Nyolc dolog, amit nem tudtál a vívásról

Nyolc dolog, amit nem tudtál a vívásról
Forrás: David Madison / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mi a különbség a tőr, a párbajtőr és a kard között? Miért sikeresek benne a magyarok? Mit vettek át a teniszből? Miért nem igazságos sport?

Lesz mit nézni a hétvégén

A hétvégén (2023.07.22-én) indul a Milánóban a vívó VB, amely azért különösen fontos, mert ez egy kvalifikációs verseny, mely beleszámít az olimpiai indulásba.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A vívás valójában három sport

Vívásban három fegyvernem van: a kard, a tőr és a párbajtőr, ezeknél maga a fegyver és a szabályrendszer is más.

A párbajtőr pengéje a legerősebb, szúrni lehet vele az egész testre, nagyon röviden az a szabály, hogy aki előbb talál be, az nyer. Ez a legnépszerűbb ág, mert egyszerű a szabályrendszer és hamar élvezetessé válik.

A kard szúró-vágó fegyver, de inkább vágnak vele, bonyolult szabályrendszere van, melyben mindig csak az éppen támadónak van joga tust adni. Csak csípőtől felfelé ér a bevitt találat. Szilágyi Áron ebben indul.

A tőrrel csak szúrni lehet bele, és csak a felsőtestre bevitt találat számít, a karokat érő már nem számít találatnak. Ennek is a kardhoz hasonlóan bonyolult szabályrendszere van, ebben is van külön támadó és a védő pozíció.

Más és más számít öregnek


A tőr és a kard a fiatalabb versenyzőknek jó terep, a párbajtőrben viszont kitolódhatnak a korhatárok, idősebb versenyzőknek több lehetőséget ad arra, hogy a megkopó reflexieket tudással és ravaszsággal helyettesítsék.

A magyaroknak sikersportág


A vívás húzósport nálunk, az olimpiákon ez hozta eddig a legtöbb magyar érmet. Ennek a vívás 1800-as évekre visszanyúló hagyománya az oka, sőt, alakult ki úgynevezett magyar iskola is. Peking gyengén sikerült, előtt Athén sikeres volt, Londonban Áron aranyat nyert, és azóta minden olimpián volt dobogós érem.

Szilágyi Áron miatt itthon rendkívül népszerű

Szilágyi Áron eredményei megtöltötték a vívóklubbokat, egy-egy sikeres, karakteres, szimpatikus sportoló felbukkanása és eredményei nagy hatással van az utánpótlásra: Hosszú Katinka sikerei az úszóklubok felfutását hozták magukkal, de még Igaly Diána sportlövő aranyának is megvolt a maga hatása, csak az még a víváshoz képest is rétegsport.

Szilágyi Áron
forrás: Patrick Smith / Getty Images
Szilágyi Áron a tokiói olimpián

Máshol új sportnak számít

A vívás 24 éve lett globális sport, amikor átalakították a kvalifikációs rendszert, korábban nagyon európai központú volt.

Sakk és tenisz?

A vívást a sakknak és a fizikai küzdelemnek a keverékének tartják, a koncentráció, az ellenfél stratégiájának átlátása mellett villámgyors reflexekre és jó helyzetfelismerésre van szükség.

A világversenyek lebonyolítását sokan a teniszhez hasonlítják, és nem is lőnek nagyon mellé. Nem véletlen, hogy a vívásban az egyenes kieséses szakaszhoz a tenisz táblarendszerét emelték át.

Nem igazságos

A vívás nem mindig igazságos sport, itt nem a stopper dönt, hanem a bíró (pl. ki volt éppen a támadó pozícióban, érvényes-e a tus), így sokszor van benne színház, nem mindegy, hogy a versenyző hogyan adja elő magát. Nem mindig a jobb vívó nyer, ezt el kell fogadni.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!