Ezzel a Mercedesszel csatázott Lauda Senna ellen

Lauda Mercedes versenyautója
Forrás: RM Sotheby's

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 egy darabka motorsport-történelem, az 1984-es Bajnokok Versenyén használta az osztrák pilóta.

Az 1984-es Race of Champions, avagy Bajnokok Versenye igazi csemege volt az autósport rajongóinak. Ezzel avatták fel a nürburgringi GP-pályát, amelynek kialakítására azért volt szükség, mert Niki Lauda 1976-os balesete után a legendás Nordschleifét már nem tartották elég biztonságosnak ahhoz, hogy Formula–1-es versenyeket rendezzenek rajta. Az új pályát lényegében összefűzték a régivel, ma ezen a kombinált vonalvezetésen tartanak 24 órás versenyeket, míg a GP-nyomvonalon 1985-ben járt először a Száguldó Cirkusz.

De vissza 1984-hez: az a bizonyos első futam nem valamely komolyabb versenysorozat része volt, hanem egy különleges hírverő rendezvény, amelyen korábbi F1-es világbajnokok és nürburgringi futamgyőztesek vettek részt. Olyan korszakos zsenik, mint Alain Prost, Ayrton Senna, Niki Lauda, John Surtees, James Hunt, Jody Scheckter vagy Keke Rosberg.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 szemből
forrás: RM Sotheby's
Jól beazonosíthatóan szerepel rajta a pilóta neve

Egyforma autóval, Mercedes-Benz 190 E 2.3-16-osokkal mentek – ezt a kivitelt 1983-ban mutatta be a Mercedes, a motorját a Cosworth-szel közösen fejlesztették. A 185 lovas sportmodell már a premier előtt körrekordot futott a Nordschleifén, 8 perc 46 másodperces idejével a leggyorsabb négyajtós szériaautó lett a Zöld Pokolban. Azért a versenyen használt példányokat kissé módosították, kaptak bukócsövet, keményebbre hangolt és alacsonyabb futóművet, rövidebb fokozatokat a váltóba és egyéb reszelgetéseket is elvégeztek rajta Gerhard Lepler, a Mercedes-Benz Sport-Technik mérnökének vezetésével.

A futam igen meglepő csatát hozott: az akkor még F1-es újonc Ayrton Senna és a tapasztalt, kétszeres világbajnok – éppen ebben az évben a harmadikat is megszerző – Niki Lauda körökön át előzgette egymást az élen, míg végül a fiatal brazil kerekedett felül, és 1,3 másodperces előnnyel nyerni tudott. Persze Lauda teljesítménye se volt azért gyenge, a tizennegyedik rajthelyről küzdötte fel magát a dobogóra. Mögöttük a harmadik helyen Carlos Reutemann futott be.

Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 hátulról
forrás: RM Sotheby's
Ez az egyetlen magánkézben lévő példány, amely versenyspecifikációban maradt fenn

Hogy aztán mi lett az összesen huszonegy felkészített autó sorsa, az nagyon változó. Senna győztes kocsiját természetesen megtartotta a gyártó, a Mercedes-Benz Museumban állították ki. Az ötödik helyezett John Watsonét tavaly év végén kínálták eladásra, míg Laudáé egy több gyűjtő kezén is átment. Most ismét új gazdára vár, vagyis a két leghíresebb és legvagányabb 190 E 2.3-16 egyikére lehet lecsapni őrületes pénzért. Azért is nagyon különleges ez a darab, mert ez az egyetlen magánkézben lévő autó arról a versenyről, amelyet nem alakítottak vissza utcaivá – még a Watson-féle 190-esből is eltávolították a bukócsövet.

Lauda később, 2016-ban még alá is írta az autót, amely 2017-ben egy komolyabb felújításon esett át a Mercedes-Benz Classic központjában. Ezt követően a Sankt Moritz-i The Iseli Collection része lett, és 2019-ben azt is megszervezték, hogy Senna autója mellett legyen látható. Végül a 400-500 ezer svájci frankos becsléseknél kevesebb, 308750 frank, átszámolva 124 millió forint folyt be érte.

Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 motortér
forrás: RM Sotheby's
A Cosworth-szel közösen fejlesztett motor

Mellékszál, hogy a 190 E 2.3-16 mögött részben az a szándék volt, hogy a motorsportban is sikeres autó alapjait rakják le. Később valóban készült belőle DTM-es változat: a 190 E 2.5-16 Evolution II-t az AMG készítette fel a sorozatra, 1992-ben olyannyira taroltak, hogy 24 futamból 16-ot megnyerve a bajnokság első három helyét elvitték.

Galéria / 8 kép

Mercedes-Benz 190 E 2.3-16

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Kép
Szórakozás

Betiltanak egy kutyafajtát a britek, és ebből nagy baj lehet

Az amerikai bully XL-t sem birtokolni, se tenyészteni, sem eladni lehet. Attól tartanak, hogy túl sok lesz a kidobott kutya.

Kép
Szórakozás

Elítélték a pilótát a lefejezett siklóruhás ügyében

Egy év felfüggesztettet kapott, és a repüléstől is eltiltották.

Kép
Jármű

XGT: utcára szabadított pályaszörny az Abttól

Az Audi R8 LMS GT2 egy kőkemény versenyautó, de az Abt addig faragta, amíg közútra nem tudta állítani.

Kép
Otthon

Karácsonyi díszbe borult a Fehér Ház

Az amerikai first lady, Jill Biden mutatta be az elnöki rezidencia dekorációját. Nem spóroltak a díszekkel.

Kép
Jármű

A Volkswagen már nem versenyképes, munkahelyek is veszélyben

Hároméves spórolási programot hirdettek, és bár konkrét kirúgást nem terveznek, mégis leépítenének.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!