Világháborús alagútrendszerből lesz London új látványossága

Látványterv az alagútról
Forrás: DBOX / London Tunnels

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

100 milliárd forintnyi angol fontból újulnak meg a Kingsway Exchange alagutak, amelyek németek bombázásától védték a helyieket.

A londoni Kingsway Exchange alagútrendszert az 1940-es években építették, hogy védelmet nyújtson a brit főváros lakóinak – egyszerre úgy nyolcezer embernek – a II. világháborús német bombázásokkal szemben. A mintegy negyven méterrel a Chancery Lane metróállomás alatt fekvő alagutak később a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének adtak helyet, vagyis a kémek által használt szupertitkos objektum volt – tulajdonképpen a James Bondhoz kötődő Q Branch inspirációja is innen származik. A hidegháború alatt belső, védett kommunikációs központként szolgált, sőt a Washington–Moszkva forródrót kiszolgálásában is szerepe volt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Bár az alagútban
forrás: DBOX / London Tunnels
Bár korábban is működött benne, de a tervek közt is szerepel ilyesmi

A nagyközönség számára legutóbb tehát világháborús óvóhelyként volt nyitva, noha a nyolcvanas években a British Telecom üzemeltetésében a politikai elit szórakozóhelyét alakították ki belőle. A bárban külön játékszoba is volt snookerasztalokkal, sőt trópusi halas akváriumban is gyönyörködhettek a kormánytagok. 2008-ban a cég bejelentette, hogy eladja az alagútrendszert. A bő 7100 négyzetméteres – mondjuk úgy – ingatlanért ötmillió fontot kértek.

Most a London Tunnels nevű cég tervezi, hogy új funkciót ad a Kingsway Exchange-nek: a vezérigazgató, egyben korábbi bankár, Angus Murray London legnagyobb föld alatti látványosságát hozná létre, egyúttal az alagutak történetét is élőbbé tenné a látogatók számára. Ehhez rengeteg pénzt fektetne a projektbe: 140 millió font, azaz csaknem 64 milliárd forint pusztán a felújításba beleszaladna, további 80 millió font (36 milliárd forint) a felszerelés, a kiállítási anyag és a turistacsalogató tartalom kialakításának költsége lenne. Vagyis összesen mintegy 100 milliárd forintnyi angol fontba kerülne a projekt.

Q Branch látványterv
forrás: DBOX / London Tunnels
Mint egy szupermodern kémközpont James Bond világából

A terveken a Wilkinson–Eyre építészei dolgoznak, azok jóváhagyása Murray reményei szerint még idén megtörténhet, de az ősszel nyilvános rendezvényeket is tartanak, hogy megismerjék az emberek véleményét. A rekonstrukció természetesen időigényes lesz, és kihívásoktól sem mentes, a nyolcvanas években például kiderült, hogy jelentős mennyiségű kék azbesztet (azaz krokidolitot, az egyik legártalmasabb azbesztfajtát) tartalmaz a szerkezet. Arról, hogy pontosan mire számíthatunk majd turisztikai szempontból, még csak keveset tudni, de a Warner Bros. Discoveryvel együttműködve filmes témájú kiállítás, egy föld alatti bár, igazi Q Branch és eredeti állapotukra visszaállított műtárgyak is szerepelnek az ötletek közt.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!