Rekordméretű aligátort fogtak, és ennek az éhezők örülhetnek

A vadászok az elejtett állattal
Forrás: Mississippi Department of Wildlife, Fisheries, and Parks / Facebook

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A 364 kilogrammos állatot közel húsz éve egyszer már befogták, majd megjelölés után szabadon engedték.

Soha nem fogtak még akkora aligátort az Egyesült Államok Mississippi államában, amekkorát a hétvégén négy vadász ejtett el a Yazoo folyóban. Az állat mintegy 4,3 méter hosszú, valamint 364 kilogrammot nyom – utóbbi adattal felülmúlta az eddigi csúcstartót: 2017-ben egy 347 kilós aligátorra bukkantak Mississippiben.

A helyi természetvédők szerint mind az élővilág, mind pedig az emberek számára jó, hogy az óriási aligátort kiemelték környezetéből: egyrészt a környéken élők és háziállataik nagyobb biztonságban érezhetik magukat, másfelől az aligátorpopuláció is profitál belőle. Ezek a hatalmas és idős példányok ugyanis nem kellően termékenyek, de akadályozzák a többit a szaporodásban. Évente a vadon élő populáció 1-2 százalékát lövik ki emiatt. A hivatásos vadászoknak – Will Thomasnak, Don Woodsnak, Tanner White-nak és Joey Clarknak – hét órájába telt megtalálni és elejteni az egyedet, természetesen a vonatkozó jogszabályok betartásával.

Az állat ezt követően a Red Antlers Processing húsfeldolgozóba került, ahol több órán át dolgoztak vele a szakemberek. Hozzávetőleg 170 kilogrammnyi húst nyertek ki, amit az éhezőknek szánnak, ingyenkonyhákhoz és nonprofit szervezetekhez juttatják el. Bizonyos részeit, például a bordákat grillen is el lehet készíteni, míg az aligátor-nuggets állítólag olyan, mintha a csirkét és a halat ötvöznénk. Bőréből az American Tanning & Leather műhelyében készülnek csizmák, cipők és egyéb termékek, de ez a folyamat hosszú hónapokat vesz igénybe. A cégtulaj szerint egy ekkora példány bőréből akár 9-10 pár cowboycsizma is kijöhet.

A most elejtett példánnyal kapcsolatos érdekesség, hogy egyszer, még 2005 körül már befogták. Akkor Vicksburgből kaptak riasztást a hatóságok, hogy arrafelé ólálkodik az aligátor, az emberek pedig fenyegetőnek érzik a jelenlétét. Befogták, meggyűrűzték, végül visszaengedték a Yazoo-ba. Most, 18 évvel később viszont újra érte mentek, de ezúttal végzetes volt számára a találkozás. Az akkori elengedés helyétől úgy 35 kilométerre akadtak rá. Már akkor is húsz év körüli lehetett, most 40-45 esztendőre becsülik a korát.

Mississippiben 2005-ben tették lehetővé az engedéllyel rendelkező vadászok számára az aligátorok kilövését, de évente csak egy tíznapos időszakban van erre lehetőség, és olyankor is csupán egyetlen, legalább hét láb, azaz úgy 2,1 méter hosszú állatot ejthetnek el fejenként. A program kifejezetten sikeresnek mondható, ugyanis a hatvanas években még csupán százezer körüli populáció volt jelen az államban, mára négymillió körülire becsülik számukat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!