Cukiságinvázió: törpenyulak árasztották el a kertvárost

Törpenyúl
Forrás: Helena Lopes / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Egy tenyésztő illegálisan engedte szabadon az oroszlánfejű törpenyulakat, ez pedig sem nekik, sem a floridai Jenada Isles lakóinak nem jó.

Ha szokatlan állatok jelennek meg lakott területeken, annak többnyire kevesen örülnek. Jó példa, amikor hazánkban, egészen pontosan Sajókeresztúron pár éve barnamedve szaladgált a játszótér mellett, de az sem ritkaság, hogy vaddisznók tévednek be az erdőből a házak közé. A floridai Jenada Isles kertvárosi részét ezúttal nyulak szállták meg.

Arrafelé aránylag egzotikusnak számító, eredetileg Franciaország és Belgium területéről származó oroszlánfejű törpenyulakról van szó, igaz, a fajta már a kilencvenes évek vége óta jelen van az Egyesült Államokban is. Ebben az esetben egy tenyésztő tehet a furcsa invázióról, aki elköltözött a környékről, de nem akarta magával vinni a nyuszikat. Ehelyett szabadon engedett mintegy 60-100 egyedet.

Noha a helyiek többsége kedveli a szőrös kis állatokat, valójában sem a nyulaknak, sem az embereknek nem előnyös, hogy szabadon kóborolnak. Az amerikai nyúltenyésztők szövetségének elnöke, Eric Stewart szerint a háziasított nyulakat senki és semmi nem készíti fel arra, hogy szabadon, ha úgy tetszik vadon éljenek. Bundájuk túl vastag a floridai hőséghez, nem tesz jót nekik, ha mindenféle füvet, esetleg szemetet megesznek, és a ragadozók is állandó fenyegetést jelentenek számukra.

Más megközelítésből pedig a lakóközösséget is károk érhetik, hiszen bármit megrágcsálhatnak az állatok, akár elektromos vezetékeket is, de kárt tehetnek a kertekben, odapiszkíthatnak a gyepre, a járdákra. Csakhogy megmentésük igen sokba kerülne, ezért a helyiek Alicia Griggs vezetésével gyűjtésbe kezdtek, hogy előteremtsék azt a 20-40 ezer dollárt, ami segítene mindenki számára megnyugtatóan megoldani a problémát. A nyuszik begyűjtése önmagában nem lesz elegendő, olyan befogadókat kell majd találni számukra, akik tisztában vannak a különleges igényeikkel.

Az oroszlánfejű törpenyúl egyébként a fejét és nyakát körülvevő jellegzetes, sörényszerű szőrzetről kapta. Kifejlett példányai átlagosan másfél kilót nyomnak. Nagy a helyigényük, szeretnek mozogni, és ideális legalább párban tartani őket. Nem ehetnek egyebek mellett krumplit, hagymát, pékárukat, tejtermékeket, viszont elengedhetetlen része étrendjének a széna, ennek kell kitennie a táplálék legnagyobb részét, mellette sokféle zöldséget, gyümölcsöt, száraz eleséget kaphat, de ezeket sokkal kisebb mennyiségben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

(A borítókép illusztráció.)

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!