Pofátlan pénzért vették meg ezt a Golf II GTI-t

Volkswagen Golf II GTI szemből
Forrás: Bring a Trailer

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Igazi licitháború alakult ki az autóért, aminek végén ketten is örültek: az új tulaj nyilván nem véletlenül fizetett több mint 30 milliót, de az igazi nyertes az eladó.

Kerek évfordulót ünnepelnek idén a Volkswagennél: éppen negyven éve, 1983-ban kezdték gyártani a Golf második generációját. Jól emlékszem, gyerekkoromban még futott belőle bőven a hazai utakon, ma már azért ritkábban látni a forgalomban. Friss jogsisként nagyon vágytam egy ilyenre, főleg a sportos GTI-re. Korán kezdhettem vonzódni az ikerlámpás autókhoz, mert a másik szerelem a BMW E30 volt. Aztán egyszer vezettem egy 1,3-as Golf II-t, kissé kiábrándító volt a lomhasága, bár maga a konkrét példány már amúgy is éreztette az elmúlást. Lassan talán elfelejthetem, hogy valaha is lesz GTI-m, mert a kínálat alja is 1,5-2 millió forintnyi euróért megy Németországban, a szépekért 15-20 milliónak megfelelő összeget is elkérnek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Volkswagen Golf II GTI oldalról
forrás: Bring a Trailer
Amerikai piacos változat, bár élete során Európát is megjárta

Csakhogy az embereket néha elönti az őrület, és a realitásoktól jócskán elszakadva képesek versengeni egy-egy autóért, mint ahogyan történt az a Bring a Trailer egyik közelmúltbeli aukcióján. Egy 1992-es, tehát az utolsó gyártási évből származó Golf II GTI-t hirdettek meg a connecticuti Middletownban, és egy darabig egészen nyugis mederben folyt a licitálgatás. 35 ezer dollárnál, azaz a nagyjából még épeszűnek is mondható 13 millió forint körüli szinten kicsit meg is pihent a legmagasabb ajánlat. Ekkor viszont két felhasználónál elgurult a pirula, oda-vissza ígértek rá egymásra, egészen 87 ezer dollárig (31 millió forintig) mentek el, miközben a többiek 45 ezernél már régen kiszálltak.

Volkswagen Golf II GTI motortér
forrás: Bring a Trailer
A kétliteres motor csak az észak-amerikai piacnak járt

Nehéz megmondani, miért voltak hajlandóak ilyen elképesztően magas árat is bemondani a Golfért, még akkor is, ha tényleg szép és különleges darabról van szó. Már csak azért sem mindennapi, mert kétliteres, tizenhat szelepes motorja van. Mi ugye itt, Európában 1,8-assal ismerjük a GTI-t: volt nyolc- és tizenhat szelepes, a katalizátor meglététől vagy hiányától függően 107-től 139 lóerőig. Na, meg a GTI G60 160 lóval, a G-feltöltőnek köszönhetően, G60 Limitedként 210 lóerővel, és a szintén kis példányszámú Rallye Golf. Az észak-amerikai piacon viszont 1990 után már 2,0-sra cserélték az 1,8-ast – ez a verzió 136 lóerőt és 180 newtonmétert teljesített. Szóval a csillagászati pénzért elpasszolt GTI is ilyen volt, csak akadt annyi kaland az életében, hogy Texasból Hollandiába került, onnan költözött vissza az USA-ba.

Volkswagen Golf II GTI belső tér
forrás: Bring a Trailer
Amennyire egy ilyen képről meg lehet állapítani, szép a beltér is

53 ezer mérföldet, vagyis úgy 85 ezer kilométert futott, ami nem sok egy harmincéves autótól, de azért nem is extrém kevés. A Tornado Red piros fényezéshez szürke Recaro-belső párosul. A kocsi 15 colos BBS-felnikre szerelt Michelin Pilot Sport 3 gumikon gurul, van benne klíma, napfénytető, megőrizték a gyári szövetszőnyegeket, a Philips kazettás magnó ellenben Európában került bele. A vezérléscsere lassan esedékes már, mivel a legutóbbi bejegyzés 2012-ből származik, friss olajat tavaly kapott.

Volkswagen Golf II GTI alja
forrás: Bring a Trailer
Alulról sem látni nagy problémákat

Tökéletesen megértem, ha valaki ilyen GTI-re vágyik, hibátlannak mondható az összeállítás, és az állapot is meggyőzőnek tűnik, így pár ezer kilométeres távolságból. Nyilván a vevő is nagyon örül, hogy ilyen öldöklő csatában sikerült mindenkit túllicitálnia, de az igazi nyertes talán az eladó, aki jóval a piaci értéke fölött vált meg különleges Volkswagenétől.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!