Beperli volt kurátorát a British Museum

Peter Higgs (jobbra) Hartwig Fischer múzeumigazgató társaságában 2017-ben. Fischer a botrány k
Forrás: Samuel de Roman/Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Peter Higgst azzal vádolják, hogy több mint 1800 műkincset lopott el, hogy azokat aztán az interneten adja tovább.

Tavaly nyáron mi is megírtuk, hogy a gyanú szerint egy dolgozó dézsmálta a British Museum raktárait – egészen pontosan egy Peter Higgs nevű kurátor, aki mintegy harminc évig dolgozott az intézményben. Természetesen elbocsátották, noha ő maga akkor és azóta is tagadja, hogy bármivel is megkárosította volna a múzeumot. Most újabb fejlemények vannak az ügyben.

A British Museum ugyanis nem hisz volt munkatársának, és nem hagyja annyiban a dolgot. Pert indítanak Higgsszel szemben, álláspontjuk szerint a férfi az eddig becsültnél is több, vélhetően körülbelül 1800 műkincs eltűnéséért felelős. A vizsgálatok arra mutattak rá, hogy aranyékszerek, drágakövek és ritka műtárgyak is érintettek, amelyeket aztán online piactereken, például az eBayen passzolt el az elkövető, gyakran mélyen a valódi értékük alatt. Volt például olyan, a Római Birodalomból származó tárgy, amely húszmilliónál is többet ért, de úgy húszezer forintnyi összegért adta tovább.

A múzeum beadványa arra is kitér, hogy Higgs manipulálhatta a belső katalógusokat, neveket változtathatott meg különféle iratokon. Ezzel is önmagát fedezte, eltüntetve a simliskedésére utaló nyomokat. A bíróság már korábban arra utasította, hogy juttassa vissza az ellopott tárgyakat egy hónapon belül, valamint eBay és Paypal számlatörténetét is bekérték. A héten lett volna egy meghallgatása, de egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg, a vádakat viszont továbbra is elutasítja.

(Borítókép: Peter Higgs (jobbra) Hartwig Fischer múzeumigazgató társaságában 2017-ben. Fischer a botrány kipattanását követően lemondott.)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Kép
Életmód

Ezt jelzi, ha reggelente áll az árbóc

Nincs férfi, aki ne tapasztalná rendszeresen, de van-e köze az álmainkhoz?

Kép
Szórakozás

A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz

Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.

Kép
Tech

Autó helyett most okostelefont mutatott a Polestar

Következő elektromos autójuk csak jövőre jön, de addig is itt egy mobil.

Kép
Otthon

Hogyan fessünk térkövet?

Idővel minden térkő veszít a szépségéből, megkopik, elkoszolódik. Ha nem szeretnénk a költséges burkolatcsere mellett dönteni, mégis megújítanánk, felfrissítenénk a burkolatot, azt festéssel is megtehetjük. Cikkünkben utánajártunk, hogyan érdemes hozzáfognunk ehhez a munkálathoz.

Kép
Szórakozás

David Beckham beperelte Mark Wahlberg cégét

Az egykori futballsztár azt mondja, a színész érdekeltségébe számító vállalat tartozik neki, nem is kevéssel.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!