Százezres okosváros épül Ománban

Matrah városa
Forrás: Muhammad Shoaib / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A fővárostól, Maszkattól nyugatra fekszik majd az új település, ahol az épített környezet elemei kommunikálnak majd egymással.

Egy amerikai építészeti vállalkozás hamarosan igen fejlett okosvárost épít majd fel Ománban, kifejezetten a szultanátus megrendelésére. Az új település a fővárostól, Maszkattól mintegy harminc kilométerre, Szíb környékén, egy most még beépítetlen területen létesül. Úgy százezer lakosúra tervezik, míg területe 14,8 négyzetkilométer lesz. Magyarországi léptékekre lefordítva: Budakalász nagyságú, de kábé Székesfehérvár lakosságával, ami Budapesthez képest is kétszeres népsűrűséget jelentene.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Mindeközben a svédek komplett települést húznak fel fából:

Olvasd el ezt is!

Az elképzelések szerint mintegy húszezer lakás vagy lakóház, illetve iskolák, egészségügyi intézmények, egyetem, valamint mecsetek is helyet kapnak Sultan Haitham Cityben – ez lesz ugyanis a neve, roppant szerényen Hajszam bin Tárik Ál Szaíd szultán után. A tervező és kivitelező az amerikai Skidmore, Owings & Merrill (SOM) lesz – ha ismerős a nevük, nem véletlen, a Burdzs Kalifa is nekik köszönhető. Ígéreteik szerint megfizethető és minőségi lakhatásra, fejlett közlekedésre és pezsgő közösségi terekre számíthatunk. Figyelembe veszik az éghajlati viszonyokat, így a magas hőmérsékletet és páratartalmat, törekedni fognak az árnyékos utcákra, és az épületek elrendezésével a természetes szellőzésre is.

Hogy az okos jelző alatt egészen pontosan mit kell érteni, egyelőre nem részletezték. Jó eséllyel az úgynevezett dolgok internetjén alapul majd minden, vagyis az épített környezet elemei kommunikálnak egymással. Azt már a SOM vezetői is elmondták, hogy intelligens infrastruktúrát alakítanak ki, amelynek köszönhetően a különböző környezeti tényezőket is figyelemmel tudják kísérni, mindig pontos képet kapva például a levegő minőségéről és a vízgazdálkodásról. A forgalomszervezésben kamerákat és szenzorokat vetnek be, ezekkel a valós idejű információkat felhasználva csökkenthetik az egyes útszakaszok leterheltségét, elkerülhetik a dugókat. Ezek alapján az is esélyes, hogy a V2X (azaz a járművek és a forgalombefolyásoló eszközök közötti) kommunikációra építenek, vagyis a jövőben az önvezető autók számára is ideális lehet a környezet.

Az okosváros koncepció kritikusai általában – és ez most kifejezetten az ománitól függetlenül értendő – adatvédelmi aggályokat és a magánszféra megsértésének veszélyét szokták emlegetni.

A projektet négy szakaszban valósítják majd meg. Az első lépés a nagyjából öt négyzetkilométeres városközpont létrehozása lesz, továbbá a 19 városrészből hatot alakítanának ki. A munkálatok jövőre kezdődnek. A további ütemezésről most még nem sokat tudni, de a teljes befejezés egészen biztosan nem várható 2045 előtt. A beruházás része az Oman Vision 2040 programnak, amelynek célja egyebek mellett a fenntarthatóságra törekvés, az olajtól való függés visszaszorítása, és a megújuló energiaforrások kihasználása.

(A borítókép illusztráció, azon Matrah városa látható.)

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!