Miért hazudnak az életkorukról a focisták?

Chancel Mbemba Porto-mezben
Forrás: Gualter Fatia / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A legfrissebb botrány tömeges lebukásokat hozott Kamerunban, de más országok is trükköznek, főleg Afrikában. Kinek van ebből haszna?

Kamerun tizenhét éven aluli labdarúgó-válogatottja simán, csoportelsőként kvalifikálta magát a korosztályos Afrikai Nemzetek Kupájára. Selejtezőcsoportjukból viszont kizárták Csádot, mivel egy játékosukról kiderült, valójában nem annyi idős, amennyinek mondja magát, így nem is szerepelhetne az U17-es csapatban. A Kongói Demokratikus Köztársaság visszalépett, mert nem tudtak időben pótolni a saját tesztjeiken hasonlóan elhasaló focistákat. Csakhogy a kvalifikációs tornát megelőzően pont Kamerunban volt jókora botrány, pontosan ugyanilyen okból. A harminc benevezett futballista bő kétharmada, 21 fő ugyanis megbukott az életkor meghatározása miatt elvégzett MRI-vizsgálaton. Csak rontott a helyzeten, hogy a trükközők helyére kiválasztott csereemberek közül újabb 11 járt így.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Kamerun U17-es válogatottja
forrás: Fecafoot / Facebook
A kameruni U17-es válogatott a Kongói Köztársaság legyőzésével biztosította be helyét a korosztályos Afrikai Nemzetek Kupáján. A csoportból Csádot kizárták, a Kongói Demokratikus Köztársaság visszalépett

Mivel azonban Kamerun ezeket a vizsgálatokat még a selejtezők előtt, saját indíttatásból végezte el, és a mérkőzések kezdetére már megoldotta a problémát, nem volt akadálya annak, hogy benevezzen, majd kiharcolja a részvételt a tavaszi kontinenstornára. Ez részben annak köszönhető, hogy az ország futballszövetségének elnöke, a korábbi kiváló labdarúgó, Samuel Eto'o már megválasztásakor azt ígérte, leszámol az efféle csalásokkal.

Nem újdonság a csalás

Az életkor meghamisítására több évtizedes példák is vannak a futballban. Jobbára afrikai országokban fordul elő, de azért más kontinensek is érintettek. Az egyik legfrissebb Youssufa Moukoko - még nem tisztázott - esete. A kameruni születésű, de a katari vébén már a német válogatottban bemutatkozó támadóról az a hír röppent fel, hogy 18 helyett 22 éves, emiatt a leigazolása iránt érdeklődő együttesek érdeklődése alábbhagyott. A világbajnokság előtt melegítették fel a vádakat az ecuadori Byron Castillóval szemben, akiről azt állította a rivális Chilei Labdarúgó-szövetség, nemcsak 27 éves a 23 helyett, hanem ráadásul kolumbiai.

Youssufa Moukoko
forrás: David Inderlied / picture alliance / Getty Images
Youssufa Moukoko a Borussia Dortmund játékosaként a Fortuna Düsseldorf elleni felkészülési mérkőzésen. Róla azt állítják, nem 18, hanem 22 éves - a kérdést még nem tisztázták

A Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottját erősítő, klubszinten az Anderlechtet, a Newcastle Unitedet és a Portót is megjárt, jelenleg Marseille-ben játszó Chancel Mbembának is legalább négy születésnapja van, a skála 1988-tól 1994-ig terjed. Ő maga egyszer azt állította, az 1990-es a valós, országa szövetségének egy meg nem nevezett képviselője a CNN-nek árulta el, hogy a 2012-es olimpia idején 1991-re módosították, hogy beférjen a korhatárba. Amikor viszont Angliába igazolt, Mbemba hirtelen 1994-es lett, és ezt szakvéleménnyel is igyekezett bizonyítani.

