A tudomány is azt mondja, másképp működik a futballkapusok agya

Dibu Martínez az Aranykesztyűvel
Forrás: Matthew Ashton - AMA / Getty Images

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Szokták mondani, hogy minden kapus őrült. Ha ez egy kissé túlzás is, azért az biztos, hogy másképp gondolkodnak, mint a mezőnyjátékosok.

Bár nem túl magas szinten, de elég sokat játszottam kapusként. Az elején azért álltam be, mert senki más nem akart, én meg nem bírtam az időhúzást meg a vitát, ami a kő-papír-ollóval járt. Aztán elkezdtem élvezni. Egy-egy bravúros védés vagy hárított büntető szinte ugyanazt váltotta ki, mint a góllövés. Csak közben igyekeztem átlátni az egész pályát, észrevenni, hol hiányos előttem a védelem, melyik támadóról maradunk le éppen. Kitalálni, hogy vajon a lövőcsel után tényleg jön-e kapura lövés, melyik sarkot fogják megcélozni. Megszerettem a posztot.

A mondás úgy tartja, hogy minden kapus őrült egy kicsit, ami nyilván túlzás, de tény, hogy kell az eltérő gondolkodás. Már ahhoz is, hogy egyáltalán odaálljon valaki a gólvonal elé, vállalva azt, hogy ő az utolsó ember, ha hibázik, azonnal megbosszulja magát. Ha a csatár kihagy három-négy helyzetet, de a góljával nyer a csapat, a mennybe megy. A kapus hiába véd három-négy óriásit, ha a potyájával kapnak ki, ő lesz a bűnbak. Meg hát eleve bele kell állnod a legkeményebb löketekbe is.

A pályán egyértelműen ez a legsajátosabb poszt, hiszen már egy laikus kiszúrja: eleve más színű szerelésben van az ember, kesztyűvel a kezén, ráadásul kézzel is megfoghatja a labdát. Azt már több kutatás is megmutatta, hogy másféle teljesítményprofillal, más technikai és taktikai képzettséggel rendelkeznek, mint a mezőnyjátékosok, most viszont a Current Biology tudományos folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely a kognitív képességek oldaláról vizsgálta a kapusok agyának működését, bevonva a felmérésbe mezőnyjátékosokat is.

A kutatásban részt vett Michael Quinn, aki korábban az ír élvonalban játszott kapusként, most pedig a dublini egyetemen készül a mesterfokozat megszerzésére az idegtudományok területén. Ő úgy fogalmazott, hogy a többi futballistával ellentétben ebben a pozícióban ezernyi nagyon gyors döntést kell meghozni, ráadásul gyakran hiányos érzékszervi információkra támaszkodva. Ezért aztán a felmérés abból a feltételezésből indult ki, hogy fokozott hatékonysággal tudják a különböző érzékszervektől érkező információkat kombinálni. Gondoljunk például arra, amikor takarásból érkezik egy lövés, látni nem lehet a labdát, csak nagyjából belőni a helyzetét, és hallani a puffanást az elrúgáskor. Na, ebből kell például kitalálni, hova helyezkedjünk, vetődjünk.

A kutatásba bevont hatvan ember között voltak profi focikapusok, más poszton játszó labdarúgók és hasonló korú civilek is. A tesztek közt szerepelt például olyan, amikor hangokat és villanásokat kellett elkülöníteni, megkülönböztetni egymástól, a szakemberek pedig mérték, mennyi idő alatt tudják ezt megtenni. Arra jutottak, hogy a kapusok valóban hatékonyabbak voltak, gyorsabban tudták feldolgozni a beérkező jeleket. Úgy vélik, a különböző érzékszervek által közvetített információkat sokszor nem is integrálják, egyszerűen csak azt használják fel a gyors döntéshez, amelyik hamarabb érkezik.

Arra is rámutatott viszont a cikk, hogy az ok-okozati összefüggés bizonytalan. Nem világos, hogy ezek az eltérések abból adódnak, hogy a kapusok másféle edzéseket végeznek, vagy épp ellenkezőleg: természetes képességekről van szó, és az ezekkel bíró fiatalokat jobban vonzza a kapuskodás. A tervek szerint részben ennek felderítésére is végeznek még további kutatásokat, továbbá a többi posztot is megvizsgálnák külön-külön, sőt a női szakágra is kiterjesztenék a munkát.

Forrás: Current Biology via The Guardian

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Kép
Szórakozás

Újra hív minket a Zóna! Erre lehet számítani a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyltól

A sugárzásmérő recseg már egy ideje, de most végre kijött egy igazi gameplay-videó is a játékról!

Kép
Jármű

Ez már kabaré: most az ablaktörlővel van gond a Cybertruckon

Ekkora felhajtással és ilyen drágán ritkán adnak olyan autót, amivel már az elején ennyire sok baj van.

Kép
Tech

Sztárok bikinis kamufotói bukkannak fel a Google képkeresőjében

Ezeken kívül MI-generált, hamis gyerekkori képeket is mutatnak a celebekről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!