Nem építik meg a Stratford Sphere-t Londonban

A Las Vegas-i MSG Sphere
Forrás: Cory Doctorow / Wikimedia Commons

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Szupermodern rendezvényhelyszín lett volna, de a helyiek nem kérnek belőle, a polgármester pedig le is állította a projektet.

Nem egészen két hónapja, szeptember végén nyitotta meg kapuit a Las Vegas-i Sphere, vagy ahogyan a projektgazda Madison Square Garden Company után nevezik, MSG Sphere. Ez egy közel 19 ezres befogadóképességű szórakoztató központ, amely főleg koncerteknek és egyéb rendezvényeknek ad otthont, a nyitóbulira a U2 töltötte meg. A múlt heti Formula–1-es versenyhétvégén is láthatták sokan, hiszen a pálya környezetének szerves része, és hamarosan UFC küzdősportgálát is tartanak benne. Jellegzetes, gömbölyded formájáról könnyű megismerni, külső felületét ledfal borítja, ami kivetítőként vagy fényforrásként is használható, ha kell, akár a Marsot vagy a Földet is utánozhatja a megjelenése. És persze már mérföldekről látszik.

Sokáig úgy tűnt, hogy ikertestvére Európában, egészen pontosan Londonban épülhet meg. Ezt a beruházást is a Madison Square Garden Company jegyezte volna, így MSG Sphere Londonként, vagy a helyszínnek szánt kerület után Stratford Sphere-ként emlegették. Legtöbb paraméterében a vegasihoz hasonlított volna, úgy 90 méter magasra tervezték, a beltérben pedig 19000x13500 pixeles felbontású óriási led-képernyő kapott volna helyet. Különleges hangtechnikát szántak az épületbe, aminek köszönhetően minden ülőhelyen ugyanazt az élményt kapták volna a látogatók, na meg gyors internetet is.

A tervezési és engedélyeztetési folyamat során igyekeztek a londoni lakosság véleményét is kikérni. A visszajelzéseket első körben 2018 végén értékelték ki, majd 2019 júliusában szavazást is tartottak. Kiderült, hogy a beruházás igen megosztó: voltak, akik a Sphere-t egészében ellenezték, vagy éppen csak azt akarták elérni, hogy óriási, villódzó reklámok ne jelenhessenek meg rajta. Mások azzal érveltek, hogy a környéken lakhatási válság van, az emberek nem jutnak elérhető árú otthonhoz, márpedig a Sphere helyén mintegy 1400 lakást lehetne felépíteni. Idén februárban aztán ideiglenesen felfüggesztették a projektet, most pedig London polgármestere, Sadiq Khan jelentette be, hogy nem engedélyezi az építkezést.

A politikus azzal indokolta a döntést, hogy elfogadhatatlan negatív hatásai lennének a Sphere-nek a helyiekre. Elsősorban a potenciális fényszennyezést emelte ki, mint a egészséget és a közelben élők kényelmét, nyugalmát fenyegető veszélyforrást. Ez igen komoly fordulatot jelent, hiszen 2018-ban, amikor először felmerült az ötlet, még ő maga is támogatta, mondván, világszínvonalú létesítménnyel gazdagodik a brit főváros, megerősödik London pozíciója a zene világában.

Az MSG-nél ezek után igyekeznek egy másik várost felkutatni, ahol szívesen látnák a Sphere-t, Tees Valley polgármestere, Ben Houchen már be is jelentkezett, hogy Teesside szívesen látná őket.

(A borítóképen a Las Vegas-i MSG Sphere látható.)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Kép
Szórakozás

Újra hív minket a Zóna! Erre lehet számítani a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyltól

A sugárzásmérő recseg már egy ideje, de most végre kijött egy igazi gameplay-videó is a játékról!

Kép
Jármű

Ez már kabaré: most az ablaktörlővel van gond a Cybertruckon

Ekkora felhajtással és ilyen drágán ritkán adnak olyan autót, amivel már az elején ennyire sok baj van.

Kép
Tech

Sztárok bikinis kamufotói bukkannak fel a Google képkeresőjében

Ezeken kívül MI-generált, hamis gyerekkori képeket is mutatnak a celebekről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!