Nagyon nem úgy nézett ki Ötzi, a jégember, mint eddig hittük

Ötzi
Forrás: South Tyrol Museum of Archaeology / DEA / ALBERT CEOLAN / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A középhosszú hajú, szakállas, fehér bőrű férfi igazából kopaszos és sötét bőrű lehetett – mondja a DNS elemzése.

Ha azt írnám, hogy hauslabjochi ember, valószínűleg kevesen tudnák, kiről vagy miről van szó. Az Ötzi név már ismerősebb: a mintegy 5300 éves gleccsermúmiát, egy rézkori vadász maradványait 1991-ben találta meg egy német házaspár az Ötz-völgyi Alpokban. Először egy tragikusan elhunyt hegymászónak hitték, de hamar kiderült, hogy egyáltalán nem erről van szó.

Ötzi halálának körülményei máig nem teljesen egyértelműek, hiszen hátában nyílvessző volt, fején zúzódások, körülötte vérnyomok, de a fagyhalál sem kizárható – többféle elmélet született az évek során. A szénizotópos vizsgálat alapján a halál idejét i. e. 3252 körülre teszik a tudósok. Arra is fény derült továbbá, hogy egészségi állapota finoman szólva is hagyott maga után kívánnivalót: érelmeszesedése volt, és genetikai hajlama a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, valamint a Lyme-kórt és laktózérzékenységet is kimutattak nála.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Ötzi rekonstrukciója
forrás: South Tyrol Museum of Archaeology / DEA / ALBERT CEOLAN / Getty Images
Ötzi rekonstrukciója a bolzanói múzeumban. Na, most úgy néz ki, hogy ő nem így nézett ki

A hozzávetőleg 45 éves, 157 centiméter magas és úgy 50 kilogrammos férfi kinézetével kapcsolatban eddig egészen biztosnak tűnt, hogy közepesen hosszú, sötét színű haja és jelentősebb szakálla lehetett, bőre pedig fehér volt. Csakhogy most újabb kutatási eredmények láttak napvilágot: az Ötzi medencecsontjából kinyert DNS-mintát vizsgálták meg alaposan, a tanulmányozás során pedig arra jutottak, hogy az ősférfi valójában sötét bőrű volt, és jó eséllyel kopasz is – a sötét színű szemek tekintetében megáll a korábbi feltételezés.

A bolzanói Eurac Research tudományos központ múmiakutató intézetének vezetője, Albert Zink elmondta, hogy eddig úgy gondolták, Ötzi bőre a mumifikálódás során sötétedett be, most viszont az tűnik valószínűnek, hogy már életében is ahhoz hasonló árnyalata volt, mint amilyet a múmián láthatunk. Ezen egyébként nem lepődtek meg túlzottan, ugyanis eleve úgy tartják, akkoriban az európai embereknek általánosságban is sötétebb volt a bőrszínük, mint a maiaknak. Zink kollégája, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben dolgozó Johannes Krause azt mondja, Ötzi jobban hasonlított a múmiára, mint hitték, azt pedig Lars Holger Pilø régész tette hozzá, hogy minden bizonnyal genetikai okok miatt kopaszodott, de teljesen csak halála után veszítette el haját.

Ötzi múmiája
forrás: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images
Ötzi múmiájának másolata Münchenben. A bőrszíne inkább erre hasonlíthatott

A friss eredmények egyben azt is jelentik, hogy a bolzanói Dél-Tirol Régészeti Múzeumban látható rekonstrukció téves, hiszen az hosszú hajú, fehér bőrű férfiként ábrázolja Ötzit. Az eltérés abban rejlik, hogy ezúttal sokkal teljesebb mintát sikerült kinyerni a vizsgálatokhoz, a 2012-ben használt ráadásul szennyezett is lehetett. A tudomány sokat fejlődött azóta ezen a területen is, ami új lehetőségeket és módszereket adott a tudósok kezébe.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!