Cukiságinvázió: törpenyulak árasztották el a kertvárost

Törpenyúl
Forrás: Helena Lopes / Unsplash

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy tenyésztő illegálisan engedte szabadon az oroszlánfejű törpenyulakat, ez pedig sem nekik, sem a floridai Jenada Isles lakóinak nem jó.

Ha szokatlan állatok jelennek meg lakott területeken, annak többnyire kevesen örülnek. Jó példa, amikor hazánkban, egészen pontosan Sajókeresztúron pár éve barnamedve szaladgált a játszótér mellett, de az sem ritkaság, hogy vaddisznók tévednek be az erdőből a házak közé. A floridai Jenada Isles kertvárosi részét ezúttal nyulak szállták meg.

Arrafelé aránylag egzotikusnak számító, eredetileg Franciaország és Belgium területéről származó oroszlánfejű törpenyulakról van szó, igaz, a fajta már a kilencvenes évek vége óta jelen van az Egyesült Államokban is. Ebben az esetben egy tenyésztő tehet a furcsa invázióról, aki elköltözött a környékről, de nem akarta magával vinni a nyuszikat. Ehelyett szabadon engedett mintegy 60-100 egyedet.

Noha a helyiek többsége kedveli a szőrös kis állatokat, valójában sem a nyulaknak, sem az embereknek nem előnyös, hogy szabadon kóborolnak. Az amerikai nyúltenyésztők szövetségének elnöke, Eric Stewart szerint a háziasított nyulakat senki és semmi nem készíti fel arra, hogy szabadon, ha úgy tetszik vadon éljenek. Bundájuk túl vastag a floridai hőséghez, nem tesz jót nekik, ha mindenféle füvet, esetleg szemetet megesznek, és a ragadozók is állandó fenyegetést jelentenek számukra.

Más megközelítésből pedig a lakóközösséget is károk érhetik, hiszen bármit megrágcsálhatnak az állatok, akár elektromos vezetékeket is, de kárt tehetnek a kertekben, odapiszkíthatnak a gyepre, a járdákra. Csakhogy megmentésük igen sokba kerülne, ezért a helyiek Alicia Griggs vezetésével gyűjtésbe kezdtek, hogy előteremtsék azt a 20-40 ezer dollárt, ami segítene mindenki számára megnyugtatóan megoldani a problémát. A nyuszik begyűjtése önmagában nem lesz elegendő, olyan befogadókat kell majd találni számukra, akik tisztában vannak a különleges igényeikkel.

Az oroszlánfejű törpenyúl egyébként a fejét és nyakát körülvevő jellegzetes, sörényszerű szőrzetről kapta. Kifejlett példányai átlagosan másfél kilót nyomnak. Nagy a helyigényük, szeretnek mozogni, és ideális legalább párban tartani őket. Nem ehetnek egyebek mellett krumplit, hagymát, pékárukat, tejtermékeket, viszont elengedhetetlen része étrendjének a széna, ennek kell kitennie a táplálék legnagyobb részét, mellette sokféle zöldséget, gyümölcsöt, száraz eleséget kaphat, de ezeket sokkal kisebb mennyiségben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

(A borítókép illusztráció.)

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!