Saját gyűjteményét árusítja ki Nigel Mansell

A Mansell-kollekció egy kis része
Forrás: RM Sotheby's

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legkarakteresebb Formula–1-es pilótája, az 1992-es világbajnok igen sok érdekességet tartogat.

Egyéniségekből nem volt hiány az 1980-as, 1990-es években a Formula–1-ben. Sorolhatnánk a neveket Ayrton Sennától Alain Proston keresztül egészen Michael Schumacherig, de semmiképpen nem szabad kihagyni Nigel Mansellt. Megalkuvást nem tűrő stílusa miatt nagyon sokan imádták, és az sem kis dolog, hogy ő volt az utolsó pilóta, akit maga Enzo Ferrari választott ki még halála előtt a Scuderia Ferrarihoz. Emlékezetes volt, amikor Ayrton Sennával kakaskodott, később pedig a leintés után versenyautójával taxizta vissza a bokszutcába a brazilt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Senna taxizik Mansell autóján
forrás: RM Sotheby's
Ikonikus jelenet: Ayrton Senna autójából kifogyott a benzin, a leintés után Mansell fuvarozta vissza a bokszba. Tavaly amúgy az igazi autót is eladta az angol, most egy igényes makett kerül kalapács alá

Mansell 1980-ban mutatkozott be az F1-ben, vezetett a Lotusnál és a Ferrarinál is, de a csúcsra 1992-ben a Williams–Renault-val ért fel, hogy aztán világbajnokként lelépjen, és Amerikában, a CART sorozatban is aranyérmet szerezzen. Később a Brit Túraautó-bajnokságban is megfordult, egy nem túl sikeres szereplést magáénak tudhat a Le Mans-i huszonnégy óráson, és a kétezres évek közepén indult, csupán két kiírást megélt Grand Prix Masters nosztalgiaszéria első szezonját is megnyerte.

Magyar Nagydíj trófea
forrás: RM Sotheby's
A legelső, 1986-os Magyar Nagydíjon Nelson Piquet és Ayrton Senna mögött lett harmadik Mansell. Ez a trófea járt érte. De lehet licitálni második helyért kapott serlegekre, valamint az 1989-es győzelemért járóra is

Egy ilyen gazdag pályafutás során nyilván összegyűlt egy pár értékes ereklye, amelyeket sokáig saját múzeumában tárt a közönség elé. Most, éppen hetvenévesen viszont úgy döntött, megválik tőlük, és októberben az RM Sotheby’s aukciósház szervezésében kínálja eladásra a Nigel Mansell Legacy Collection háromszáz tételét. Köztük egyebek mellett a monogramját és a vele talán leginkább összeforrt rajtszámot kombináló 5 NM egyedi rendszámot, egy sor bukósisakot, köztük a világbajnoki címet hozó szezonban viselt Arait. Overallokat minden mennyiségben, sőt még dobogós helyekért járó trófeákat is, köztük az 1989-es Magyar Nagydíj vázáját.

Arai bukósisak
forrás: RM Sotheby's
Ezt az Arai bukósisakot 1992-ben viselte - abban az évben, amikor a Williams-Renault-val világbajnok lett

Az érdekesebb tételek közt ott van egy BMW R18 Il Leone Edition, vagyis annak a limitált szériás motorkerékpárnak egy példánya, amelyet kifejezetten az ő tiszteletére készítettek. És ha már motorok, még egy Honda Dax is kalapács alá kerül, amit 1988-ban a paddockbeli közlekedés során használt. Az Indianapolis 500-ról származó, bontatlan pezsgő sem mindennapi, de tényleg minden egyes darab a motorsport-történelem csodálatos része, elképesztően színes és gazdag a kollekció.

Horgolt Mansell
forrás: RM Sotheby's
A horgolt Mansell az egyik legolcsóbb tétel

Az árak nyilván óriási szórást mutatnak, egy-egy versenykormányhoz már négyezer fontért (1,8 millió forintért) hozzá lehet jutni, kevésbé jelentős kupákat és emléktárgyakat még ennél is olcsóbban kaparinthatnak meg a rajongók, a horgolt Mansell figura vagy a baseballsapkák kijönnek egy-egy százasból (44 ezer forint). A BMW R18 viszont 40 ezer font (17,6 millió forint), a legdrágább sisakok 50 ezer fontot (22 millió forintot) is érhetnek, a csúcsot pedig e tekintetben a már említett rendszám jelenti 60 ezer fontért (26,5 millió forintért).

Hogy Mansell miért döntött az eladás mellett, arról nem sokat tudni, mindenesetre ő maga is elmondta, hogy ezek az ereklyék nagyon személyesek. Megtestesítik mindazt, amiért egészen fiatalkorától a karrierje végéig küzdött, dolgozott.

Ezen a linken a teljes kínálatot át lehet lapozni, érdemes is rászánni az időt.

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Kép
Jármű

Mika Häkkinen megtanít vezetni – ha megveszed a kocsiját

A finn exversenyző egy különleges McLaren P1-et bocsát árverésre, a 780 milliós árba egy kis extrát is bújtat.

Kép
Szórakozás

Van egy Harry Potter-jelenet, amit 95-ször kellett felvenni

És harminc kamerát is használtak hozzá, hogy minden olyan legyen, amilyennek akarják.

Kép
Életmód

Kilenc hónapig a reptéren élt egy olasz férfi

Igen, Tom Hanksnek valóban van egy ilyen filmje, de ez most a valóság: a 83 éves bácsi Bologna repterén ütött tábort.

Kép
Szórakozás

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!