Elvették 17 milliárdos jachtját, perel az orosz oligarcha

Phi szuperjacht
Forrás: James Manning / PA Images / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Szergej Naumenko szerint semmilyen szankciós listán nem volt rajta, mégis lefoglalták Phi nevű hajóját. Bepereli az Egyesült Királyságot.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta számos nagyvállalat elhagyta Oroszországot, de a szankciók a dúsgazdag oligarchákat sem kímélik. Nagy értékű vagyontárgyaikat sorra lefoglalják, ők pedig igyekeznek menteni a menthetőt. Alekszej Mordasov megajachtja, a Nord például hónapokra eltűnt, csak idén június végén bukkant fel újra a fedélzetén húsz luxuslakosztályt, két helikopterleszállót, úszómedencét és sportpályát is hordozó, 170 milliárd forintot érő hajó.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Erről a jachtról van szó:

Noha trükközők mindig lesznek, a hatóságok ennek ellenére is több mint tíz jachtot koboztak már el, összesen úgy kétmilliárd dollár, átszámítva 665 milliárd forint értékben. Köztük lehetett Szergej Naumenko Phi nevű hajója is, ami nagyon rosszul esett a tulajnak: azt mondja, márpedig ő semmiféle szankciós listán nem szerepel, ezért jogtalanul foglalták le a hajót. Nem is hagyja annyiban, perre megy az Egyesült Királysággal.

Naumenko klasszikus példája a több lábon állásnak, ugyanis például ingatlanfejlesztéssel és élelmiszer-importtal is foglalkozik, tehát nem egy területről szedte meg magát. Jachtja, a Phi mintegy 60 méter hosszú, vagyis bőven elveszne a Mordasov-féle Nord árnyékában – amaz 145 méteres. Két, egyenként is csaknem 1500 lóerős motor hajtja, 22 csomós, azaz 41 km/h-s sebességre képes. Fedélzetén tizenkét vendégnek, valamint a kapitányt is beleértve tizenegy fős legénységnek van hely. 2021-ben készült el, értéke 50 millió dollár (17 milliárd forint), ami felfoghatatlanul sok, de így is csak töredéke Alexej Mordasov szeme fényének.

Az orosz üzletember szerint 2022 márciusában csak azért foglalták le tőle a Phit, hogy ezzel is a kemény fellépést demonstrálják, jogalapjuk viszont nem volt rá. Ügyvédje szerint is ez a helyzet, a Bloomberg által idézett bírósági beadvány szerint az egyénekkel szemben történő, aránytalan intézkedéseket nem törvényesítheti, hogy a határozottság általános képét akarják kifelé mutatni.

A hatóságok egyik jogi képviselője ellenben azt mondja, a Putyin-rezsim természetét ismerve Naumenko aligha tett volna szert ekkora vagyonra, illetve tarthatta volna meg azt, ha nem mutat kellő mértékű lojalitást a rendszer oldalán. Ezáltal ő is részesülhetett annak minden előnyéből. Az üzletember viszont szilárdan kitart amellett, hogy semmiféle kapcsolata nincs Vlagyimir Putyinnal, és a politikát is messziről kerülte.

Mindenesetre most azt akarja elérni, hogy újra szabadon használhassa a hajót. Az ügyben a bíróság mondja ki a végső szót.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!