A maffiózó, aki egymaga megtöltött egy temetőt

Matteo Messina Denaro a Carabinieri autójában
Forrás: Carabinieri / Getty Images

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Matteo Messina Denarót harmincévnyi bujkálás után fogták el a rendőrök. Beleszületett az alvilágba, fiatalon playboyként tetszelgett, majd a Cosa Nostra egyik vezető alakja lett.

Idősödő, vékony olasz férfit kezelnek a palermói Maddalena magánklinikán. Andrea Bonafede kemoterápián vesz részt, orvosa a nála is idősebb Alfonso Tumbarello. Nem sokkal tíz óra előtt azonban rendőrök és csendőrök (carabinieri) szállják meg a klinikát és környékét, úgy száz egyenruhás jelenik meg rövid időn belül. A feszültség szinte kézzelfogható. Hamarosan egy sápadt, láthatóan gyenge férfit kísérnek ki, rajta barna bőrdzseki, fehér sapka és színezett lencsés szemüveg. Nincs benne semmi ijesztő.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Maddalena klinika
forrás: Tullio Puglia / Getty Images

A palermói Maddalena klinika bejáratánál őrködnek a carabinieri egyenruhásai

Az emberek mégis végig tapsolnak, míg beültetik a rendőrautóba. Akit most elfogtak, az utolsó keresztapa, a Cosa Nostra egyik vezetője, Matteo Messina Denaro. Az ember, aki valaha azzal büszkélkedett, egymaga megtöltött egy temetőt. Mert nem tűnt mindig ennyire gyöngének és kiszolgáltatottnak. A klinikára álnéven jelentkezett be, éppen harminc éve bujkált, de most nem volt menekvés. Nem véletlenül mondta elfogása után Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, hogy nagy győzelem ez az egész országnak.

Egyenruhások kísérik a maffiafőnököt
forrás: Carabinieri
A hatvanéves maffiafőnököt egyenruhások kísérik le a Maddalena klinika lépcsőjén

Eleve elrendelés

Messina Denaro 1962-ben született a szicíliai Castelvetranóban, és bár nem hiszek az eleve elrendelésben, mégis mondhatjuk, előre kijelölt útja volt. Ezt mindjárt meg is magyarázza édesapja, Francesco beceneve: Don Ciccio. Igen, már az öreg is don volt, méghozzá a Cosa Nostra egyik capo mandamentója, azaz afféle területi helytartója. Nemcsak a városért felelt, hanem Trapani megye is az ő fennhatósága alá tartozott.

Matteo így már tizennégy évesen megtanulta, hogyan kell bánni a fegyverrel, és tizennyolc volt, amikor először gyilkolt. Első lépéseit a bűn útján Jelena Zagorszkaja, a nála jóval idősebb, litván születésű szovjet énekesnő egyengette, akit szoros kötelék fűzött a szicíliai maffiához. Tinédzser volt még az ifjabb Messina Denaro, amikor apja nyomdokain a D'Alí család egyik testőre lett. Róluk annyit, hogy a családfő, Antonio a Banca Sicula nevű bank egyik alapítója, de szicíliai földbirtokosként is jól ismert volt a nevük. Antonio azonos nevű fia pedig Silvio Berlusconi pártjában, a Forza Italiában politizált, volt szenátor és a belügyminisztérium helyettes államtitkára is. Tavaly ítélték jogerősen hat év börtönbüntetésre a maffiával való kapcsolatai miatt.

Castelvetrano látképe
forrás: DeAgostini / Getty Images
Castelvetrano látképe. A város Trapani megyében, Szicília északnyugati részén fekszik

A kegyetlen playboy

Bár az olasz maffia számos tagja istenfélő, és központi szerepet tölt be életükben a család, Matteo Messina Denaro mindig egészen más életet élt. Elképesztően kegyetlen playboy hírében állt, aki egészen nyugodtan lehetne illusztráció az értelmező szótár hedonizmus szócikke mellett is. Rendes olasz aranyifjúként a nagy hazai divatcégek, az Armani és a Versace méregdrága ruháit hordta, kiegészítőként Ray Ban szemüvegekkel, miközben a The Globe and Mail című lap szerint csuklóján többnyire Rolex Daytonát lehetett látni. A ruhákkal ellentétben autók terén nem az olasz hazafit játszotta, inkább Porschékat, Mercedeseket, BMW-ket hajtott.

Utazgatott, szinte függőként tolta a videójátékokat, és nem vetette meg a szép nőket sem. A kilencvenes évek közepén például az akkori szerelme irodájával szemben talált búvóhelyet, ahol később őt ugyan már nem, egy Nintendót azért még találtak a nyomozók. Egy szállodaigazgatót azért ölt meg, mert az nőügyeiről pletykált, és panaszkodni talált egyik beosztottjának, hogy a maffiózókkal mindig csak baj van. Csakhogy az alkalmazott pont Messina Denaro szeretője volt.

