú delfineket vetnek be. Az egyik legelhivatottabb szörnyvadász Steve Feltham, a most hatvanéves férfi 1991 óta él a part közelében, és szenteli a keresésnek napjait.

Kérdés mondjuk, hogy a szonárok korában mi az akadálya annak, hogy egyszer és mindenkorra lezárják az ügyet, de valószínűleg a turisztikai vonzerő elvesztése túl nagy érvágás lenne, és mégiscsak izgalmasabb egy mitikus lényt kergetni, mint szembesülni azzal, hogy a hozzá legközelebb álló élőlény talán csak egy baromi nagy angolna. Egy 2019-es kutatás legalábbis ez utóbbi mellett érvel.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!