Kulcsfontosságú a Peugeot számára az új 3008

Peugeot E-3008
Forrás: Stellantis

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A tisztán elektromos E-3008-at lágy hibridek is követik. Ez a Peugeot palettájának egyik legfontosabb modellje.

A Peugeot igen nagy sikert ért el 2022-ben: az idén év elején közzétett eladási statisztikák szerint Európában a 208-as volt a legnépszerűbb modell, abból adtak el a legtöbbet. Ezzel a Volkswagen Golf tizennégy esztendeje tartó egyeduralmát törték meg, és a dolog további érdekessége, hogy a Golf-éra előtt is éppen egy Peugeot, méghozzá a 207-es volt a listavezető. Napjaink egyik legfontosabb szegmensében, a kompakt hobbiterepjárók (C-SUV) kategóriájában viszont egy korosodó géppel voltak jelen, itt volt az ideje az új 3008 bemutatásának.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Peugeot E-3008 elölről
forrás: Stellantis
Immár a 3008 formaterve is illik a mostani palettára

Míg a legelső, 2008-ban bemutatott 3008 még egy fura crossover-egyterű hibrid volt, addig a második generációt már egyértelműen SUV-nak mondhatjuk, nem mellesleg az első ilyen stílusú autó, amelyet megválasztottak az Év Autójának is. Csakhogy már 2016 ősze óta, lassan hét éve a piacon van. Formája így sem tűnik vészesen öregnek, csak éppen közben a Peugeot bevezetett egy baromi vagány formanyelvet, ami mégiscsak elavultabbá tesz minden mást. Most végre a 3008 is megkapta ezt az ábrázatot, a fényszóró alatti három karommal, új mintázatú hűtőmaszkkal, meg persze új technikával a lemezek alatt.

Peugeot E-3008 hátulról
forrás: Stellantis
4,54 méter hosszú, 1,89 méter széles és 1,64 méter magas

Jól jelzi az autóipar fejlesztési irányait, hogy míg nemrég jellemzően a hibrid vagy elektromos modellek érkeztek később a kínálatba, addig most a tisztán villanyhajtásút, az E-3008-at leplezték le legelőször. Ez lett a Stellantis konszern első járműve, amely a nagyon friss, még csak nyáron a nagyközönség elé tárt STLA Medium padlólemezre épült: ezt a platformot kifejezetten a C- és D-szegmenses, azaz kompakt és középkategóriás elektromos autókhoz fejlesztették, jó variálhatóságának köszönhetően a cégcsoport több márkájánál, számos típushoz be tudják vetni.

Peugeot E-3008 orr-rész
forrás: Stellantis
A három karom jellemző motívuma a mostani Peugeot-knak

Az E-3008 egy 400 voltos elektromos rendszert kapott, 73 kilowattórás nettó kapacitású nikkel-kobalt-mangán akkumulátorcsomaggal, az ígéretek szerint 525 kilométer körüli hatótávval. Az alapkivitelben az első tengelyen elhelyezett állandó mágneses szinkronmotor teljesítménye 157 kilowatt, azaz 213 lóerő, legnagyobb nyomatéka 343 newtonméter. A következő lépcső a kétmotoros, 326 lovas, összkerekes kivitel, ugyanakkora aksival, és változatlan hatótávval. A harmadik variáns erőben e kettő közt helyezkedik el a maga 231 lóerejével, de 98 kWh-s akkujával és 700 kilométeres ígért hatótávjával ez megy a legmesszebbre egy töltéssel.

Peugeot E-3008 beltér
forrás: Stellantis
Kissé futurisztikus beltér, de ez már nem a jövő, hanem a jelen

A bal hátsó sárvédőnél elhelyezett töltőcsatlakozón keresztül alapból 11 kilowattos AC-töltésre van lehetőség, de opcionálisan 22 kilowattal is szaladhat bele az áram. Ami a DC-t illeti, megfelelő berendezésről akár 160 kilowattos gyorstöltést is választhatunk, ilyenkor húszról nyolcvan százalékra mindössze fél óra alatt ugrik fel a szint. A V1G intelligens töltés pedig a költségek csökkentését szem előtt tartva optimalizálja a folyamatot. A fékenergia-visszanyerés állítható, az utasteret pedig hőszivattyú segítségével fűthetjük – ez a téli időszakban adhat hozzá egy keveset a hatótávolsághoz.

Peugeot E-3008 ülések
forrás: Stellantis
Az első AGR ülések elősegítik az egészséges tartást

A beltérben a leglátványosabb elem a hatalmas, 21 hüvelykes i-Cockpit ívelt képernyő, de ez nem minden felszereltségi szinthez jár, egyes kivitelek két különálló, tízcolos kijelzőt kapnak. A középkonzolon található, funkciójukat tekintve személyre szabható érintőgombokat i-Togglesnek nevezték el. Az ülésfűtés szériafelszereltség, az elsőket kérésre szellőztetéssel vagy masszázsfunkcióval is ellátják, az oldaltámaszt testalkatunkhoz igazítva felfújhatjuk vagy lejjebb ereszthetjük. A csomagtér az elsőkerekes E-3008-nál 520, az összkerekesnél 470 literes.

Az új SUV a Stellantis sochaux-i gyárában készül, itt állítják össze az akkumulátorcsomagokat is. A forgalmazás még idén megkezdődik, de az árak még nem ismertek. A paletta később lágy hibridekkel is bővül.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Kép
Szórakozás

Betiltanak egy kutyafajtát a britek, és ebből nagy baj lehet

Az amerikai bully XL-t sem birtokolni, se tenyészteni, sem eladni lehet. Attól tartanak, hogy túl sok lesz a kidobott kutya.

Kép
Szórakozás

Elítélték a pilótát a lefejezett siklóruhás ügyében

Egy év felfüggesztettet kapott, és a repüléstől is eltiltották.

Kép
Jármű

XGT: utcára szabadított pályaszörny az Abttól

Az Audi R8 LMS GT2 egy kőkemény versenyautó, de az Abt addig faragta, amíg közútra nem tudta állítani.

Kép
Otthon

Karácsonyi díszbe borult a Fehér Ház

Az amerikai first lady, Jill Biden mutatta be az elnöki rezidencia dekorációját. Nem spóroltak a díszekkel.

Kép
Jármű

A Volkswagen már nem versenyképes, munkahelyek is veszélyben

Hároméves spórolási programot hirdettek, és bár konkrét kirúgást nem terveznek, mégis leépítenének.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!