Náci jelkép? Áll a bál a németek Adidas-mezei körül

Német válogatott mez 44-es számmal
Forrás: Adidas

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem adnak el több 44-es számút a válogatott új mezéből, mert valaki kiszúrt egy hasonlóságot. Újratervezés jön.

A szurkolók nem vásárolhatnak 44-es számmal ellátott német válogatott mezt, ugyanis egyes vélemények szerint a tipográfia nem sikerült túl szerencsésre, így ez a kétjegyű szám kísértetiesen hasonlít a Schutzstaffel, azaz az SS (a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezete) jelvényére. Először Michael König történész mutatott rá a náci jelképpel való hasonlóságra, kiemelve, hogy emiatt a mezek erősen kifogásolhatók.

Oliver Brüggen, az Adidas szóvivője azonnal leszögezte, hogy semmiféle szándékosság nem áll a dolog mögött. A vállalatnak mintegy száz országból vannak munkavállalói, kiállnak a sokszínűség és a befogadás mellett, nem akarnak megosztó vagy kirekesztő nézeteket népszerűsíteni, és aktívan kampányolnak az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, valamint a gyűlölet minden formája ellen. A felelősséget részben a Német Labdarúgó-szövetségre (DFB) hárították.

A DFB ugyanakkor szintén közzétett egy közleményt az X-en, amelyben azt írják: a számokat már korábban továbbították az európai szövetségnek, az UEFA-nak, igaz, csak 1-től 26-ig, azonban senkinek nem tűnt fel semmi rendellenes. A 44-est sem a férfi, sem a női futballválogatottjuk nem használja, ám rendelni 00-tól 99-ig bármit lehetett. Egészen eddig, hiszen most a 44-est visszavonták, és ígéretet tettek arra, hogy a 4-es számot újraterveztetik. Átmenetileg a személyre szabhatóság lehetősége is eltűnt az Adidas webshopjából.

Amúgy nem ez az első kritika, ami a német fociválogatott új mezeit éri: az idegenbeli változat meglehetősen rózsaszín lett, ami sokaknak kifejezetten nem nyerte el a tetszését. Úgy fest tehát, hogy az Adidas búcsúja nem lesz túl dicsőséges a Nationalelftől – az 1950-es évek óta ők voltak a DFB hivatalos partnerei, ám 2027-től a szövetség Nike-ra vált.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Kép
Életmód

Ezt jelzi, ha reggelente áll az árbóc

Nincs férfi, aki ne tapasztalná rendszeresen, de van-e köze az álmainkhoz?

Kép
Szórakozás

A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz

Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.

Kép
Tech

Autó helyett most okostelefont mutatott a Polestar

Következő elektromos autójuk csak jövőre jön, de addig is itt egy mobil.

Kép
Otthon

Hogyan fessünk térkövet?

Idővel minden térkő veszít a szépségéből, megkopik, elkoszolódik. Ha nem szeretnénk a költséges burkolatcsere mellett dönteni, mégis megújítanánk, felfrissítenénk a burkolatot, azt festéssel is megtehetjük. Cikkünkben utánajártunk, hogyan érdemes hozzáfognunk ehhez a munkálathoz.

Kép
Szórakozás

David Beckham beperelte Mark Wahlberg cégét

Az egykori futballsztár azt mondja, a színész érdekeltségébe számító vállalat tartozik neki, nem is kevéssel.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!