Tényleg ér valamit a multivitamin, vagy csak pénzkidobás?

Vitaminok
Forrás: Andrea / Pixabay

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Még a szakértők között sem teljes az egyetértés, azonban az biztos, hogy a tabletták önmagukban nem jelentenek teljes megoldást.

Multivitaminból rengetegféle van a piacon, nagyon sokan szednek is ilyesmit, hogy erősítsék immunrendszerüket, hozzájáruljanak egészségük fenntartásához. Azonban a kutatások és a szakemberek sem feltétlenül értenek egyet abban, ezek a készítmények mennyire hasznosak a szervezet számára, érdemes-e egyáltalán ilyenekre költeni. A Men’s Health két orvos véleményét ütköztette, hogy aztán a végén mégis le tudjanak vonni valamilyen következtetést.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Érvek a multivitaminok mellett

Michael Rozen, a Cleveland Clinic szakembere úgy tartja, a multivitaminoknak hosszabb távon igenis vannak jótékony hatásai. Javasolja is ezek szedését, mert bár rövidtávon valóban nincs kimutatható előnyük az egyébként egészséges páciensek számára, de egy húszéves időtávot vizsgáló kutatás szerint ilyen intervallumban már csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedések kockázatát. Szívrohamot és stroke-ot például 43 százalékkal kisebb eséllyel kaptak azok, akik szedtek multivitaminokat, míg a nem prosztatát érintő daganatok rizikója 18 százalékkal volt kisebb. Rozen ezért azt mondja, már a húszas, harmincas és negyvenes éveinkben is érdemes elkezdeni a vitaminok fogyasztását.

Azt viszont hozzátette, hogy ezek a tabletták önmagukban nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet. Ő maga a mediterrán diétát ajánlja, minél több zöldség és gyümölcs elfogyasztásával. Viszont hozzáteszi, ez sem garantálja, hogy mindig éppen ideális a különféle tápanyagok bevitele. A férfiak 90 százalékának például a tizenhat alapvető vitamin és ásványi anyag közül legalább egyből hiánya van. Kiemeli továbbá, hogy multivitaminból csakis olyat érdemes szedni, amely ellenőrzötten és valóban tartalmazza azt, amit ígér. Folsav helyett jobb, ha metil-folát van benne, és adagolni is úgy érdemes, hogy a napi mennyiség felét reggel, másik felét este vigyük be a szervezetbe.

Érvek a multivitaminokkal szemben

Ezzel szemben a Harvard T. H. Chan School of Public Health professzora, JoAnn Manson egyértelműen azon az állásponton van, hogy nyugodtan letehetjük a multivitaminokat, helyette inkább koncentráljunk a táplálkozásra. Úgy véli, egy egészséges embernek egyáltalán nincs szüksége ilyen kiegészítésre, ráadásul a készítmények soha nem lesznek képesek kiváltani az egészséges étrendet. Márpedig ez az egyik veszélyük is, hiszen sokan éppen azt gondolják, megehetnek bármit, majd a tabletták ellensúlyozzák.

Noha a multivitaminok jellemzően nem nevezhetők károsnak, Manson szerint nincs olyan kutatás, ami egyértelműen alátámasztaná a hasznukat. Legalábbis az egészséges pácienseket vizsgáló felmérések nem mutatnak ki ilyen összefüggést. Egy kivétellel, ugyanis ő is megemlít egy olyan tanulmányt, amely szerint nyolc százalékkal csökkent a daganatok kockázata olyan, alapból is egészséges férfiaknál, akik több mint egy évtizeden keresztül napi szinten fogyasztottak multivitamint. A szakember sokkal inkább a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, telítetlen zsírokban, halban és minőségi húsokban gazdag táplálkozást tartja követendőnek. Vannak viszont olyan kivételek, amikor ő is azt mondja, kell a pótlás: ilyen lehet, ha valakinek egyéb okok behatárolják a táplálkozási lehetőségeit, de egyes betegségek és gyógyszerek is szükségessé tehetik az efféle vitaminbevitelt.

Akkor most szedjem vagy sem?

A két szakember álláspontja bár különbözik, azért van metszete. Egyértelműnek tűnik, hogy a legfontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, elsősorban erre érdemes inkább költeni. Azonban hosszú távon vannak, lehetnek jótékony hatásai a multivitaminoknak, tehát nem kell kapásból lemondani róluk. Más téma, ha valakinek az orvosa tanácsolja ezek szedését, olyankor nyilván mindig rá kell hallgatni, hiszen megvan a személyes kapcsolat, ismeri a panaszainkat, kórtörténetünket.

(forrás: Men's Health)

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Kép
Életmód

Középvezető vagy? Ezért fogsz hamar kiégni

Ezekben a munkakörökben minden irányból jön a nyomás, amit nehéz hosszabb távon elviselni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!