Pelé: a Fekete Gyöngyszem meghódította a világot

pelé
Forrás: Mary Turner / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

„Edson Arantes do Nascimento egy napon meghal, de Pelé örökké élni fog” – ezt maga a legendás brazil futballista mondta egyszer. December végén a futball királya örök nyugalomra tért, kedden végleg elbúcsúztatták. De öröksége mindig velünk marad.

Pelé, Puskás, Maradona. Gyermekkorom szentháromsága, annak ellenére is, hogy egyiküket sem láttam játszani, legfeljebb felvételeken. Még talán az isteni Diego tűnt a legközelebbinek, legalábbis ő még játszott, amikor megszülettem. Igaz, amikor elkezdtem ébredezni és meccseket nézni, már csak levezetett. Éppen egyidős volt édesanyámmal. De az angolok elleni nagy szólója és az ikonikus kezezős gólja nagyon élénken él bennem, ahogy Puskás visszahúzós csele, Pelé ollózásai. Nem volt még Youtube, egyetlen külföldi sportcsatorna csupán, ahol viszont igyekeztem minden másodpercet alaposan megnézni, ha fociról volt szó. És hallgattam nagyapámat, közben megelevenedtek előttem a jelenetek az Aranycsapatról vagy éppen Irapuatóról.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
pelé
forrás: Pictorial Parade / Getty Images
Pelé játékban - 1958 körül készült a felvétel

Így visszagondolva kicsit furcsa, hogy olyan legendák voltak a hivatkozási pontok, akikről csak villanásnyi tapasztalásaim vannak, de sok fogalmam nem lehet arról, hogy mekkora korszakos zsenikről van szó, milyen hatást gyakoroltak a maguk idejében a világ kedvenc játékára. Miközben ma azon megy a vita, Messi vagy Cristiano Ronaldo lehet-e minden idők legjobbja, akkoriban nem nagyon volt ilyen kérdés, legalábbis az én világomban. Alapvetés volt, hogy Pelé a legnagyobb, a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka, a Fekete Gyöngyszem. De nekünk, magyaroknak persze nem ő, hanem Puskás Öcsi a legkedvesebb, a legnagyszerűbb.

Mondjuk olyan szerintem eleve nincs, hogy minden idők legjobb focistája. Annyira sokat változott a sport, a lehetőségek, a felszerelések, a módszerek, a taktikák, hogy lehetetlen összehasonlítani. Vannak számokban kifejezhető, mérhető aspektusok, de ezek is viszonylagosak, mert mennyivel több meccs van ma, mennyit gyorsult a játék, mennyire más tulajdonságok kerültek középpontba? Elmondani sem lehet, de legalábbis könyveket lehetne megtölteni róla.

pelé
forrás: Ullstein Bild / Getty Images
Az 1970-es világbajnokság megnyerését ünnepli a brazil válogatott. Pelé kezében a Jules Rimet-kupa. A döntőben a Mazzola, Riva, Facchetti és Boninsegna nevével fémjelzett olasz csapatot ütötték ki 4-1-re. A gólok sorát Pelé nyitotta meg

Egy dolog viszont azóta sem változott, Pelé még mindig az egyetlen háromszoros világbajnok. Viszont ma már nincs közöttünk, megtörtént, amit egykor ő maga mondott egy interjúban: Edson Arantes do Nascimento meghal majd egyszer, de Pelé örökké élni fog. A tragikus nap 2022. december 29-én jött el, a vastagbélrák legyőzte a brazil legenda szervezetét, kedden végső nyugalomra helyezték testét. Előtte tízezrek rótták le kegyeletüket a ravatalnál, ezzel is mutatva, lesz, ki megőrizze az emlékét, és Pelé tényleg örökké élni fog.

O Rei, vagyis a Király. Így hívták a brazilok. 1940. október 23-án született, és naná, hogy édesapja is futballista volt. Dondinho néven megfordult a Fluminensében is, de fia messze-messze túlnőtt rajta. Hogy miért, és hogyan lett ő a valaha élt egyik legnagyobb zseni, arról rengeteget lehetne filozofálni, elemezni, találgatni. Ösztönös képességekről van szó esetében, nem kérdés, mással nem lehet magyarázni, hogy 15 évesen már a Santosban, 16 esztendősen a brazil válogatottban játszott. Nem volt még tizennyolc, amikor 1958-ban megnyerte a világbajnokságot a Selecaóval. Ő lett a legfiatalabb játékos, aki valaha pályára lépett vébédöntőben, és nemcsak játszott, de rúgott is kettőt a svédeknek.