Családhoz való viszonyát jelzi, hogy törvénytelen gyermeke született – ez az olyan konzervatív keresztény közösségekben, mint ahonnan ő származott, messze áll az elfogadottól. Nem mintha a gyilkolászás elfogadott lenne.

Merénylet Maurizio Costanzo ellen
forrás: Stefano Montesi / Corbis / Getty Images
Maurizio Costanzo ellen is merényletet követtek el. A televíziós újságíró maffiaügyekkel is foglalkozott. A támadást túlélte

A hírhedt mészáros

Diabolik. Ezt a becenevet aggatták rá egy népszerű olasz képregény címszereplője után. Az eredeti Diabolik egy maszkos rabló, aki főként más bűnözőktől lop, ha kell, attól sem riad vissza, hogy végezzen velük. Csakhogy ő nem, vagy csupán nagyon ritkán oltotta ki ártatlanok, esetleg rendőrök életét, szemben Matteo Messina Denaróval, aki a legóvatosabb becslések szerint is legalább ötven embert gyilkolt meg. Büszkén dicsekedett ezzel egyszer: „megtöltöttem egy temetőt, teljesen egyedül.”

Merénylet Giovanni Falcone ellen
forrás: Alberto Pizzoli / Sygma / Getty Images
Giovanni Falcone ügyésznek nem volt olyan szerencséje, mint Costanzónak. Bombatámadásban vesztette életét

Ugyan 1989-ben már elfogatóparancsot adtak ki ellene maffiakapcsolatai miatt, alvilági körökben igazán 1992-ben kezdett ismertté válni. A rivális alcamói maffia egyik vezetőjét, Vincenzo Milazzót ölte meg ekkor, majd megfojtotta annak várandós barátnőjét is. Ugyanebben az évben két, maffiaügyekben dolgozó ügyészt, Giovanni Falconét és Paolo Borsellinót tettek el láb alól a közreműködésével – ezek ugyanúgy bombatámadások voltak, mint egy évvel később azok a milánói, firenzei és római merényletek, amelyek ártatlan életeket követeltek, valamint olyan történelmi jelentőségű épületekben is kár keletkezett, mint az Uffizi Képtár.

De talán a legszörnyűbb tette mind közül az volt, amikor társaival magukat a hatóságok embereinek kiadva elcsalták az egykori maffiózóból tanúvá - azaz: árulóvá - lett Santino Di Matteo kisfiát. A mindössze tizenkét éves Giuseppével elhitették, hogy rendőri védelem alatt álló apjához viszik, ehelyett fogva tartották, éheztették és többször megkínozták, mielőtt 1996-ban megölték volna. Holttestét savban tüntették el.

Vincenzo Agostino
forrás: Tullio Puglia / Getty Images
A képen Vincenzo Agostino figyeli a Messina Denaro elfogásáról szóló sajtótájékoztatót. Fia rendőr volt, a maffia ölte meg terhes feleségével együtt

Bujdosás és előmenetel

A kegyetlen maffiózó az 1993-as események után bujkálni kényszerült. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a ranglétrán ne tudott volna egyre feljebb lépkedni. Apja 1998-as halála után átvette capo mandamentói szerepét Castelventranóban, majd miután a Trapani megyét markában tartó Vincenzo Virgát letartóztatták, nagyobb terület jutott neki. Országosan hírhedtté akkor vált, amikor a L'Espresso magazin címlapon közölte a fotóját azzal a főcímmel: „Itt az új maffiafőnök”.

A szicíliai maffia legfelsőbb vezetői közé akkor került be, amikor több magas rangú maffiózót letartóztattak: Bernardo Provenzanót 2006-ban egy tanyán, Salvatore Lo Piccolót pedig 2007-ben fogták el. Provenzano aztán 2016-ban, elődje, a jóval korábban bebörtönzött Salvatore Riina 2017-ben halt meg. Ezután lett a hatóságok szerint a bűnszervezet feje Matteo Messina Denaro. Noha róla soha nem mondták ki, hogy valóban a főnökök főnöke, azaz a capo di tutti i capi lenne, mégis úgy tartják, ő az utolsó igazi keresztapa. Konzervatívabb elődeihez képest leginkább a keresztapák rocksztárja.