Ha régebbre nézünk vissza, találunk még egy híres kameruni példát. A 42-szeres válogatott hátvéd, Tobie Mimboét az 1996-os Nemzetek Kupájára 1964-es születési dátummal nevezték be, elvileg ez is az igazi. Csakhogy amikor a torna után aláírt a török Gençlerbirliğihez, a papírokra már 1974 került. Az 1998-as Afrika-kupán az arany középutat választotta 1970-nel.

Európa nem hangos a hamis születési dátumoktól, azonban Alf Ramsey, az 1966-os világbajnok angol válogatott szövetségi kapitánya állítólag 1920 helyett 1922-t hazudott, amikor a második világháború után, a futballélet újraindulásakor leszerződött a Southamptonhoz. Tette ezt azért, hogy kedvezőbb feltételeket és jobb karrierlehetőséget érjen el, és hogy kárpótolja magát a hadseregben töltött évekért. Csak 1967-es lovaggá ütését követően vállalta nyilvánosan az igazi, 1920. január 22-i dátumot, bár hivatalos irataiban, mint házassági anyakönyvi kivonatában is ez szerepelt. Ja, és ha már Ramsay: játékosként 1953. november 25-én, az angol–magyar 3-6 alkalmával szerepelt utoljára a nemzeti tizenegyben, büntetőgóllal búcsúzott.

Alf Ramsey Grosics ellen lő gólt
forrás: S&G / PA Images / Getty Images
Alf Ramsey tizenegyesből lő gólt Grosics Gyulának az évszázad mérkőzésén, a londoni angol-magyaron (3-6)

Szenvedély van, lehetőség alig

Afrikában igazán nagy szenvedéllyel játsszák és nézik a meccseket. Elég visszagondolni a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra, milyen hangulatot teremtettek ott a kontinens válogatottjainak szurkolói, még ha a vuvuzela amúgy sokaknak az agyára is ment. Vagy a tavalyi katari vébére, ahol sokszor még úgy is hangosabbak és lelkesebbek voltak a lelátón az ellenfélnél, ha kisebb volt a létszámuk. Ez a fanatizmus elképesztő, ráadásul Marokkó első afrikai csapatként elérte az elődöntőt, és bronzéremért játszhatott.

Vuvuzelás szurkolók
forrás: Caldwella / Wikimedia Commons
Vuvuzelás szurkolók biztatják Dél-Afrikát a 2010-es világbajnokságon

De amit a nagy világversenyeken látunk, csupán a kirakat, a rengeteg futballozó gyerek közül csak kevesen futnak be olyan karriert, mint a maiak közül Sadio Mané, a közelmúltból a már említett Samuel Eto'o, vagy a kilencvenes évekből a máig egyetlen afrikai aranylabdás, George Weah. A valóság az, hogy a legtöbb országban nincs olyan kiépített infrastruktúra, mint Európában, nem annyira kidolgozott a labdarúgás intézményrendszere, és a tehetségkutatás, valamint -gondozás sem.

Míg az európai topbajnokságokban játszó futballisták kifejezetten sokat keresnek, a magyar NB1-ben is igen jónak mondható a fizetés, sőt a harmadosztályban is vannak profi csapatok, addig Afrikában sokkal kevesebb jut a játékosoknak. Kamerunban például egy, a CNN Sportsnak nyilatkozó helyi újságíró, Giovanni Wanneh szerint mindössze két, pénzügyileg stabil lábakon álló klubot jegyeznek. Bár ezeket nem nevesítette, egy 2021-es felmérésből kiindulva a garouai Coton Sport és a yaoundéi Canon Sport lehet az a kettő, de forintra átszámolva ott is 60-90 ezer forint az átlagos fizetés, egyes játékosok a Cotonnál akár ennek a dupláját is hazavihetik. Az első osztályban ugyanakkor 21 ezer forint körüli az átlag, de eleve nem is minden klub tud állandó fizetést biztosítani. Igaz, Eto'o elnökként szeretné bevezetni a focista-minimálbért.

George Weah az AC Milan mezében
forrás: Allsport / Getty Images
A libériai George Weah 1995-ben elnyerte az Aranylabdát. Ez sem addig, sem azóta nem sikerült más afrikai labdarúgónak. A képen az AC Milan játékosaként vezeti a labdát a Parma védőjére, Fabio Cannavaróra

De akkor miért hamisítanak?

A szegénységben élő afrikai családok közül sokan a futballban látják a kitörés lehetőségét. És mivel odahaza nem lesz biztos megélhetésük a sportból, az igazi áttörést a külföldre, leginkább Európába szerződés hozhatja. A szép pályafutásra és biztos megélhetésre vágyó, tehetséges fiatalokat így könnyen kihasználhatják az ügynökök, a klubok trükközésre hajlamos alkalmazottai, de akár azok a szülők is, akik gyermekükön keresztül akarnak jobb életet elérni.

Zambiai gyerekek fociznak a homokban
forrás: Simon Bruty / Getty Images
Zambiai gyerekek fociznak a homokban

Mivel a nagyobb klubok játékosmegfigyelői egyre inkább a fiatalok után kutatnak, nagy a kísértés, hogy manipulálják a születési dátumokat, arról nem is beszélve, hogy így egy ügyes, ám túlkoros srác is megmutathatja magát világversenyeken, ahol aztán tényleg nagyobb esélye van egy kiemelkedő teljesítménnyel európai szerződéshez jutni. Na, meg ugye, ha fiatalabb, eleve hosszabb időre tervezhet a legmagasabb szinten. Nincs is nehéz dolguk a csalóknak, mert sok afrikai országban még inkább a papír alapú nyilvántartások dominálnak – ezt nyilván könnyebb megpiszkálni, mint egy központi elektronikus rendszert. Sok gyereknek ráadásul születési anyakönyvi kivonata sincs.

Azt persze butaság lenne állítani, hogy csupán Afrikában történnek ilyenek, de az okok máshol is hasonlók. A brazil Carlos Alberto – na, nem az 1970-ben Pelével együtt világbajnokságot nyerő legenda, hanem mérsékelten sikeres névrokona – például úgy lett U20-as világbajnok 2003-ban, hogy igazából 25 esztendős volt. Később ezért egy évre el is tiltották, amikor pedig megkérdezték, miért csalt, ő is a nyomorra utalt, amiből ki akart szakadni: „Éhes voltam.”

A változás szele

Kamerunban és Malawiban már elkezdték bevezetni a digitális születési anyakönyvi kivonatokat, de hosszú idő, amíg ez teljesen általános lesz, és még több, mire Afrika-szerte olyan rendszerek működnek, amelyek megakadályozzák a személyes adatok megmásítását. Addig is az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) által bevezetett MRI-vizsgálatok jelenthetnek átmeneti (fél)megoldást.

A csuklócsont fejlettségéből ugyanis következtetni lehet az életkorra. Az úgynevezett epifízis korongot figyelik, ugyanis amíg ez a porcos rész megvan, addig a csont nem fejezte be a növekedést, ezután viszont elcsontosodik. A csontnövekedés átlagosan 21 éves korban, a epifízis lemez teljes elcsontosodásával fejeződik be. A csukló MRI-vizsgálatán látottakat tehát egytől hatig osztályozzák, ahol a hatos a teljesen csontos epifízist jelöli.

Ahogyan arra Thulani Ngwenya, a kontinentális szövetség orvosi bizottságának tagja, a módszer bevezetéséért felelős szakemberek egyike is rámutatott, ennyiből a pontos életkort még nem lehet meghatározni, ráadásul eleve csak fiúknál alkalmazható a vizsgálat, a lányok fejlődése eltérő. Ennek ellenére hasznos, mert sok csalást, főleg az extrémebbeket jól ki lehet vele szűrni, még ha azt nem is mondhatjuk, hogy mostantól biztosan nem csusszan át az U17-esek szűrésén egy tizennyolc éves fiatal.

(Borítókép: Chancel Mbemba (Kongói Demokratikus Köztársaság, sötétkékben) az FC Porto - Sporting CP Portugál Kupa elődöntőben, 2022 márciusában. Fotó: Gualter Fatia / Getty Images)

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!