Férfinak lenni, pasinak maradni

A két könyv az asztalon
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nyári olvasmány, férfitémában – két könyvet ajánlunk, amelyek gyakorlatilag ugyanarról szólnak, igaz, nagyon eltérő aspektusból közelítve ahhoz, ami mindannyiunkat megmozgat, még akkor is, ha nem merjük vagy nem akarjuk megfogalmazni.

Nina Power: Mit akar a férfi?

Külön elemezni a férfiakat olyan, mint az éremnek csak az egyik oldalát nézegetni anélkül, hogy felemelnénk az asztalról. Sokszor szeparáltan vizsgálják a nemi szerepeket, de látható, hogy ez nem vezet sehová: éppen ezért öröm, hogy vannak olyanok, mint Nina Power. Úgy helyezi rendszerbe a férfit, hogy az egyenletből egy pillanatra sem hiányzik semmi. Ha kell, behelyettesíti a nőt, kontextusba hozza a világot, vagy ha úgy a jó, egy tükröt tesz az énkép elé, hogy érthetővé váljon az, amit a Mit akar a férfi? című könyvében leír.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Nina Power: Mit akar a férfi?
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Nina Power: Mit akar a férfi?

Pont annyira provokatív, hogy ne legyen unalmas, de nem megy át felesleges, kitaposott mezőkre – bátran tesz fel kérdéseket, és keres rögtön válaszokat olyan témákban, mint a patriarchátus, a maszkulinitás, a pornó és a maszturbáció, az öngyilkosság, az apaszerep vagy éppen a társadalmi értelemben vett normalitás.

„Amikor manapság azt halljuk, hogy a <<férfiak rosszak>>, érdemes megtorpannunk, hogy elgondolkodjunk: tényleg így van?” – írja Nina Power. Nem fél megfogalmazni női és társadalomkutatói szemszögből sem az aggályait, rámutatva arra, hogy a mainstream kommunikáció gyakran túlságosan rossz színben tünteti fel a férfit, kialakítva és erősítve ezzel a negatív sztereotípiákat.

Szerinte a világban van helye a jó értelemben vett maszkulinitásnak, magabiztos logikával fejti ki, hogy a férfiak stigmatizálása mindkét nem számára káros. Őszintesége és célszerűsége nagyon jól olvashatóvá teszi a könyvet, amely meglepő objektivitással vezet rá arra, hogy nem a hasonulás, hanem a különbözőség értékelése lehet hasznos nemcsak a társadalomban, hanem az egyéni jellemfejlődésben is.

Jaffa Kiadó, 4499 Ft

Bihari Ádám: Sprezzatura – öltözködni és élni

Bihari Ádám stílustanácsadó felütése erősen összecseng Powerével, hiszen már a borítón hangsúlyozza: „A férfiakból kiveszett a férfi.” A Sprezzatura – öltözködni és élni című könyv ugyan jóval könnyedebben áll hozzá a társadalmi kérdéshez, de a mondanivaló valójában meglepően sok ponton képez metszetet; többek között az elkötelezettség és az öntudat kerül a fókuszba.

Bihari Ádám: Sprezzatura – öltözködni és élni
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Bihari Ádám: Sprezzatura – öltözködni és élni

Biharit sokan a közösségi médiából ismerik: Youtube-csatornája óriási nézettségű, nápolyi stílusú bespoke szabósága megkerülhetetlen egy adott szegmensben. Lehet szeretni, lehet utálni, de az, hogy pokoli jó zakói vannak, letagadhatatlan. Mi van azonban ezen túl, mit akar mondani nekünk ez a férfi a jó kinézeten túl?

„Ahhoz, hogy előre tudj lépni, kell, hogy legyen benned elégedetlenség. Ne legyen elég az, ami megszokott, ami kiszámítható, ami normális, ami egyforma. Az elégedetlenség tud változáshoz vezetni, az, ha valami nem tetszik” – írja. Könyvének célja az igényesség kiépítése, a magabiztosság megteremtése, amihez elsősorban nem a ruha a kulcs, hanem az a határozottság, ami nélkül valóban beleolvadunk a kocka alakúra formált társadalmi masszába.

Nincsenek túl mély filozófiai árkok, egyszerűen, érthetően ír – tapasztalatok alapján, rutinosan szól az olvasójához. A Sprezzatura olyan hangulatú könyv, mint egy jól sikerült beszélgetés a barátokkal. Az a fajta, ami segít a másik élményéből, hibájából vagy éppen sikeréből merítve saját magunknak is ötleteket nyerni és fejlődni.

Jaffa Kiadó, 5999 FT

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!