Matteo Messina Denaro
forrás: Carabinieri / Getty Images
Matteo Messina Denaro

Elfogása sem volt egyszerű

Messina Denaro már 1993-ban felkerült az olasz belügy legkeresettebb bűnözőinek listájára. 2002-ben távollétében ítélték többszörös életfogytiglanra, egyebek mellett a saját maga által elkövetett, továbbá a vezetőként elrendelt gyilkosságok miatt (2020-ban továbbiakat is ráhúztak, újabb súlyosbításként). 2010-ben a Forbes által kiadott, a világ tíz leginkább keresett bűnözőit listázó cikkben is szerepelt, olyanok mellett, mint Oszáma bin Láden, vagy Joáquin „El Chapo” Guzmán.

Ennek ellenére igen sokáig tudott megbújni a rendőrök elől, még úgy is, hogy testvérét, Salvatorét – akinek szintén akadt már dolga a törvénnyel korábban –, valamint 18 társát 2010-ben elfogták, azzal gyanúsítva, hogy segítették Matteót a menekülésben. Egy évre rá az olasz titkosszolgálat információira alapozva kerítettek körbe egy farmot, de a maffiavezérnek nyoma sem volt a helyszínen. A hozzá legközelebb állókat folyamatosan szemmel tartották, 2014-ben nővérét, Patriziát is letartóztatták, de őt magát nem tudták felkutatni. Pedig a harminc év alatt többször utazott külföldre is – nyilván álnéven. Mivel Messina Denaróról csak néhány régi fotó állt a rendőrség rendelkezésére, a grafikusoknak azok alapján kellett elkészíteniük az öregített képét, valamint ábrázolását különböző álcákban, köztük női ruhában. Tették ezt azért, mert korábban a Camorra egyik vezére így próbált elrejtőzni.

Messina Denaro ábrázolásai
forrás: Carabinieri
A Carabinieri által kiadott ábrázolások Matteo Messina Denaróról

2021 szeptemberében aztán olyan hírek érkeztek Hágából, hogy sikerült elfogni az évtizedek óta nagy erőkkel keresett alvilági figurát. Csakhogy hamarosan kiderült, a holland rendőrök egy 54 éves liverpooli férfin, Mark L.-en ütöttek rajta, amint a fiával ebédelt. Csak a Formula-1-es nagydíjra érkezett az országba, egyetlen bűne az volt, hogy hasonlított Messina Denaróra. Ügyvédje akkor úgy fogalmazott: „Képzeljék csak el, az egyik pillanatban egy falatot emelnek a szájukhoz, a következőben meg már egy szigorúan őrzött holland börtönben ülnek. (…) Pedig ő csak egy egyszerű F1-szurkoló, meggyőződésem, hogy Denaro soha nem volt az. (...) Ahhoz, hogy egy olasz olyan liverpooli akcentusra tegyen szert, zseninek kéne lennie.”

Olasz lapok az elfogás után
forrás: Donato Fasano / Getty Images
Az olasz lapok az elfogás másnapján: nem volt kérdés a címlapsztori

Végül aztán 2023. január 16-án, a Maddalena magánklinikán ért véget a szökés, Szicília központjában, Palermóban. Az olasz rendőrök és csendőrök végre elfogták Matteo Messina Denarót, akit ismeretlen helyen tartanak fogva (a hírek szerint L'Aquilában, az egyik legmagasabb biztonsági fokozatú börtönben, amelynek közelében színvonalas rákközpont is van). A hatvanéves maffiafőnök jó eséllyel rács mögött tölti élete hátralévő részét. A hatóságok most házkutatásokat végeznek azonosított rejtekhelyén és más helyszíneken. Nyomoznak az őt kezelő 70 éves orvossal szemben is, miután kiderült, a tavaly nyugdíjba vonult doktor nemcsak az Andrea Bonafede álnéven hozzá járó bűnözőt gyógyította, hanem korábban az igazi Andrea Bonafedét is.

Videók

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Jármű

Csodás 36 éves BMW – egy új Porsche áráért

Nagy különbség, hogy új Porschét bárki vehet, akinek van elég pénze, de egy ilyen E30 M3 Evolution II-est nem könnyű felhajtani.

Kép
Stílus

Rekordáron kelt el Elton John Rolexe

Ilyen leopárdos Daytonáért soha nem fizettek ennyire magas árat.

Kép
Szórakozás

10 sztár, aki a dadussal lépett félre - van, aki feleségül is vette szeretőjét

Nem újkeletű dolog a megcsalás, főleg a sztárok körében, az viszont sokszor tud megdöbbenést okozni, mikor és kivel is sikerült a félrelépés ösvényére tévelyedni.

Kép
Szórakozás

Schwarzeneggernek azt mondták, túl izmos a filmezéshez

Ma meg már nem is nagyon lehet valaki akciósztár, ha nincs kipattintva.

Kép
Életmód

Hessteg vanlife: így él válása után Jason Momoa

A népszerű színész és felesége kétévnyi különélés után idén hivatalosan is véglegesítette válását.

Kép
Szórakozás

12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves