Miért hazudunk, ha tudjuk, hogy ártunk vele?

Miért hazudunk, ha tudjuk, hogy ártunk vele?
Forrás: Unsplash / sammy sander

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Sokszor saját magunkat is átverjük, ennek ellenére gyakran élünk ezzel a rossz viselkedésformával.

Pszichológiai tanulmányok alapján azt állapították meg, hogy a hazudozást nagyjából 2-5 éves korunk között "sajátítjuk el". Alapvetően két típust különböztetünk meg: azt, aki önös érdekből hazudik, és azt, aki mások miatt. Előbbi inkább a férfiakra, míg utóbbi a női nemre jellemző.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A hazugság természete mindig egyénfüggő, tehát lényegesen befolyásolja a mértékét, ha valaki introvertált, befelé forduló típus, vagy éppenséggel a külvilágnak élő, extrovertált személy. Minél többet hazudunk, annál könnyebben leszünk rezisztensek erre a rendkívül rossz emberi viselkedésformára, mivel egy idő után agyunk már könnyedén dolgozza fel a valótlan állításokat. Nem érezzük miatta rosszul magunkat, sőt egy spirálba bekerülve észre sem vesszük egy idő után, melyik állításunk volt igaz.

Más szempontok is fontosak a végeredmény tekintetében, így maga a szituáció, az egyének közötti kapcsolat is lényeges befolyásoló tényező. Alapvetően rengeteg oka lehet, hogy valaki ezt a módját választja a dolgok elsimításának. A pszichológusok kategóriái szerint hazudhatunk a hatalom gyakorlása miatt, ami igazán jellemző a manipulátorokra, vagy füllenthetünk mások érdekében, elbújva ezzel a "kegyes hazugságnak" nevezett takaró alá. A helyzet is kikényszerítheti belőlünk az igazság meghamisítását, például ha egy állásinterjúra megyünk, és fontos szempont az első benyomás, de a szégyen vagy a kellemetlen szituációk elkerülése is a nyomós okok között van.

A legjobb hazugságvizsgálók és szakemberek sem tudják teljes pontossággal megállapítani, ha valaki nem mond igazat, de néhány jel mindig árulkodik ezekben az esetekben. Ilyen, ha valaki nem tartja a szemkontaktust, miközben velünk beszél, sokszor pislog, tördeli az ujjait, izeg-mozog, belekeveredik saját mondandójába, majd legyintve intézi el a dolgot, hátha nem is figyelt igazán a partner.

A legfontosabbnak minden pszichológus azt tartja, hogy stabil társas kapcsolatainkban mindig kerüljük el még a kisebb ferdítéseket is, hiszen egy házasság vagy párkapcsolat elején a rózsaszín köd után úgyis minden tulajdonságunkra fény derül. Felmérések alapján átlagosan napi egy-két füllentés, ami globálisan jellemző. Természetesen ez statisztikai adat, tehát nem kell magunkra venni, ha nem értünk egyet, viszont az is előfordulhat, hogy csupán azért nem értünk egyet, mert éppen magunkat akarjuk becsapni, ami mind közül az egyik lehető legrosszabb tulajdonság.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!