Elképesztően könnyed cselei, kiismerhetetlen mozgása, tanári passzai mellett igazi vezetői képességeknek is a birtokában volt, 173 centis magassága ellenére pedig fejjátéka is kiemelkedőnek számított. Ez is olyasmi, amit nem lehet mással magyarázni, mint a zsigeri szintű zsenialitással. Halála óta többször is szembejött velem az alábbi videó, amely kábé arról szól, mindegy, melyik nagyszerű spíler mit és hogyan csinál a pályán, azt Pelé csinálta meg először.

Pelé nagysága, felemelkedése és legendája egyben a brazil futballisták regényes története. Nyomorban született, rengeteg munkával, szorgalommal küzdötte fel magát, csillogtatta meg tehetségét, miközben gyümölcsfákról csent élelmet, egyszerűen mert nem volt más. Innen jutott el odáig, hogy megújítsa a játékot – nem véletlen, hogy a The Beautiful Game, vagy O Jogo Bonito kifejezést is vele kapcsolják össze elsősorban. Hiszen a korabeli írások szerint akkoriban Brazíliában is inkább a kemény, erős középcsatárokat pártolták, Pelé viszont a maga felszabadult mozgásával, játékosságával egészen más volt. Több szempontból is joggal tartják a modern futball egyik atyjának.

Úgy írta be magát a labdarúgás történelemkönyvének arany oldalaira, hogy soha nem játszott Európában. Nem azért, mert nem akarta senki szerződtetni, sőt. Az 1958-as vébé után már sorban álltak érte a nagy csapatok, felmerült a Juventus, a Real Madrid, a Manchester United neve, az Inter pedig – ahogy a La Gazzetta dello Sport olasz sportnapilap pár éve felidézte – annyira közel állt már a leigazolásához, hogy volt egy kész szerződés a felek között. A kék-feketék akkori klubelnökének, Angelo Morattinak viszont saját kezűleg kellett széttépnie a megállapodást, miután a Santos első embere a szurkolók lázadozása miatt ezt kikönyörögte. Később a brazil elnök nemzeti kinccsé nyilvánította, így megakadályozva, hogy elhagyja az országot.

pelé
forrás: Gamma-Keystone / Getty Images
Pelé 1969. november 19-én, a Vasco da Gama ellen szerezte meg pályafutása ezredik gólját

Pályafutása végén azért ha az európai szerződés nem is, de a külföldre igazolás összejött neki. Bár félig-meddig már visszavonult, végül az amerikai bajnokságban szereplő New York Cosmoshoz szegődött az 1975-ös szezonra, majd 1977-ben bajnokságot is nyert velük. De nem ezért volt fontos ez a pár év. Hanem azért, mert elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az Egyesült Államokban is hódítani kezdjen a labdarúgás. Kétségtelenül az első olyan igazi szupersztárok közt volt, akik az USA-ban is játszottak, az idő tájt Franz Beckenbauer, George Best, Gerd Müller vagy éppen Johan Cruyff is meglépte ugyanezt. Ma már azért nem ritka, hogy első vonalas játékosokat látunk az MLS-ben, még ha nem is pályájuk csúcsán érkeznek oda a legjobbak.

Hogy mi mindent csinált még aktív pályafutása után, talán nem is kell sorolni. Volt hazája sportminisztere, szerepelt filmekben is. De talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy a futball leghitelesebb nagykövete volt. Mert aki 1363 meccsen 1281 gólt szerez, annak könnyű elhinni, hogy ez a világ legcsodálatosabb játéka.

Edson Arantes do Nascimento meghalt, de Pelé örökké élni fog. A labdarúgásra, a sportra gyakorolt hatása elvitathatatlan. Galériánkban pályafutása néhány emlékezetes jelenetét gyűjtöttük össze.

Galéria / 9 kép

Pelé pályafutása képekben

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!